Astilbe este o planta originara din China si Japonia si putem spune ca este una dintre cele mai interesante flori, datorita marimii si frumusetii florilor. Florile, se aseamana cu penajul pasarilor exotice, de coloare roz, rosu, violet, mov, alb, crem si in infinite tonalitati.
Astfel, daca vrei sa-ti amenajezi gradina intr-un mod cu totul diferit, noi iti recomandam Astilbe. Totusi, inainte de a lua aceasta decizie, citeste urmatoarele noastre sfaturi despre plantarea si ingrijirea ei.
Astilbe – Sfaturi utile pentru plantare si ingrijire
Cerintele ecologice
-Astilbe este o planta minunata, dar cu cerinte mari fata de sol si apa. Planta prefeta terenurile acide, bogate in humus, cu structura mijlocie si suficient de umede vara.
-Daca are parte de suficienta umezeala si un sol bogat in turba, aceasta poate suporta si soarele direct.
Producerea plantelor
-Semanatul reprezinta un procedeu greoi. Semintele, foarte mici, au nevoie de o ingrijire atenta dupa semanare. Acestea se seamana pe substrat de turba, in sera sau rasadnita, incepand din martie pana in iunie. O atentie deosebita se acorda mentinerii caldurii (18-20°C) si a substratului permanent reavan.
-Repicarea este bine sa se faca direct in ghivece mici, care se vor ingropa in pamantul din rasadnita.
-Plantarea la locul definitiv este posibila dupa 1-2 ani de crestere in pepiniera.
-Divizarea plantei este metoda de inmultire cea mai folosita si se practica toamna (septembrie) sau primavara, numai la tufele voluminoase. Diviziunile se pun intr-un pamant usor, bine pregatit cu adaus de nisip, daca este cazul si turba sau pamant de frunze.
-Infloreste in lunile iunie-august.
Infiintarea si ingrijirea culturii
-Plantele obtinute din seminte sau divizare se planteaza toamna sau primavara (martie-aprilie) in gropi de 30/30/30 cm. La plantare, radacinile plantei se asaza pe un pat humifer, alcatuit din turba, pamant de frunze si mranita.
-Distantele de plantare se face la 40-50 cm.
-Udarea cu regularitate este obligatorie.
-Mulcirea cu turba sau frunze semidescompuse este necesara pentru mentinerea umiditatii solului.
-Umbrirea trebuie avuta in vedere pe terenurile cu insolatie puternica. Florile aparute in plin soare isi pierd stralucirea.
-Pentru protejarea impotriva gerului se acopera plantele, toamna, cu frunze uscate, turba, ramuri de brad, pamant fibros.
-Recoltarea florilor se face prin taiere la inflorirea deplina a tijelor florale.
Vezi si: Aster, steluta. Sfaturi utile pentru plantare si ingrijire
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: