Argila contine numeroase minerale (magneziu, siliciu, potasiu, calciu) si alte substante care si-au demonstrat de-a lungul timpului efectele pozitive in tratarea unor probleme de sanatate. Aplicata extern, sub forma de cataplasma, comprese, bai sau impachetari, argila aduce ameliorari in diferite probleme, de la rani la dureri, datorita efectului antiinflamator, cicatrizant si antiseptic.
Se spune despre argila ca este un „lut vindecator“, care absoarbe si elimina toxinele si pe zonele pe care este aplicat.
Cum se prepara pasta de argila/cataplasma si cum se foloseste:
Se pune argila intr-un recipient (recomandat sa fie de sticla, lemn sau portelan, niciodata din metal sau plastic) si se amesteca, adaugand apa pana se obtine o pasta densa, putin mai moale ca pasta de modelat. Din aceasta pasta se fac cataplasme groase (dupa indicatii) de 1,5-2 cm si cu o suprafata care sa depaseasca putin regiunea tratata.
Dupa caz, cataplasmele vor fi aplicate reci sau calde:
- Reci, pe regiunile inflamate sau pe partea de jos a abdomenului, in acest caz reinnoindu-se de indata ce se incalzesc (15, 20, 30 de minute). Daca persista senzatia de rece, se va inlocui cataplasma printr-una calduta.
- Calde, pe regiunea hepatica, pe rinichi, pe cap, pe oase. Cataplasma va fi aplicata direct pe piele, la nevoie prin intermediul unui tifon.
Anumite afectiuni, cum sunt cele cardiace, contuzii si varice, se trateaza, cel putin la inceput, prin aplicari de comprese si apoi cu cataplasme. Pentru a le prepara este de ajuns sa se obtina o fiertura limpede, in care se inmoaie o bucata de panza care nu se stoarce inainte de asezarea pe locul cu plrobleme.
Cataplasmele se vor fixa, dupa regiunile tratate, printr-un bandaj Velpeau – o fasa in forma de T. In cazul unei cataplasme la ceafa, se fixeaza banda de imobilizare in jurul fruntii, nu al gatului.
Durata aplicarii variaza, dupa caz, de la o ora, la doua-trei ore sau chiar toata noaptea. In cazul in care apar senzatii neplacute (frig, durere), se va scoate cataplasma si se va reinnoi abia dupa 12 sau 24 de ore. In cazul in care cataplasma se usuca prea repede, va fi inlocuita prin alta proaspata.
Dupa scoaterea cataplasmei, ramasitele aderente la piele se indeparteaza prin spalari simple cu apa. Trebuie sa stii ca ritmul aplicarilor variaza in fuctie de afectiunile suferite si dupa reactiile bolnavului.
Afectiuni tratate pe cale externa cu argila:
-Abcese, supuratii diverse: se reinnoiesc cataplasmele din 30 in 30 de minute, apoi din 90 in 90 de minute, zi si noapte, daca este necesar. Pentru noapte, se poate inlocui cataplasma cu o compresa cu apa argiloasa, care se va reinnoi o data sau de doua ori.
-Rani si arsuri. Argila are rolul de a grabi vindecarea, de a cicatriza ranile. Cataplasma trebuie schimbata o data la doua ore, pana ce locul respectiv se cicatrizeaza. Tifonul folosit trebuie schimbat de fiecare data. Daca arsurile sau ranile apar la nivelul mainilor sau al picioarelor, se recomanda inmuierea lor in apa cu argila, 1 ora, de doua ori pe zi.
-Regiunile lombare, abdomen, partea inferioara a acestuia, regiunea hepatica: se aplica cate o cataplasma pe zi, mentinuta timp de 2-4 ore. Uneori, se poate lasa si peste noapte (atentie, femeile aflate la menstruatie nu au voie sa-si faca aceste aplicari de argila). Dupa folosire, este indicat sa se arunce argila, caci este impregnata cu toxine si se vor spala bine bandajele utilizate.
Sfat: Orice cura externa cu argila trebuie insotita cu un tratament dezintoxicant intern, cu suc de lamaie, laxative usoare, argila in genere si alimentatie echilibrata. De asemenea, trebuie sa stii ca odata ce ai inceput tratamentul cu argila nu trebuie intreupt decat in cazuri de exceptie. Ea declanseaza, un ansamblu de procese succesive (drenaj, revitalizare), iar oprirea ei ar putea fi nefasta. La inceput, se va putea observa o agravare aparenta a afectiunii (marirea unei plagi atone, a unui ulcer, recrudescenta temporara a durerilor reumatice). SE incepe mereu cu cataplasme subtiri (1/2 cm), putin intinse, timp de 1-2 ore. Progresiv, se vor utiliza cataplasme de 1-2 cm grosime, de formate mai mari si cu durate de aplicare mai lungi. Toate acestea, cu conditia ca ele sa fie bine suportate.
Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului
-Cataplasma cu argila si-a dovedit eficienta si in cazul ulcerului Buruli (o infectie a pielii care ucide celulele si tesutul dintr-o zona afectata si creeaza ulcere pe piele – aceasta este cauzata de o bacterie si este a treia cea mai frecventă boala bacteriana dupa TBC si lepra in Africa).
-Pe langa cataplasme si comprese, argila poate fi intrebuintata cu folos pentru pudrare, in chip de talc, atat la sugari, cat si la copii si adulti. Peste jupuirile cutanate si peste plagi, pudrarea cu argila are o actiune antiseptica si cicatrizanta. La fel si pentru crapaturi, eczeme, ulcere, anumite cazuri de eritem.
-Masti de infrumusetare cu argila: se foloseste argila pudra, din care se va face o pasta cu jumatate apa, jumatate suc de castravete, de rosii sau de struguri (merge si cu ulei de masline). Pasta aceasta va fi intinsa in strat subtire pe toata fata si pastrata pana se usuca (15-30 minute), apoi se curata cu apa calda. Procedeul se repeta o data pe saptamana si are efecte minunate in urmatoarele probleme: acnee, eruptii ale fetei, cuperoza, riduri.
Vezi si: Masca de fata pentru curatare si exfoliere cu Ghassoul
-Pentru bolnavii cu prescrieri de bai de namol (in cazuri de artritism, afectiuni reumatismale sau osoase si anemie): se va prepara un terci de argila in cantitate suficienta pentru a umple o cada sau un butoi. Baia va putea fi folosita de mai multe ori. Va fi de ajuns sa adaugam, de fiecare data, o cantitate suficienta de apa calda. Durata acestor bai va fi de 5-10 minute la inceput, apoi de 15-20 de minute. Baile se vor face din doua in doua zile sau de doua ori pe saptamana, timp de 1 luna.
Vezi si: Argila verde – beneficiile unui lut de cea mai buna calitate
Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: