0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Argila, „ingerul pamantului”. Ce spun specialistii despre puterile ei de vindecare

Jean Valnet, unul dintre cei mai buni medici chirurgi si unul dintre cei mai mari specialisti ai medicinii cu ajutorul plantelor a vorbit adesea despre proprietatile vindecatoare ale argilei, pe care o numea si „ingerul pamantului”. Acesta spunea ca pare greu de crezut ca un produs atat de banal poata alina atat de multe afectiuni, dar este adevarat.

Folosita in medicina orientala de mii de ani, argila ocupa si azi un loc important in tratamentele naturiste. Acest pamant colorat si untos vindeca o multime de boli, de la banala gastrita pana la unele tipuri de cancer.

De-a lungul anilor, argila a devenit si obiect de studiu stiintific, care ii confirma toate aceste virtuti.

Argila – Beneficii pentru sanatate

Ca si beneficii, argila se aseamana foarte mult cu varza. Aceasta reprezinta un agent foarte puternic de regenerare fizica, lucru mai bine cunoscut acum, cand s-au descoperit oligoelementele folosite in terapeutica. Astfel, compozitia argilei permite explicarea actiunii ei remineralizante, reechilibrante si antitoxice.

Iata in ce scopuri era folosita pe vremuri:

  • Pe vremuri, egiptenii o foloseau pentru mumificarea cadavrelor, datorita proprietatilor sale antiseptice.
  • Medicul grec Dioscoride ii atribuia argilei o forta extraordinara.
  • Ludovic al XlV-lea o folosea pentru afectiunile digestive.
  • Marco Polo spunea ca pelerinii care se duceau in orasul sfant Niabar erau adesea bolnavi de febra si tratati cu pamant rosu din locul situat aproape de cetate.
  • Profesorul Strutnpf, de la Unirsitatea din Berlin, a prescris argila in anul 1903, la numerosi bolnavi atinsi de holera asiatica.
  • In timpul razboiului din 1914-1918 se adauga in mustarul destinat unor regimente franceze o cantitate mica de argila. Contrar altor unitati, regimentele acestea n-au fost decimate de dizenterie.
  • Doctorul KeUcr-Hoerschelmann declara la rindul sau ca „folosirea argilei pe cale interna, in caz de pleurezie, de peritonita, de inflamatie a partii de jos a abdomenului, de catar al vezicii, de apendicita, de calculi biliari, de viermi, de cancere, de ulcere, de pleurita etc, este de o eficacitate suprinzatoare”. Totodata, in ceea ce priveste utilizarea argilei pe cale externa, animalele, care cunosc din instinctetele necesare sanatatii lor, se scalda in mocirla argilei cand sunt ranite sau bolnave.

Argila si utilizarile ei in prezent:

Proprietatile bactericide ale argilei sunt intrebuintate cu folos in numeroase stari infectioase: enterite, colite, colibaciloza, afectiuni pulmonare sau parazitare (parazitoze intestinale). De exemplu, o plaga purulenta tratata cu argila se vindeca cu o rapiditate care uimeste pe multi dintre noi. Puroiul este eliminat si tesuturile se refac. Cum s-a constatat si la varza, argila, pe cale interna sau externa, colecteaza puroiul si, de fapt, dezinfecteaza, curata organismul.

O analiza efectuata in anul 1928 de prof. Laborde, de la Facultatea de Farmacie din Strasbourg, a aratat ca argila curativa este sterila, adica lipsita de germeni microbieni. Totodata, se pare ca argila este radioactiva, ca de altfel, probabil, toate corpurile. Concentratia ei ar fi, dupa zone, de la 0,3 la 1,25 unitate Mache.

Alaturi de proprietatile ei antiseptice si cicatrizante, argila este un absorbant remarcabil: 5 g fiind suficiente pentru a decolora 10 cm3 ai unei solutii de albastru de metilen de 0,1%. Aceasta absoarbe si mirosurile urate.

Argila are si proprietati anti-toxice. In urma unui experiment, s-a administrat sobolanilor o cantitate minima dintr-o solutie de stricnina si acestia au murit dupa cateva minute. In schimb, aceeasi doza de stricnina data altor sobolani in care s-a adaugat putina argila nu le-a provocat niciun rau.

Vezi si: Argila verde – beneficiile unui lut de cea mai buna calitate

Argila si bolile digestive

Cel mai la indemana exemplu cu privire la virtutile argilei sunt bolile digestive, care se vindeca spectaculos, nemaiavand nevoie de nimic altceva. Argila ajuta la eradicarea bolilor digestive, ca: gastrite, melene, enterocolite, ulcere, afectiuni cauzate de germenii patogeni sau, in cazul rectocolitelor ulcero-hemoragice, de folosirea antibioticelor de sinteza chimica, extrem de puternice si de toxice, care duc la distrugerea florei intestinului, a stomacului si a colonului. Chiar daca se folosesc in paralel probiotice, efectul lor nu poate compensa dezastrul pe care il fac antibioticele, caz in care trebuie protejat peretele colonului si refacuta flora.

Argila este un adevarat pansament gastric si distruge germenii patogeni, deci poate inlocui cu succes orice antibiotic recomandat pentru zona digestiva. Pe langa dozele obisnuite de argila din cura, este necesar ca bolnavul sa manance, efectiv, argila. Consumata ca atare, argila trece prin stomac si intestin, distruge bacteriile, apoi tamponeaza peretii colonului, ajutand mult la vindecare.

Argila si bolile de ficat

S-a constatat ca cirozele alcoolice uscate, de pilda, se vindeca extrem de usor cu argila, in aproximativ 2 luni. Totodata, oamenii de stiinta au constatat ca argila are si efect antiviral, distruge, in timp, virusurile B si C. Cand ficatul este deja vindecat, se recomandam sa se asocieze in cura si tinctura de propolis – un antiviral natural de exceptie. Tinctura de propolis se ia timp de 12 zile pe luna, dar nu in apa, ci pe paine sau pe biscuiti, pentru ca altfel nu e solubila in sucul gastric.

Argila si bolile de rinichi si infectiile urinare

-Studiu de caz: un bolnav cu insuficienta renala, pregatita pentru dializa, a urmat o cura cu argila,iar dupa 2 luni, creatinina i-a ajuns la 0,7. La unii bolnavi cu insuficienta renala grava, rinichiul incepe sa functioneze dupa 1 saptamana de la administrarea argilei, iar urina isi schimba culoarea – devine maro si miroase puternic. La alte persoane, rinichiul incepe sa functioneze mai greu, dupa 1-2 luni. Argila avand o mare putere antitoxica, bolnavii se sperie cand au scaun sau transpiratie urat mirositoare. Dar nu trebuie sa se sperie, e primul semn de vindecare! Argila scoate toxinele pe unde poate, pana cand rinichiul se vindeca, declara Ing. chimist Mircea Bocan. Totodata, in caz de pielonefrita, cu rinichi de dimensiuni normale, fara chisturi, vindecarea este garantata 100%. Pe de alta parte, daca este vorba de rinichi polichistici sau uscati, vindecarea e procentuala, in functie de tesutul renal care inca este viabil. De altfel, argila echiibreaza intreg metabolismul si cel mai usor se vede acest lucru la pietrele de la rinichi, unde argila face un schimb ionic si calculii dispar.

Un alt efect terapeutic important al argilei este capacitatea ei de a elimina Escherichia Coli, principala cauza de aparitie a infectiilor urinare. Exista insa si unele cazuri grave (cand rinichiul nu mai este functional sau exista chisturi renale), la care argila nu mai are nici un efect. Ajuta la diureza, dar nu mai poate trata rinichiul bolnav

Argila si bolile tiroidei

Argila regleaza activitatea glandei tiroide, indiferent daca este hiperactiva sau hipoactiva, iar bolile tiroidiene neoperate se rezolva spectaculos. Dupa administrari interne prelungite, de circa 2-3 luni, utilizandu-se in paralel si cataplasmele cu argila pe zona glandei tiroide, se observa regresia sau chiar disparitia nodulilor tiroidieni.

Iata un caz: unei tinere, care era programata pentru operatie de noduli tiroidieni, i s-a administrat argila si dupa numai o luna, cand s-a dus la control, era totul perfect. Intr-o singura luna i-au disparut nodulii tiroidieni si i s-a reglat tiroida, declara Ing. chimist MIRCEA BOCAN.

Argila si efectul ei pentru frumusete

Toata lumea stie cat de minunate sunt mastile cu argila pentru intretinerea tenului. Pentru a nu usca tenul, specialistii o recomanda combinata cu suc de castravete, iar dupa curatare se aplica o crema emolienta. In cazul tenului acneic si gras, rezultatele sunt incredibile, dar trebuie asociata si cu o cura interna, pentru ca de cele mai multe ori, cauza este o infectie in sange. Vezi si: Masca de fata pentru curatare si exfoliere cu Ghassoul

Argila si ranile

Argila poate fi folosita si sub forma de cataplasme pentru rani, gangrene diabetice si ulcer varicos. Cataplasma se pune direct pe rana si se lasa sa actioneze timp de cateva ore. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi, timp de 1-2 saptamani. Vindecarea este destul de rapida.

!!! In doze soc, argila poate duce la constipatie. De aceea, se recomanda sa se consume cat mai multe fibre: seminte de canepa, chia, quinoa – cate o lingura din fiecare, in putin iaurt. Totodata, unii au avut diaree, dar aceasta reactie este absolut normala, deoarece asa reactioneaza organismul cand vrea sa scape de bacterii sau de toxine.

Argila si cancerul

Studiu de caz: in urma cu cativa ani, patru doctoranzi din Cluj au cumparat ARGILA ALGO (o argila dusa din Kazahstan, de la poalele Podisului Tibe) si au analizat-o. Dupa 1 an de studiu, s-a ajuns la concluzia ca aceasta argila nu numai ca inglobeaza si elimina germenii patogeni si particulele de metale grele, dar ajuta si la transportul substantelor utile in organism. De asemenea, argila are si o putere anticancerigena redutabila. Nu are efecte in metastaze, dar celulele canceroase nou formate sunt distruse. In compozitia argilei se gasesc argint, zinc si seleniu, elemente fundamentale pentru catalizarea productiei de enzime care distrug celulele canceroase. Totusi, trebuie amintit ca cei vindecati, au urmat si o dieta strict
vegetariana, fara proteina animala, asa cum recomanda si marele nutritionist american, dr. T. Colin Campbell.

Care este cantitatea optima de argila ce poate fi consumata zilnic?

Argila poate fi luata in orice cantitati, de catre oricine, la orice varsta: bolnavi, oameni sanatosi, gravide, lauze, chiar si copii. Atunci cand este o problema serioasa de sanatate, trebuie luate doze mai mari – „doze de
soc”, cum se mai numesc. Argila poate fi luata in orice cantitati, pentru ca nu are absolut niciun efect secundar.

Ing. chimist Mircea Bocan recomanda tratamentul de baza de 3 saptamani si cele de intretinere (10 zile pe luna, timp de 4-5 luni), aceasta cura fiind suficienta pentru rezolvarea majoritatii problemelor de sanatate. In functie de bolile de care sufera si de felul cum se simt, ei isi pot prelungi tratamentul de intretinere cu argila, pentru ca nu are contraindicatii.

Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole