Argila este cunoscuta inca din Antichitate, fiind considerata un adevarat panaceu. De exemplu, egiptenii foloseau argila pentru a grabi cicatrizarea ranilor, francezii si rusii o foloseau pentru prevenirea si tratarea dezinteriei care decima randurile soldatilor. In ceea ce priveste argila albastra, aceasta a fost descoperita in comuna Raciu, la 26 de km de municipiul Targu-Mures, in urma exploatarii unui zacamant de argila galbena pentru ceramica.
Rezultatele analizelor continutului mineralogic efectuate la Institutul de cercetari si Proiectari Miniere MINESS din Cluj-Napoca au evidentiat faptul ca argila albastra de Raciu are in componenta sa nu mai putin de 41 de minerale (macrominerale) si oligoelemente (argint, aluminiu, bor, brom, clor, cupru, calciu, crom, fier, fosfor, germaniu, iod, magneziu, mangan, molibden, potasiu, rubidiu, sodiu, seleniu, siliciu, sulf, titan, vanadiu, zinc etc.), fiind cu adevarat unica in lume.
In anul 1991, medicul si cercetatorul bulgar Ivan Iotov a aratat ca argila albastra este capabila sa echilibreze campul slabit al omului, avand calitati terapeutice ce absorb toxinele din organism, celulele bolnave, bacteriile, gazele din organismul uman si le elimina pe cale urinara si/sau fecala.
Modalitati de folosire a argilei albastre:
-Cura interna cu lapte de argila, pentru detoxifierea si echilibrarea organismului
Se adauga intr-un pahar (de sticla sau portelan) cu apa plata o lingurita rasa de argila. Se lasa de seara pana dimineata. Dimineata, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de micul dejun, se agita pana cand se aseamana cu consistenta unui lapte si se bea, apoi se prepara un nou pahar cu lapte de argila, in acelasi fel, care se bea cu jumatate de ora inainte de masa de pranz, iar la pranz se prepara un nou pahar cu lapte de argila, care se bea cu jumatate de ora inainte de cina. Acest remediu se repeta consecutiv, timp de 3 saptamani, cu o pauza de 1 saptamana, apoi se poate relua.
Sfat: Daca ai un tranzit intestinal defectuos, se recomanda sa bei de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu cel putin jumatate de ora inainte de masa, doar apa limpede de pe argila, cateva zile, lasand argila pe fundul paharului.
-Cura externa
Aceasta consta in cataplasme/impachetari, comprese, masti cosmetice si bai de argila. Iata cum se procedeaza:
- Cataplasmele – se obtin prin amestec de argila cu apa plata, pana la obtinerea unei paste de consistenta smantanii. Ele vor fi acoperite cu bandaj de tifon si apoi cu celofan ( pentru a mentine umiditatea cataplasmei). In functie de temperatura, cataplasmele pot fi: reci, caldute sau calde. Cele reci se aplica pe regiunile inflamate sau pe partea de jos a abdomenului, iar cele cladute sau calde se aplica pe regiunea hepatica, pe rinichi, oase si vezica.
- Compresa – consta intr-o bucata de panza care se inmoaie in apa argiloasa si care se aseaza pe zona afectata fara a se stoarce.
- Mastile cosmetice – sunt special conceput si se comercializeaza ca atare. Poate fi utilizata pentru toate tipurile de ten ca atare sau in diverse combinatii. Masca va fi mentinuta 15-20 minute intr-o stare umeda (se poate folosi pulverizatorul cu apa) dupa care se va indeparta prin spalare cu ceai de musetel.
- Bai cu apa argiloasa – se obtin, in prima zi, prin adaugarea in cada de baie plina cu apa calda (nu fierbinte) a 2 kg de argila albastra. Dupa efectuarea baii, se lasa sa se decanteze dupa care se elimina cu un furtun doar apa de pe argila, apoi in ziua urmatoare se mai adauga inca 2 kg de argila, umplandu-se din nou cada cu apa calda. Astfel in ziua a cincea vom avea 10 kg de argila in compozitia baii. Baia dureaza 30 de minute, timp in care apa se agita pentru a fi mereu tulbure si se da pe tot corpul.
Sfaturi utile:
-Pe parcursul curei cu argila albastra este recomandat un regim alimentar cu grad redus de toxicitate. Se elimina carnea, cafeaua, bauturile alcoolice, acidulate si racoritoare, condimentele, dulciurile si lactatele.
-Pe parcursul curei, pot aparea stari de rau precum: dureri de cap, ameteala, greata si vitalitate redusa, in principal, stari datorate eliminarii toxinelor si a celulelor bolnave. Urina va fi inchisa la culoare si urat mirositoare, iar scaunele vor fi, de asemenea, inchise la culoare si insotite de mucozitati urat mirositoare. Totul depinde de toxicitatea din organismul fiecaruia.
-Tratamentul cu argila este contraindicat femeilor in perioada menstruatiei, precum si in ultimele luni de sarcina.
-In cazul tratamentelor medicamentoase, cura interna cu argila (lapte de argila) se va efectua dupa minim 1 ora de la ingerarea medicamentelor respective.
Cercetarile au confirmat ca utilizarea argilei albastre este benefica organismului uman si poate fi folosita cu urmatoarele efecte:
– antiseptice, antibacteriologice, antimicotice si antiinflamatorii;
– are o putere deosebita in detoxifierea corpului de metalele grele, radicalilor si compusilor complecsi nedisociabili, poate neutraliza deasemenea substantele toxice ingerate;
– scade nivelul de aciditate instaurand ph-ul neutru sau alcalin;
– mareste imunitatea sistemica si de tesut;
– prezinta deosebite calitati cosmetice, etc.
Atentie! In caz de afectiuni care necesita tratament medicamentos, cura interna cu argila este complementara acestuia si nu il inlocuieste. De aceea, suspensia de argila se va ingera dupa 2 ore de la tratamentul medicamentos.
Vezi si Cum previi imbatranirea cu argila verde
Iata mai jos ce afectiuni poti trata cu argila albastra:
Fiind considerata un adevarat panaceu, argila albastra amelioreaza sau trateaza orice afectiune determinata de: un deficit de macrominerale si oligoelemente, o intoxicatie cu orice agent patogen si o dereglare a campului vibrational al celulelor.
Argila albastra amelioreaza sau trateaza urmatoarele afectiuni: amigdalita, colita, acnee, fibrom uterin, depresie postpartum, tahicardie, sindrom de oboseala cronica, bruxism, osteoporoza, epilepsie, furunculoza, icter, pancreatita, steatoza hepatica, parazitoza intestinala, ulcer gastro-duodenal, gastro-duodenita, gingivita, paradontoza, candidoza, spondiloza lombara si cervicala, hemoroizi, cataracta, blefarita, litiaza urinara, hepatita, hipertensiune si hipotetensiune arteriala, hipotensiune arteriala, psoriazis, nevroza, icter, alcoolism, dermatoza, ulcer varicos, artrita, varicela, infectie urinara, adenom de prostata, toxemie intestinala, gastrita, helicobacterioza, sinuzita, cuperoza, reumatism, vaginita si cancer.
-In cazul ochilor inlacrimati, conjuctivite, blefarite, cataracte etc.
Se prepara apa argiloasa din 100 g argila albastra la 1 litru de apa plata cu care se tamponeaza usor si se pun de 3 ori pe zi comprese pe pleoapa inchisa a ochiului bolnav. De asemenea, se recomanda si cura interna mentionata mai sus.
-In caz de sinuzite frontale, maxilare, etmoidale, epistaxis, anoxii etc.
Se inspira apa argiloasa calduta, alternativ, pe cate o nara astupandu-se cealalta nara cu degetul. Se recomanda cura interna mentionata mai sus cat si cataplasme pe nas, frunte si in zonele afectate.
-In caz de gingivite, afte bucale, paradontoze, periodontite, dureri de dinti
Se va bea un pahar de apa argiloasa cu cel putin jumatate de ora inainte de mese, sau se vor topi lent in gura 2-3 granule argila albastra (ca pe o bomboana). Dupa mesele principale se vor face clatiri/gargara cu apa argiloasa, la inceput cu apa de pe argila (primele 3 zile) apoi cu lapte de argila. Vei scapa atat de durere, cat si de inflamatie.
-In caz de gastrite, ulcere, bulburi spastice, gastroduodenite, ulcere gastroduodenale, hematemeze
Se consuma cate un pahar pahar cu apa argiloasa, cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Durata curei interne este de 3 saptamani. De asemenea, argila albastra se foloseste si extern. Se aplica mici cataplasme pe scobitura epigastrica (partea superioara a abdomenului).
-In caz de ictere, hepatite, ciroze, colecistite, calculi biliari etc.
Cura interna consta in consumul unui pahar cu apa argiloasa, cu minim jumatate de ora inaintea meselor principale, iar cura externa se face prin aplicarea de cataplasme subtiri, reci, pe zonele afectate ce vor fi mentinute 2 ore. Cura dureaza 3 saptamani cu pauza de 1 saptamana.
-In caz de parazitoze intestinale, colite, melanee, vaginite, colpite, rectite, afectiuni ale prostatei
Se prepara apa argiloasa, aproximativ 100 g argila albastra la 1 litru de apa, cu care se efectueaza spalaturi vaginale si clisme la temperatura corpului, sau, in vaginite, colpite si rectite aplicatii locale de pasta de argila, dar si tot ce presupune cura interna si externa.
-In caz de infectii urinare, litiaze renale, nefrite
Se face o cura interna: un pahar de apa argiloasa tulbure administrat inaintea meselor principale, timp 3 saptamani cu pauza de 1 saptamana. De asemenea, se recomanda si cura externa: bai locale caldute cu apa argiloasa de 30 minute. Argiloterapia consta in aplicarea in zona anal-perineala de cataplasme de argila de 1-2 ori pe zi (cu o durata de pana la 2 ore), precum si introducerea seara a 10-20 ml pasta de argila calduta in rect, care este mentinuta pana dimineata.
-In caz de stenoza spinala cervicala, spondiloza/spondilita cervicala, poliartrita reumatoida, hernia de disc, entorse, spasme musculare cervicale, torticolis, post-traumatice si lombalgii
Se va face detoxifierea organismului aplicand cura interna clasica pentru 3 saptamani. Cura externa va fi mixta: bai cu apa argiloasa si impachetari (cataplasme) cu argila pe zonele inflamate sau dureroase. De asemenea, se recomanda o dieta bogata in cruditati, corectarea posturilor corporale viciate, bai de soare, gimnastica usoara, masaje terapeutice si proceduri kinetoterapice.
-In caz de furunculi, herpes, psoriazis, eczeme, acneea vulgara, rozaceea, pielea uscata, pruritul, infectii micotice dermatofite, dermatite, dermatoze, cuperoze
Se aplica zilnic aproximativ 5-6 cataplasme caldute pe zona infectata, mentinute minim 1 ora, care pot fi reinnoite la intervale mai scurte in cazul senzatiei de caldura insuportabila. In cazul cangrenelor, la inceputul curei, se constata o aparenta extindere a zonei afectate. Nu este un motiv de teama – inseamna ca procesul de drenaj – de eliminare a puroiului, a inceput.
-Borul din argila previne tumorile si chisturile
Cura interna trebuie respectata cu strictete, astfel se vor consuma cate 3 pahare de apa argiloasa tulbure zilnic, inainte cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Intre mese se va consuma minim 0,5 l apa limpede de pe argila pe o durata de 2-3 luni pana la cativa ani. Cura externa consta in cataplasme cu o durata de 1-2 ore pe coloana vertebrala a bolnavului (intins pe burta), acoperit apoi cu tifon sau celofan. Pentru tumori/noduli se vor aplica cataplasme reci, cu durata 1-2 ore, pe zonele afectate. Baile de argila se vor face cu apa calduta timp de 20 minute, in functie de evolutia bolii.
-Reglarea tensiunii arteriale
Continutul mineralogic bogat in magneziu, fier, potasiu si calciu, face din argila un ajutor nesperat pentru organismul uman aflat in suferinta. Cura cu argila relaxeaza sistemul nervos, sustine si promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular si previne atacurile cardiace. In cazurile de hipo/hipertensiune cura interna dureaza 3 saptamani cu pauza de 1 saptamana, dupa care se poate relua. Nu se cunoaste mecanismul exact prin care tratamentul cu argila aduce valorile tensiunii la normal si le stabilizeaza. Cert este ca la persoanele cu tensiune arteriala, care fac cure repetate cu argila, nevoia de medicamente scade cu 30-50%.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului […]
[…] Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului […]
[…] Vezi si: Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului […]