26.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Aparate dentare pentru toate varstele

Preocuparea atat pentru aspectul fizic cat si pentru sanatata dentara a crescut in ultimii ani, ca semn de educatie in acest sens. Dincolo de acestea, aparatele dentare au devenit un “trend” in randul adolescentilor si chiar in randul adultilor.

Exista doua tipuri de aparate dentare, solutii dentare fixe si aparate dentare mobile. 

Aparatele dentare mobile sunt reprezentate de arcul transpalatal si de armurile purtate secvential si sunt tratamente ortodontice utilizate in cazul copiilor cu varste mici, sub 12 ani, cand copilul inca are dinti de lapte.

Aparatele dentare fixe sunt de mai multe tipuri: aparate vestibulare si aparate linguale.

Aparatele vestibulare. In functie de aspect si materialul din care sunt confectionate ele sunt impartite in aparate dentare reprezentate de bracketuri metalice, ceramice sau de safir, lipite pe dinti pana la finalul tratamentului. De regula, aparatele dentare fixe sunt recomandate la copii dupa varsta de 12 ani, dupa aparitia dintilor permanenti iar la adulti pana la varsta de 60 de ani.

Aparatele fixe linguale. Exista bracketuri colate pe interiorul dintilor sau fatete adaptate perfect pe toata suprafata linguala a dintelui (aparat fix Incognito).

Daca pentru aceia care nu au implanturi sau alte lucrari dentare,  folosirea unui aparat dentar nu pune multe probleme, cand vorbim de montarea unui aparat dentar pe o lucrare ceramica, spre exemplu, lucrurile sunt putin diferite. Trebuie evitata lipirea unui aparat dentar pe o lucrare ceramica, atunci cand este posibil, deoarece deplasarea acesteia intr-o muscatura diferita fata de cea in care a fost realizata, poate necesita inlocuirea lucrarii ceramice cu una noua, care sa se adapteze la noua ocluzie. La fel se intampla si in cazul unui implant, cand nu este recomandat sa se aplice forte, pentru a nu suprasolicita implantul.

Indiferent de varsta, trebuie identificat tratamentul ortodontic potrivit pentru fiecare caz in parte, pentru a putea preveni o serie de riscuri si boli precum:

– aparitia cariilor, abceselor si gangrenelor dentare, extractiile dentare. Si toate acestea din cauza ca dintii inghesuiti nu permit realizarea unui periaj dentar corect, iar forte anormale exercitate asupra dintilor incalecati preseaza nervul.

– aparitia parodontozei si implicit pierderea dintilor, deoarece osul se topeste si se retrage Si toate acestea din cauza exercitarii unor forte prea mari asupra unor dinti si lipsa de solicitare a altora, provocate de anomalia dento-maxilara, care duc in timp la pierderea dintilor.

– aparitia unor tulburari articulare temporo-mandibulare, cu consecinte asupra sanatatii generale

– inrautatirea aspectului estetic si implicit scaderea increderii in sine.

Fie ca vorbim de motivul estetic sau functional, aparatul dentar corect ales, mobil sau fix, ne va ajuta sa obtinem acel zambet armonios pe care ni-l dorim, sa fim mai sanatosi si mai increzatori, indiferent de varsta cand alegem sa-l purtam.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole