Antioxidantii reprezinta un grup de substante esentiale pentru organism, avand rolul de a neutraliza radicalii liberi si de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ poate contribui la imbatranirea prematura si la aparitia diverselor afectiuni, inclusiv a bolilor cronice. In acest context, adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti este cruciala pentru mentinerea sanatatii generale.
Trebuie sa stii ca antioxidantii au ajuns in atentia publicului abia in anii 1990, cand oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga ca daunele radicalilor liberi au fost implicate in stadiile incipiente ale aterosclerozei care infunda arterele. De asemenea, radicalii liberi au fost legati si de aparitia cancerului, pierderea vederii si o serie de alte afectiuni cronice. Totodata, unele studii au aratat ca cei cu un aport scazut de fructe si legume bogate in antioxidanti au avut un risc mai mare de a dezvolta aceste afectiuni cronice decat cei care au consumat o multe de aceste alimente.
Nutrientii antioxidanti includ vitaminele A, C, E, seleniul si carotenoidele, cum ar fi beta-carotenul, luteina, licopenul si zeaxantina. Multe alimente, in special fructele si legumele, contin aceste vitamine si au proprietati antioxidante. Dar hai sa descoperim care sunt aceste alimente cu antioxidanti puternici care merita sa faca parte din dieta noastra zilnica:
Antioxidanti puternici pentru sanatate
Cercetatorii de la Universitatea din Oslo au studiat alimentele pentru a determina care dintre ele au cea mai mare concentratie de antioxidanti si au publicat rezultatele in Nutrition Journal. Ei au descoperit ca alimentele cele mai bogate in antioxidanti includ condimente si plante medicinale, dar si unele fructe, legume, nuci, seminte si chiar ciocolata.
-FRUCTE
- Fructe de padure (mure, afine, goji, zmeura, capsuni, merisoare) – Aceste fructe sunt bogate in flavonoide, inclusiv antociani, care au proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Dintre toate, murele contin cei mai multi antioxidanti dintre toate fructele de padure, urmate apoi de afine.
- Citrice (lamai, portocale, si grapefruit) – Citricele sunt pline de vitamina C, un antioxidant esential pentru sustinerea sistemului imunitar si combaterea radicalilor liberi. De asemenea, portocalele amare si grapefruitul roz contin compusi flavonoidici cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare.
- Fructe cu coaja rosie (rodie) – Aceasta contine antioxidanti puternici, inclusiv punicalagina si antociani, care au beneficii asupra sanatatii inimii.
- Fructe tropicale (kiwi si mango) – Aceste fructe sunt surse excelente de vitamina C si antioxidanti care pot contribui la intarirea sistemului imunitar.
Vezi si: Resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume
-NUCI SI SEMINTE
- Fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale si fistic) – Bogate in vitamina E si minerale precum seleniu, aceste fructe oleaginoase contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
- Seminte (canepa, susan si in) – Acestea contin acizi grasi omega-3 si omega-6, precum si vitamina E, avand efecte antioxidante.
-LEGUME
- Legume cu frunze verzi (spanac, kale, si broccoli) – Aceste legume sunt surse excelente de vitamina A, C si K, precum si de alte substante nutritive cu efecte antioxidante.
- Legume colorate (morcovi, ardei rosii, si dovleac) – Legumele cu culori vii contin beta-caroten, un precursor al vitaminei A, cu puternice proprietati antioxidante.
- Legume crucifere (varza de Bruxelles si conopida) – Aceste legume contin sulforafan, un compus care sprijina detoxifierea si are efecte antioxidante.
- Legume din familia cucurbitaceelor (dovleac si castraveti) – Aceste legume contin antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul si vitamina C, sprijinind sanatatea pielii si a ochilor.
-CONDIMENTE SI PLANTE MEDICINALE
- Scortisoara si Turmeric: Scortisoara (139,9 mmol antioxidanti/100g) contine polifenoli, iar curcumina din turmeric are efecte antiinflamatoare si antioxidante remarcabile.
- Menta verde – 142,6 mmol antioxidanti/100g
- Cuisoare – 125,6 mmol antioxidanti/100g
- Ienibahar – 101,5 mmol antioxidanti/100g
- Oregano – 72,8 mmol antioxidanti/100g
- Busuioc – 28,1 mmol de antioxidanti/100g
-CEAIURI
- Ceai verde – Contine polifenoli, inclusiv catechine, care au efecte antioxidante puternice si pot sprijini sanatatea cardiovasculara.
-CIOCOLATA
- Ciocolata neagra – Contine flavonoide, cu efecte benefice asupra sanatatii inimii si cu proprietati antioxidante (are pana la 15 mmol de antioxidanti la portia de 100 g).
-ULEI
- Ulei de masline extra virgin – Acest ulei sanatos este bogat in polifenoli si vitamina E, furnizand beneficii antioxidante si antiinflamatoare.
Cum sa integrezi antioxidantii in dieta ta:
- Include variatie in alimentatie. Consuma o varietate de fructe, legume si alimente bogate in antioxidanti pentru a beneficia de diversele lor proprietati.
- Consuma in mod regulat. Pentru a maximiza beneficiile antioxidantilor, incearca sa incluzi sursele lor in dieta ta zilnica.
- Opteaza pentru optiuni proaspete. Fructele si legumele proaspete au adesea continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu variantele procesate.
- Adauga condimente si plante medicinale in mancarurile tale. Condimentele si ierburile precum scortisoara, turmericul, oregano si busuiocul pot adauga nu doar gust, ci si beneficii antioxidante mancarurilor tale.
- Alege ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao. Atunci cand iti doresti o doza de dulce, alege ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao pentru beneficiile sale antioxidante.
- Gateste cu ulei de masline extra virgin. Foloseste ulei de masline extra virgin in salate sau la gatire pentru a adauga un plus de antioxidanti si a beneficia de acizii grasi sanatosi.
- Nu uita sa adaugi seminte in mancaruri sau smoothie-urile tale preferate.
Vezi si: Guava – Fructul hranitor si cu putere antioxidanta pentru sistemul tau imunitar
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: