Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta.
Aceasta afectiune apare in toate straturile sociale si inca nu se cunoaste cauza din care se poate produce. Statisticile arata ca 70% este prezenta la femei, deci are o predominanta net feminina.
Debutul acestei boli poate fi lent si la inceput nu este sesizat, dar treptat incepe sa se faca simtita, bolnavul incepand sa uite o serie de lucruri (ce vorbeste, unde locuieste, cum il cheama, etc.), iar distrugerile cerebrale vor fi tot mai avansate, afectand procesele gandirii rationale si judecata, capacitatea de a vorbi, scrie, coordonarea miscarilor, orientarea, etc.
Dupa cum spuneam, inca nu se cunoaste cauza exacta ce provoaca boala Alzeimer, insa specialistii cred ca de vina ar fi deteriorarile produse la nivelul anumitor zone ale creierului. Desi majoritatea pacientilor cu boala Alzeimer nu au in istoricul familial aceasta boala, riscul de a face aceasta boala este mai mare in cazul persoanelor ce au un membru al familiei bolnav de Alzheimer.
Anumite studii au sugerat ca zincul si aluminiul ar avea un rol in declansarea bolii, dar acestea nu au fost sustinute prin dovezi care sa sustina aceste teorii.
Tratament Alzheimer:
Desi nu exista un tratament care sa vindece boala Alzheimer, exista multe mijloace de a mentine calitatea vietii bolnavului si a mentine starea de activitate a persoanei.
In prima faza, imediat dupa diagnosticarea bolii Alzheimer se administreaza inhibitori de colinesteraza. Aceste substante, printre care hidroclorhidrat de donazepil, galantamina si rivastigmina, pot imbunatati temporar memoria si gandirea afectate de boala. Efectele acestor medicamente nu sunt spectaculoase si pot sa nu imbunatateasca simptomele la unii pacienti. Desi inhibitorii de colinesteraza scad intensitatea simptomelor, ei nu incetinesc progresia bolii. Cu toate acestea expertii recomanda inhibitorii de colinesteraza ca prima linie in tratament.
In tratament este foarte importanta si dieta. Se vor prefera alimente naturale cu cat mai putine substante chimice ca adausuri (respectiv E-uri). Se dau sucuri de legume si fructe care pot aduce organismului nu numai vitaminele necesare ci si o serie de oligoelemente necesare unei bune functionari. Din carne se prefera carnea de peste. Se reduc grasimile si colesterolul din alimentatie. Se pot da, de asemenea, suplimente minerale ca: magneziu, zinc, seleniu si vitamine daca acestea nu se pot da prin alimentatie.
Se indica in special folosirea de Ginkgo-biloba zilnic care este una dintre putinele plante care poate ajuta atat circulatia sangelui (oxigenarea creierului) la nivelul creierului, cat si refacerea. Se pot da in acest caz cate 6 capsule de planta pe zi. Se dau perioade lungi de timp. Se consuma, de asemenea, condimente: ardei iute, ceapa, hrean, piper, scortisoara, usturoi.
Iata reteta cu gingo biloba:
-la 1 litru de vin rosu se pun 20 g de gingo-biloba (frunze maruntite) si se astupa lasandu-se la temperatura camerei timp de 10 zile. Se strecoara apoi acest preparat si se adauga 100 g miere de albine si 2 g de laptisor de matca. Se tine in sticla bine inchisa la rece. Se va lua cate 1 lingura mare (10 ml) de 3 ori pe zi, preferabil inainte de mese. Cura aceasta se face 30-60 zile.
Vinul rosu. Trebuie sa se stie faptul ca vinul rosu contine polifenol care este un colorant al boabelor de struguri si care ajuta la neutralizarea efectului radicalilor liberi care este principala cauza a ingrosarii vaselor de sange. De asemenea, vinul acesta are proprietatea de a subtia sangele, impiedicand formarea cheagurilor de sange care sunt raspunzatoare de multe afectiuni si care pot contribui la agravarea afectiu-nii. De asemenea, colorantii vegetali si taninurile din acest vin previn depunerile de colesterol si deci si sclerozarea vaselor de sange. Se recomanda folosirea unei cantitati de 300 ml de vin rosu pe zi.
Magneziul este o substanta care trebuie furnizata acestor bolnavi in cantitate mai mare, pentru ca aceasta contribuie la buna functionare a sistemului nervos contribuind la stimularea activitatii a peste 300 de enzime. De asemenea, opreste hemoragiile si previne formarea de cheaguri de sange la nivelul vaselor de sange. Se va lua cate 70 mg pe zi din acest mineral. Se gaseste si in alimente ca: soia, fasole uscata, orez ne decorticat, fulgi de ovaz, faina de grau integrala si de asemenea in unele ape minerale.
Vezi si:
STUDIU: Un vaccin ar putea fi solutia pentru boala Alzheimer
4 plante ce protejeaza creierul de depresie, anxietate si Alzheimer
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: