20 C
București
sâmbătă, octombrie 26, 2024

Alimentul care scade riscul de a face dementa

La noi in tara cresc cam 1200 de specii de ciuperci, din care mai mult de 200 sunt comestibile. In mod curent se consuma cam 50 de specii autohtone. Gustul lor este, in functie de specie, amarui, picant, astringent, dulceag sau acru, iar culoarea lor variaza in functie de anotimp, umiditatea atmosferica si varsta.

De curand, un nou studiu a scos la iveala faptul ca o diata bogata in ciuperci poate ajuta la stoparea dementei si boala Alzheimer.

Ciupercile sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si apa. Au putin sodiu si grasimi si colesterol zero. Totodata, acestea sunt bogate si in grupa vitaminelor B: riboflavina, niacina, acid folic, tiamina si B6. Sunt singura sursa vegetariana de vitamina D, avand si numerosi antixodanti care ajuta la mentinerea unei epiderme tinere. Dintre toata aceste substante nutritive, se pare ca niacinaeste cea care controleaza migrenele si chiar unele probleme de ordin mintal, ajutand la prevenirea dementei.

Studiile clinice facute pe animale şi oameni sunt justificate, ceea ce poate duce si la proiectarea de alimente funcţionale sau noi medicamente terapeutice pentru a preveni sau a atenua efectele acestor boli neuro-degenerative.

Studiul, realizat de cercetatorii din Singapore vreme de 6 ani, pe mai bine de 600 de participanti de peste 60 de ani (pacientii care sufereau de pierderi de memorie, nu se puteau concentra), a analizat „compusii bioactivi” din ciuperci si beneficiile lor neuroprotective si cognitive. Specialistii afirma faptul ca doar doua portii de ciuperci gatite (echivalentul a 300 g) consumate in fiecare saptamana, reduc la jumatate riscul unei tulburari cognitive usoare la o varsta inaintata.

Cititi si:

Manatarcile. Ciupercile de padure care iti energizeaza organismul

6 beneficii ale ciupercilor Reishi

Ciupercile Portobello – 6 beneficii si utilizari

Trufele, ciupercile negre ale bucatariilor de lux

Beneficiile ciupercilor champignon. De ce este bine sa le consumi

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole