Fierul este un component al hemoglobinei, care transporta oxigenul si intra in compozitia enzimelor de oxidoreducere din lantul respirator. Se foloseste in tratamentul anemiilor. Persoanele cu lipsa de fier sufera de anemie, paloare, oboseala, inapetenta.
Organismul isi ia fier in special din cereale nedecorticate, legume uscate (mai ales linte), fructe uscate si altele. Pentru ca Fe sa fie asimilat are nevoie de calciu. Necesarul zilnic de fier este de 18 mg.
Iata alimente ce contin fier:
- varza (30 mg),
- tomate (25 mg),
- urzici, macris, sparanghel, cicoare, fasole boabe (6,6mg),
- fulgi de ovaz (6 mg),
- patrunjel radacina (6 mg),
- alune (4,5 mg),
- migdale (4,4 mg),
- mazare (4,7 mg),
- smochine uscate (3,5 mg),
- spanac (3 mg),
- prune uscate (2,9 mg),
- seminte de dovleac (2,7 mg),
- nuca (2,1 mg),
- macese, salata, ridichi (2 mg),
- castane (1,7 mg),
- arpacas de orz (1,6 mg),
- sfecla rosie (1,5 mg),
- orez decorticat, pastarnac, piersici (1,3 mg),
- hrean (1,2 mg),
- coacaze negre (0,92-4,7 mg),
- fragi (1 mg),
- gutui (0.90 mg),
- afine, mure (0,80 mg),
- capsuni (0, 71 mg),
- caise (0,62 mg),
- smochine proaspete (0,60 mg),
- banane (0, 55 mg),
- corcoduse, visine (0, 52 m),
- prune (0,5 mg),
- portocale (0,50 mg),
- lamai, cirese (0, 45 mg),
- pere (0, 4 mg),
- mere (0. 35 mg).
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: