Exista cateva alimente care nu se reincalzesc din mai multe motive: in primul rand prin acest proces risca sa aiba un grad de toxicitate pentru om, iar in al doilea rand isi pierd tocmai beneficiile, nutrientii si vitaminele pe care le contineau inainte de incalzire.
Pe langa asta, cele mai multe dintre alimente sau dintre mancarurile gatite isi pierd din gust la reincalzire. Ca regula generala este cunoscut faptul ca o mancare nu trebuie tinuta mai mult de trei zile pentru ca nu va mai avea acelasi gust.
Daca totusi aveti o cantitate de mancare mai mare pe care stiti ca nu o puteti consuma in decursul a trei zile, este o decizie mai inteleapta sa o congelati decat sa o reincalziti zi de zi.
Lista cu alimente care nu se reincalzesc – Ouale
Incepem aceasta lista tocmai cu ouale pentru ca ele devin toxice in momentul in care sunt reincalzite la temperaturi ridicate. Nu se aplica insa produselor alimentare in cazul in care ouale sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se refera la felurile de mancare in care sunt implicate oua fierte sau prajite.
In plus, reincalzirea oualor duce la schimbarea gustului lor, dar si mirosului. Compusii din oua devin toxici la atingerea de temperaturi inalte.
Alimente care nu se reincalzesc – Carnea de pui
Un efect ciudat si interesant il are carnea de pui atunci cand e reincalzita. Carnea isi schimba compozitia proteinelor. Daca pentru refrigerare, carnea de pui este ideala pentru ca se mentine bine si isi pastreaza gustul, in cazul reincalzirii la temperaturi mari poate pune probleme de digestie.
Ideal este ca orice carne de pui gatita sa fie mancata imediat sau chiar rece dupa o perioada. Daca totusi vreti sa o reincalziti, trebuie sa o faceti la temperaturi mici. Vezi si: Alimente care cresc tensiunea arteriala – Fa primul pas: exclude-le din alimentatia ta zilnica
Alimente care nu se reincalzesc si pot da probleme de sanatate – Ciupercile
Iata un alt aliment care pune probleme de sanatate la reincalzire: ciupercile. Ele sunt extrem de bune pentru organism atunci cand sunt consumate dupa
preparare, daca se reincalzesc insa, se schimba situatia. Compozitia de proteine, la fel ca in cazul carnii de pui, se schimba. Implicit se schimba si gustul ciupercilor.
Urmarile pot fi uneori chiar periculoase, pot sa apara o serie de probleme digestive de tip balonare, crampe abdominale si chiar diaree, iar beneficiile asupra sanatatii dispar complet.
Legume care nu se reincalzesc pentru ca devin toxice: cartofii
Cartofii sunt des consumati la noi in tara, sub forma de piure, cartofi prajiti, la cuptor sau multe alte variante, plus in diferite mancaruri ca ingredient. Ei, bine, putina lume stie ca prin reincalzirea cartofilor, ei se altereaza si devin chiar toxici.
Resturile de cartofi pot fi folosite cu succes intr-un piure sau o salata rece decat sa fie reincalzite. In plus, imediat dupa ce e gatit, cartoful are cel mai mare procent de amidon, cel care da senzatia de satietate pentru mai mult timp.
Telina si morcovul din ciorba
Un alt lucru mai putin cunoscut de gospodine este ca telina si morcovul folosite in ciorbe contin nitrati care la reincalzire se transforma in nitriti pentru ca sunt expusi temperaturilor ridicate si devin periculosi pentru sanatate.
Daca vreti sa reincalziti o ciorba, normal ar fi sa scoateti telina si morcovii din ea.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: