Glutenul este o proteina care se gaseste in toate formele de grau, orz si secara, dar pot aparea si in alte alimente mai putin evident. Multi dintre noi putem consuma alimente ce contin gluten fara a avea parte de efecte secundare. Totusi, persoanele cu intoleranta la gluten si boala celiaca au efecte secundare neplacute, de aceea ele trebuie sa evite aceasta proteina.
Iata lista alimentelor care contin gluten:
- Grau: amidon de grau, faina din grau dur, faina de spelta, faina graham, gris, bulgur, cus-cus, kamut, germeni de grau, faina de alac;
- Orz: maltul (aroma de malt si otetul din malt sunt obtinute din orz);
- Secara;
- Triticale (un hibrid de grau si secara);
- Ovaz (mai putin produsele care sunt etichetate fara gluten);
- Alimente cu gluten ascuns (aditivi alimentari, alimente procesate cu amidon, vitamine si minerale care utilizeaza glutenul ca liant).
Sfat! Daca suferiti de intoleranta la gluten sau boala celiaca, este recomandat sa cititi mereu etichetele produselor. Cele care contin eticheta cu mentiunea „fara gluten”, corespund normelor impuse de Institutul National de Sanatate Publica si pot fi consumate fara probleme.
Iata o lista mai detaliata a alimentelor care contin gluten:
- paine (alba, grau-intreg, secara, integrala)
- crutoane
- biscuiti
- paste
- produse de patiserie
- cereale
- prajituri
- pizza
- burger
- chipsuri
- bere
Glutelul este folosit si ca agent de ingrosare si de umplutura si din acest motiv, poate fi gasit si in: supe, sosuri, mezeluri, muraturi, dulciuri etc.
Vezi si: Cum depistez daca sufar de boala celiaca (intoleranta la gluten)
Vezi si: Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica
Vezi si: Meiul, un super-aliment excelent pentru cei cu intoleranta la gluten
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: