Alifie de galbenele. Galbenelele sunt acele flori frumoase de culoare galben-portocalii si cu un rol important pentru ingrijirea pielii noastre. Acestea au, poate, cea mai indelungata istorie dintre toate plantele in ceea ce priveste folosirea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii.
Florile de galbenele se culeg atunci când este soare afara, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile.
Specialistii afirma faptul ca preparatele cosmetice pe baza de galbenele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent daca acestea sunt grase sau uscate. Florile de galbenele sunt foarte des folosite in compozitia cremelor antiimbatranire sau in lotiunile pentru piele sensibila, uscata si degradata. Vezi si articolul Cum sa ai un ten de invidiat cu ajutorul mastilor cu galbenele.
In acest articol v-am pregatit si noi o reteta simpla cu alifie de galbenele care merita incercata.
Alifie de galbenele – Reteta perfecta pentru orice tip de piele
Ai nevoie de:
- 1 pumn cu flori de galbenele, frunzulite si tije de galbenele (proaspete)
- 500 g untura de porc fara sare
Pentru inceput, se topeste untura si apoi se adauga plantele maruntite. Se lasa sa fiarba incet, la foc mic, pentru 10 minute, dupa care se lasa la temperatura camerei timp de 3 zile. In urmatoarea zi, se mai incinge o data amestecul si se strecoara printr-un tifon. La final, se toarna alifia in borcanele si se lasa la racit, dupa care se inchid bine cu capac si se pastreaza la rece. Este de preferat sa prepari cantitati mici, pe care sa le folosesti perioade scurte de timp.
Sfat! Daca nu ai cum sa faci rost de untura sau pur si simplu nu doresti sa folosesti acest ingredient, se poate face si cu ceara de albine. Galbenelele se lasa, timp de 1 saptamana, la macerat intr-un borcan cu ulei de masline, iar la final se strecoara. Uleiul obtinut se incalzeste cu o bucata de ceara curata de albine si apoi se toarna in borcan.
Alifia de galbenele este considerata un adevarat medic dermatolog datorita capacitatilor sale de a trata mai multor afectiuni ale pielii.
Galbenelele au o actiune cicatrizanta, tonica, calmanta, antiinflamatoare, antioxidanta si antibacteriana, toate acestea ajutand la imbunatatirea circulatiei periferice, pastrarea pielii fine/hidratate, la calmarea iritatiilor, in caz de arsuri (solare sau „de bucatarie”), calcaie intarite, ciuperci si micoze ale piciorului, cat si in tratarea acneeii, furunculi, zgarieturi sau julituri. De asemenea, florile de galbenele sunt antiseptice, usor astringente si protejeaza pielea de microbi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: