14.1 C
București
duminică, septembrie 15, 2024

Albastrelele si actiunile lor terapeutice

Pe marginea drumurilor, in apropierea lanurilor de cereale, intalnim vara niste flori albastre, cunoscute popular sub numele de albastrele, vinetele, floarea-graului, ghioc etc.

Florile de albastrele sunt folosite din vremuri stravechi ca remediu natural datorita proprietatilor lor antidiareice si calmante. Acestea contin saruri de potasiu, magneziu, centaurina, substante amare, sunt bogate si in vitamina C, acid folic si alti compusi organici care ajuta la detoxifierea organismului.

In medicina populara, albastrelele erau utilizate la tratarea durerilor de ochi, raceala (cu ceai de albastrele), boli de piept (cu infuzie si decoct), friguri, taieturi (cu flori proaspete aplicate direct pe zona afectata), boli de rinichi (cu infuzie de flori de albastrele).

Iata mai jos ce actiuni terapeutice au florile de albastrele:

-In scopuri medicinale, din flori se prepara un ceai care are proprietati diuretice si astringente. Aceasta actiune este atribuita unui glicozid numit centaurina si taninului. Pentru a obtine un asemenea ceai, se opareste o lingura cu flori de albastrele cu un pahar de apa clocotita si le vom lasa acoperite timp de 20 de minute. Apoi se strecoara si lichidul obtinut se bea indulcit cu miere. Pentru marirea actiunii diuretice, florile de albastrele se vor asocia cu frunze de mesteacan, frunze de merisor, cozi de cirese.

In cazul afectiunilor renale si vezicale se bea cate un sfert de pahar de ceai, cu 2- minute inainte de masa. Datorita gustului amar, se recomanda ca tonic in dispepsie.

-Florile se mai folosesc si sub forma de cataplasme in comprese odihnitoare pentru ochi, in tratamentul pleoapelor ridate, tonifiant al muschilor lasati, calmeaza iritatiile oculare, mancarimile la nivelul ochilor, conjunctivitele, urciorul si chiar iritatiile pielii din jurul ochilor. Infuzia de albastrele e folosita pentru spalarea ochilor umflati, obositi sau durerosi.

-Pentru tratarea bolilor intestinale, pe langa ceaiul de albastrele trebuie sa se consume si iaurt; pentru tratarea diareei, infuzia de flori de albastrele se va combina cu frunze de afin. Constipatia poate fi combatuta cu ajutorul tincturii de albastrele si aloe.

Albastrelele ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi

Calculii de mici dimensiuni, localizati la nivelul rinichilor provoaca, deseori, durere. O infuzie obtinuta dintr-un amestec de flori de albastrele, de frunze de mesteacan, de cozi de cirese si de frunze de merisor (cate o lingurita din fiecare la 150 ml de apa clocotita) are efecte miraculoase in cazul acestei afectiuni. Cana cu infuzie se acopera timp de 5-10 minute si apoi se strecoara. Se beau cate recomanda cate trei cani de ceai pe zi, un interval de cel putin trei luni.

Albastrelele sunt indicate in anorexie. Pentru cresterea poftei de mancare, specialistii recomanda decoctul din petale de albastrele. Aceasta se prepara din 2 linguri de petale de albastrele si 1 litru de apa. Ceaiul trebuie sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, dupa care ceainicul se ia de pe foc. Dupa racire, ceaiul se strecoara si se consuma pe parcursul unei zile. Cura trebuie urmata cel putin 2 saptamani.

Vezi si:

Cum sa fii frumoasa cu flori de albastrele. Remedii pentru un ten luminos si ochi fara cearcane

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole