In urma mai multor studii efectuate in Romania, s-a constatat ca foarte multi romani au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventa dintre afectiunile dentare. Totodata, s-a observat ca acestia prezinta si o puternica reticenta fata de mersul la dentist, iar unul dintre motive ar fi si costul ridicat al tratamentelor stomatologice. Noi consideram ca este necesar macar o vizita pe an la stomatologie, iar pentru a intarzia cat mai mult aparitia afectiunilor dentare, nu ezitati sa incercati remediile naturiste.
Iata care sunt cele mai comune afectiuni dentare:
- Respiratie urat mirositoare, cunoscuta si sub numele de halitoza/halena, poate fi de cele mai multe ori stanjenitoare. Conform unor studii recente, aproximativ 85% dintre persoanele cu probleme de halena sufera de afectiuni dentare.
- Cariile dentare – sunt cele mai raspandite afectiuni dentare si apar atunci cand tart
rul se combina cu zaharuri si/sau amidonul din alimentele pe care le consumam. - Paradontoza sau boala gingiilor, este o infectie a gingiei. Aceasta este una dintre cauzele principale in caderea dintilor. Vezi si: Apa de gura eficienta in caz de parodontita si gingivita. Reteta simpla pe care o poti prepara acasa
- Herpesul este o infectie virala localizata la nivelul gurii si al gingiilor, determinat de virusul herpex simplex de tip 1 sau ca urmare a variantei genitale.
- Eroziunea dintilor – reprezinta pierderea structurii dintelui si este cauzata de atac acid asupra smaltului dintelui. Semnele si simptomele variaza, de la sensibilitate la probleme grave cum ar fi craparea dintelui.
- Dinti sensibili – reprezinta acea durere sau disconfort in cazul alimentelor dulci, aer rece, b
auturi fierbinti, bauturi reci si inghetata.
Iata mai jos ce plante medicinale poti utiliza in afectiunile dentare:
Afinul se foloseste pentru efectul sau antibiotic si astringent, fiind indicat in afectiunile microbiene. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se poate face gargara de mai multe ori pe zi.
Brusturele este o planta cu efect antibiotic si cicatrizant. 1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi.
Cretisoara este indicata in afectiunile hemoragice sau pentru efectul astringent, foarte puternic. 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara.
Cuisoarele pot distruge germenii patogeni. Se maruntesc cateva cuisoare in gura, pentru efectul de calmarea durerii. Se poate face acest lucru de cate ori este nevoie.
Obligeana are un efect de stimulare al cresterii dintilor la copiii mici. 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. De asemenea, radacina se poate mesteca.
Salvia este indicata in afectiunile hemoragice, pentru efectul astringent si pentru puternica actiune antimicrobiana. 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara.
Menta te scapa de afectiunile dentare
Menta ajuta la o respiratie mai proaspata. 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se poate folosi la gargara de mai multe ori pe zi.
Coada soricelului are efect antibiotic. 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Angelica – 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Musetelul te ajuta foarte mult in afectiunile dentare. Acesta are efecte antibiotice si este indicat in toate afectiunile microbiene. 1lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
Hreanul este folosit pentru efectul antibiotic sau de stimulare a secretiilor. Radacina rasa se mesteca in gura, apoi se inghite.
Mustarul alb se foloseste pentru efectul sau de stimulare al secretiilor bucale. Se mesteca boabe de mustar in gura.
Remediu naturist contra tartrului dentar:
Se pune o bobita de drojdie pe periuta de dinti si se freaca bine, evitand gingiile, caci se pot irita.
Remediu naturist pentru albirea dintilor:
Freaca suprafata dintilor cu suc de lamaie pus pe periuta sau cu feliute de lamaie. In acest fel, dintii se vor albii, iar gingia se intareste si iti vei improspata respiratia.
Vezi si:
Uleiul de manuka, cel mai puternic impotriva bacteriilor, virusilor si fungiilor
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: