8.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024

ADHD. Cum iti dai seama daca micutul tau sufera de aceasta afectiune

ADHD (eng.- Attention Deficit/Hiperactivity Disorder) sau THDA (tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie) – este caracterizata printr-un set de comportamente (exces de activitate, lipsa de odihna, nervozitate, alergare, catarat, vorbit in exces), care, atunci cand apar impreuna, creeaza probleme nu numai persoanei afectate, ci si familiei si prietenilor apropiati.

ADHD-ul se caracterizeaza prin debutul precoce, inainte de varsta de 7 ani, a unei combinatii intre hiperactivitate, comportament dezordonat si lipsa de atentie/concentrare.

Durata acestei tulburari trebuie sa fie de minim 6 luni, iar simptomele sunt grupate in cele de inatentie si de hiperactivitate/impulsivitate.

Simptome ADHD:

  • Inatentia (lipsa de atentie/concentrare):

Familia isi poate da seama cu usurinta de aceasta afectiune atunci cand copilul nu reuseste sa asculte indrumarea unei instructiuni simple.
-nu se poate concentra pe o sarcina pentru o perioada mai lunga de timp;
-nu poate da atentia cuvenita detaliilor;
-uneori pare a nu asculta pe cel care ii vorbeste;
-nu respecta instructiunile sau regulile si nu este in stare sa isi termine temele,desi intelege ce i se spune;
-nu poate organiza activitati;
-evita sau nu doreste sa efectueze sarcini care necesita un efort mintal sustinut;
-este usor de distras de stimuli fara importanta;
-uita frecvent.

  • Hiperactivitatea:

Cei mai multi copii care sunt hiperactivi au probleme cu statul intr-un loc.

-ei se framanta, se foiesc, se joaca cu mainile sau picioarele;
-se ridica de pe scaun atunci cand ar trebui sa fie asezat;
-alearga in jur sau se catara excesiv, atunci cand acest lucru nu este potrivit;
-are dificultati in a se juca sau a efectua activitati distractive in liniste;
-vorbesc excesiv de mult.

  • Impulsivitatea:

Impulsivitate este una dintre cele mai usoare simptome de recunoscut.

-copiii au tendinta de a intrerupe pe altii si nu au rabdare sa isi astepte randul atunci cand sunt intr-un grup;
-raspund inainte de a fi intrebati ceva;
-nu isi asteapta randul;
-intrerupe sau deranjeaza pe altii, intervenind in discutiile sau jocul altora.

!!! Un copil nu trebuie sa fie hiperactiv sau impulsiv pentru a fi diagnosticat cu ADHD. Multe persoane sufera doar de o parte dintre aceste simptome, in timp ce altii arata toate simptomele. Desigur, aceste simptome pot afisa, de asemenea diferit pentru oameni diferiti. Acesta este motivul pentru care un diagnostic de ADHD are nevoie de timp, si nu ar trebui sa fie grabit.

Cauze ADHD:

Institutul National de Sanatate Mintala a publicat o brosura numita tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), in care aceste teorii sunt explicate in detaliu.

  • Cauzele genetice – s-a demonstrat ca unele zone ale creierului in special cele legate de activitatea si atentia deschiderii sunt diferite intre copii si adulti cu ADHD.

Unele studii arata ca lobul frontal al creierului este diferit la persoanele care sufera de ADHD.  Aceasta zona este legata de luarea deciziilor.
Din punct de vedere genetic, s-a demonstrat ca ADHD poate fi si mostenit. Exista studii care au arata mai multe gene care sunt legate de ADHD.

Baietii prezinta un risc mai crescut decat fetele de a dezvolta ADHD.

  • Cauzele dietetice – S-a sugerat ca dieta ar putea fi o parte din motivul pentru copii dezvolta deficit de atentie tulburare de hiperactivitate. Cea mai mare parte, componentele criticate de dieta unui copil este de zahar si aditivi alimentari. S-a spus ca zaharul poate duce adesea la probleme comportamentale. Cu toate acestea, studii detaliate au aratat ca nu exista nicio asociere intre excesul de zahar in dieta si riscul crescut de ADHD.
  • factorii de mediu – In timpul sarcinii, fatul este deosebit de sensibil la orice se supune mama. Desi este cunoscut faptul ca o femeie gravida nu ar trebui sa bea, sa fumeze, sa se drogheze , aproximativ unul din fiecare 1000 de copii din lumea occidentala (Europa si Statele Unite ale Americii), se nasc cu malformatii congenitale datorate alcoolului sau de alte abuz de substante, inclusiv fumul de tigara.

Tratament ADHD:

Pentru ADHD nu exista tratament curativ, ci doar tratament simptomatic. Studiile au aratat efectele benefice pe care le are terapia combinata (administrarea de medicamente, suport psihologic si terapia specifica adresata tulburarilor comportamentale).

  • Terapia comportamentala se face de catre parinti acasa si de catre profesori la scoala. Trebuie sa existe o colaborare permanenta intre cadrele didactice, parinti si terapeut. Se vor inlatura toti factorii din mediu care pot distrage atentia, se vor da instructiuni clare, sarcinile vor fi simple, fractionate in mai multi pasi iar termenul de executie va fi precis stabilit. Fiecare reusita se va recompense pozitiv.
  • Tratamentul medicamentos este indelungat, ADHD-ul fiind o boala cu evolutie cronica, desi hiperkinetismul se amelioreaza cu timpul. Se face cu medicamente din clasa antidepresivelor, antipsihoticelor, anticonvulsivantelor, amfetaminelor.
  • Regimul alimentar in cazul ADHD trebuie sa excluda salicilatii, colorantii, conservantii si aromele artificiale, cofeina, bauturile racoritoare, studiile recente aratand ca aceste produse alimentare ar accentua hiperkinetismul.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Animalele de companie – beneficii, terapie si riscuri pentru copii

Cum tratezi sforaitul la copii

Cum tratam urciorul la copii

Sursa: allabautadhd.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole