10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Acneea. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune a pielii

Acneea este o afectiune a pielii, care se manifesta in principal pe fata, la nivelul spatelui, toracelui dar si in zona capilara. Acneea poate aparea la toate grupele de varsta, insa cel mai frecvent apare in randul adolescentilor.

Tipuri si manifestari ale acneei:

Acneea poate fi de doua feluri: inflamatorie si noniflamatorie. Cea inflamatorie este rezultatul inflamarii unui por infundat si apare de cele mai multe ori la pielea grasa. Acneea noninflamatorie este caracterizata prin piele seboreica (pielea este lucioasa, cu pori dilatati) si/sau aparitia comedoanelor (puncte negre si albe).

Iata cum se manifesta acneea:

  • Acneea comuna este caracterizata prin manifestare mai usoara, deseori reminiscenta si autocicatrizanta.
  • Acneea neonatala apare la nivelul nasului si obrajilor si se remite in primele 3 luni de viata. Se considera a fi responsabil nivelul de hormoni maternali.
  • Acneea infantila apare la copii cu varsta de 3 – 6 luni, care in mod frecvent se remite pana la 1 an. Este ceva mai accentuata decat forma neonatala si in anumite cazuri poate duce la cicatrice. Factorii declansatori sunt tulburarile hormonale intrinseci.
  • Acneea juvenila apare in perioada pubertatii, cand organismul secreta o cantitate mare de hormoni. Hormonii influenteaza secretia sebacee.
  • Acneea rozacee se manifesta prin leziuni rosii, dilatatii vasculare la nivelul fetei. Se prezinta o imbujorare excesiva, papule rosii pe nas, fata sau gat, pori dilatati, umflaturi evidente, mancarime.
  • Acneea nodulo-chistica sau severa este caracterizata prin chisturi adanci si inflamatii, fiind considerata cea mai grava si durereroasa forma de acnee. Poate lasa cicatrici.

De regula, factorii generatori care duc la aparitia acneei sunt: mostenire genetica, dereglarile hormonale, anumite medicamente (corticosteroizii, androgenii, steroizii anabolizanţi, antituberculoasele, anticonvulsivele, imunosupresoarele, iodul), atingerea frecventa a fetei cu mainile murdare, expunerea necontrolata la soare, cosmetice nepotrivite, stresul, transpiratia si dieta nesanatoasa.

Sfaturi utile pentru prevenirea acneei

Persoanele predispuse la acnee, trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:

  • Sa aiba o igiena corecta: pielea trebuie sa fie mereu curata, dar trebuie avut in vedere ca o spalarea exesiva poate duce la uscarea si iritarea pielii;
  • Sa se utilizeze produse cosmetice potrivite tenului;
  • Folosirea cremelor cu factor de protectie solara;
  • Dieta sanatoasa si administrarea de  suplimente alimentare, in special vitamina A, E, omega-3 si zinc.

Tratamentul tenului acneic

O acnee usoara poate fi trata si acasa, cu ajutorul unor remedii naturiste, insa in cazurile grave, este recomandata vizita la un dermatolog.

Intr-un cabinet medical, se vor face curatari riguroase ale pielii (destuparea porilor, eliminarea pustulelor infectate, curatarea chisturilor sebacee).

Iata ce poti face acasa: o curatare adecvata cu produse potrivite tenului gras, decongestionarea porilor, purificarea pielii, exfoliere regulata pentru eliminarea celulelor moarte si curatarea porilor, vindecarea leziunilor si cicatrizare, aplicarea compozitiilor ce contin ingrediente regulatoare de sebum, aplicarea preparatelor ce contin ingrediente antibacteriene, hidratarea pielii cu creme non-grase.

Cele mai bune ingrediente cosmetice care care s-au dovedit eficiente sunt:

  • Uleiuri vegetale: jojoba, neem, kukui, chimen negru; vezi si: Uleiul care poate trata psoriazisul, ciupercile, acneea si alte afectiuni ale pielii
  • Ape florale: rozmarin si lavanda;
  • Uleiuri esentiale: lavanda, tea tree, fragonia, dafin, palmarosa, niaouli, rozmarin; vezi si: Tratament pentru acnee cu uleiuri esentiale
  • Ingrediente active: extract de ceai verde, oxid de zinc, vitamina C, acizi de fructe AHA, acid salicilic BHA, alantoina, extract de Licorice, Marine-Z si niacinamida;
  • Masti cu argila verde;
  • Exfoliere cu acizi alfa/beta hydroxi, exfoliere enzimatica, comprese calmante si antiinflamatoare;
  • Intern, se va tine o dieta cu cruditati, consum adecvat de lichide, omega 3 si vitamina A, E.

Vezi si: Ce tratamente naturiste sa folosesti pentru a scapa de acnee

Lotiune pentru ten acneic si sensibil

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole