22.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Acneea Hormonala: Cauze, simptome si tratament

Acneea hormonala este o forma de acnee care este declansata de modificarile nivelurilor hormonale din organism. Este una dintre cele mai frecvente forme de acnee si poate afecta adolescentii in timpul pubertatii, dar poate aparea si la adulti, mai ales la femeile aflate in perioade de schimbari hormonale, precum menstruatia, sarcina sau menopauza. 

Acneea hormonala implica eruptii legate de fluctuatiile hormonilor, de obicei experimentate in timpul pubertatii. Totusi, aceste eruptii hormonale pot aparea si la varsta adulta si este cel mai frecvent la femei.

De exemplu, potrivit unui studiu din 2008, aproximativ 50% dintre femeile cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani si 25% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani au acnee.

Cauzele acneei hormonale:

Acneea hormonala apare atunci cand nivelurile hormonale din organism sufera fluctuatii, ceea ce duce la supra-productia de sebum (ulei) in glandele sebacee. Aceasta supra-productie de sebum poate bloca porii pielii, favorizand aparitia acneei. Printre cauzele comune ale acneei hormonale se numara:

  • Pubertatea: In timpul pubertatii, nivelurile hormonale, cum ar fi androgenii, cresc semnificativ, ceea ce poate duce la aparitia acneei.
  • Ciclul menstrual: Fluctuatiile ciclice ale nivelurilor hormonale din timpul ciclului menstrual pot provoca aparitia acneei inainte sau in timpul menstruatiei.
  • Sarcina: Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot duce, de asemenea, la aparitia acneei.
  • Menopauza: In timpul menopauzei, nivelurile de estrogen scad, iar nivelurile de androgeni pot deveni relativ mai ridicate, ceea ce poate provoca acneea la unele femei.

Simptomele acneei hormonale:

Acneea hormonala poate fi identificata prin anumite simptome caracteristice, care includ:

  • Aparitia de cosuri inflamate, in special in zona mandibulei, barbie, gat si linia parului.
  • Cosuri dureroase sub piele (chisturi) care pot lasa cicatrice.
  • Aparitia cosurilor inaintea ciclului menstrual sau in timpul sarcinii.
  • Cresterea acneei in perioadele de stres sau oboseala hormonala.

Tratamentul acneei hormonale:

Tratamentul acneei hormonale poate fi complex si poate varia in functie de severitatea acneei si de cauzele specifice ale acesteia. Unele optiuni de tratament includ:

-Anticonceptionale:

Pentru femeile care sufera de acnee hormonala legata de ciclul menstrual, anumite tipuri de contraceptive orale pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale si la reducerea acneei.

-Terapia cu hormoni:

In cazuri severe de acnee hormonala, medicamentele care afecteaza nivelurile hormonale, cum ar fi spironolactona sau inhibitorii de 5-alfa-reductaza, pot fi prescrise pentru a reduce productia de sebum si a diminua acneea.

-Produse topice:

Produsele topice care contin ingrediente precum acidul salicilic, acidul glicolic sau peroxidul de benzoil pot ajuta la exfolierea pielii, desfacand porii si reducand inflamatia.

Cand vine vorba de tratarea pielii cu hormoni, dermatologii avertizeaza impotriva supraincarcarii pielii cu prea multe tratamente simultan.

Acestia spun ca trebuie sa incepi cu ceva simplu, cum ar fi acidul salicilic 2% intr-o lotiune, care este usor de folosit si nu este iritant. Foloseste-l cateva saptamani si vezi daca ai observi vreo imbunatatire. De asemenea, optiunile suplimentare includ: peroxid de benzoil, adapalene, acid azelaic sau beta hidroxi acid.

-Tratamente dermatologice:

In cazurile severe, dermatologul poate recomanda tratamente precum injectii cu corticosteroizi pentru cosurile inflamate sau terapia cu lumina pentru a reduce inflamatia si a ucide bacteriile.

Poti scapa de acneea hormonala fara medicamente?

Ei bine, incorporarea unei diete care limiteaza zaharul rafinat si alcoolul, gestionarea stresului, obtinerea unui somn odihnitor si spalarea fetei pot ajuta la gestionarea acneei hormonale. Totusi, acest lucru nu este intotdeauna suficient. Pentru multi, acneea hormonala incapatanata necesita adesea creme topice prescrise, cum ar fi retinoizii, sau medicamente, cum ar fi spironolactona.

Este important sa consulti un dermatolog pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament pentru acneea hormonala. In plus, mentinerea unei rutine de ingrijire a pielii constante, evitarea stresului si adoptarea unui stil de viata sanatos pot contribui si ele la reducerea acneei hormonale si la mentinerea unei piei sanatoase.

Vezi si: Remedii naturiste pentru cicatricile provocate de acnee

Vezi si: Cum sa tratezi cele mai frecvente tipuri de acnee, potrivit dermatologilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole