20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Acidul oleic si importanta lui pentru organism

Acidul oleic este principalul acid gras omega-9 prezent in mod natural la diferite animale sau grasimi vegetale si uleiuri. Este ulei incolor si inodor, desi probele comerciale ar putea fi galbui. In termeni chimici, acidul oleic este clasificat ca acid gras mono-nesaturat omega-9 scurtat cu un numar lipidic de 18: 1 cis-9. Are formula CH3 (CH2) 7CH = CH (CH2) 7COOH. Numele este derivat din cuvantul latin oleum care inseamna ulei. In natura, este un acid gras comun. Acidul oleic este utilizat ca si component in multe alimente sub forma de trigliceride.

Acest acid este un acid gras neesential, ceea ce inseamna ca este produs in mod natural de corpul uman. Este un membru de baza al clasei de acizi grasi mononesaturati omega-9. Acesta reprezinta 92% din grasimile monosaturate cis-izomere din dieta umana. In sapun, acidul oleic ca sare de sodiu este o componenta majora ca agent emulsifiant. De asemenea, este folosit ca emolient. In produse farmaceutice, cantitati mici de acid oleic sunt utilizate ca excipient si utilizate ca agent de solubilizare sau emulsifiere in produsele cu aerosoli. Din punct de vedere comercial, este folosit pentru prepararea lotiunilor si oleatelor si ca solvent farmaceutic.

Beneficiile acidului oleic pentru organism

Scade tensiunea arteriala

Uleiul de masline este benefic pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale. Studiul arata ca efectele hipotensive ale uleiului de masline sunt cauzate de acid oleic ridicat. Cercetarile arata ca aportul de acid oleic regleaza structura lipidica a membranei care controleaza semnalizarea mediata de proteina G si regleaza tensiunea arteriala. Continutul ridicat de acid oleic este responsabil pentru scaderea efectelor tensiunii arteriale.

Reduce colesterolul

Nucile si uleiurile au un continut ridicat de acid oleic. Se constata ca dieta bogata in acid oleic prezinta efecte egale de scadere a colesterolului prin mentinerea nivelului de colesterol HDL si scaderea trigliceridelor. Dieta bogata in acizi grasi mononesaturati, in special uleiul de masline, este cunoscuta pentru efectele sale de scadere a colesterolului si de protectie a sanatatii.

Arde grasimile

Aportul de grasimi sanatoase este un element major pentru a pierde in greutate si a mentine greutatea optima. Acidul oleic ajuta la controlul excesului de insulina, care este esential pentru a pierde in greutate. Mai mult decat atat, adaugarea de grasimi sanatoase in dieta ajuta la scaderea poftei, a mancarii excesive, deoarece acestea sunt satioase si va fac sa va simtiti plin pentru o perioada mai lunga de timp.

Un studiu realizat arata ca dieta imbogatita cu ulei de masline a dus la o scadere mai mare in greutate intr-o perioada de opt saptamani. In grupul cu ulei de masline, femeile au luat 3 linguri de ulei de masline in dieta pe zi. Rezultatele arata ca 80% dintre femeile din dieta imbogatita cu ulei de masline au experimentat o pierdere in greutate de cel putin 5%. In plus, a dus la cresterea nivelului de colesterol HDL si la scaderea trigliceridelor.

Prevenirea diabetului

Cei cu simptome de prediabet sau diabet de tip 2 ar trebui sa adauge mai mult acid oleic in dieta. Cercetarile arata ca acidul palmitic cu grasimi saturate si acidul oleic cu grasimi monoinsaturate au efecte benefice asupra sensibilitatii la insulina si a diabetului de tip 2. Se datoreaza actiunilor antiinflamatorii si previne activitatea caii de semnalizare a insulinei. Acesta arata ca aportul de acid oleic regleaza insulina care este eliberata pentru a spori absorbtia glucozei din sange.

Activitatea creierului

Cercetarile arata o relatie inversa intre aportul de acizi grasi mononesaturati si declinul cognitiv. Se arata ca grasimile sanatoase sunt protectoare impotriva declinului cognitiv asociat varstei si pot functiona ca tratament natural pentru Alzheimer.

Studiul a fost realizat pentru a evalua profilurile de acizi grasi in probele de creier cu insuficienta cognitiva usoara, boala Alzheimer si fara afectare cognitiva. Se constata ca plasma cerebrala postmortem de la persoanele care sufera de boala Alzheimer si cu insuficienta cognitiva usoara au niveluri scazute de acid oleic in comparatie cu cele cu functie adecvata a creierului.

Prevenirea colitei ulcerative

Cei cu colita ulcerativa ar trebui sa faca din acidul oleic o parte a dietei. Studiul a implicat 25000 de barbati si femei adulti care traiesc in Marea Britanie, a evaluat relatia dintre ingestia de alimente care contine acid oleic si dezvoltarea colitei ulcerative. Aportul mai mare de acizi grasi omega-6 a fost legat de dezvoltarea colitei ulcerative, in timp ce aportul mai mare de acid oleic a fost invers legat de dezvoltarea colitei ulcerative.

Combate infectiile

Acidul oleic si alti acizi grasi liberi intaresc sistemul imunitar si combat infectiile. Studiile de laborator pe animale au aratat ca au proprietati antibacteriene si efecte protectoare. Studiile la animale arata ca aportul de acid oleic are un rol benefic in sepsis, o infectie care pune viata in pericol si se raspandeste prin sange. Efectul suplimentarii cu acid oleic a fost examinat la soarecii cu sepsis, la care s-a constatat ca a imbunatatit simptomele clinice, a prevenit leziunile hepatice si renale si a crescut rata de supravietuire.

Repara pielea deteriorata

Acesta este principalul motiv pentru care uleiul de masline este utilizat in produsele pentru piele. Se compune din acid oleic care are efecte antioxidante, antiinflamatorii si de vindecare a ranilor. Uleiurile au acid oleic ridicat si o consistenta mai grea, care sigileaza umezeala in piele. Este util pentru persoanele cu pielea uscata sau chiar parul uscat. Actioneaza ca emolient si este utilizat in produsele pentru par pentru a face parul mai moale si mai fin.

Uleiul din seminte de mere, prietenul de incredere pentru un ten perfect

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole