Rozmarinul este o planta folosita din vremuri stravechi cu scopuri medicale diverse, pastrandu-si proprietatile de-a lungul timpului. De exemplu, medicii francezi, foloseau rozmarinul pe post de dezinfectant. In cele ce urmeaza, va vom arata cum se prepara tinctura de rozmarin, dar si ce beneficii are aceasta pentru sanatatea noastra.
Reteta tinctura de rozmarin:
Aceasta tinctura este rezultata din procesul de preparare la rece a frunzelor de rozmarin, obtinandu-se astfel o solutie hidroalcoolica.
Aveti nevoie de 20 de g de frunze uscate si maruntite de rozmarin. Acestea se pun la macerat in 100 ml alcool si se lasa timp de 10 zile, agitandu-se de cateva ori pe zi. La final se strecoara prin tifon si se lasa la decantat in frigider, timp de alte 5 zile. Dupa aceste zile, se trece uşor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se reziduurile care s-au depus pe fundul vasului.
Se pastreaza in flacoane de sticla, prevazute cu dop picurator. De regula, se administreaza cate 30 de picaturi de tinctura de rozmarin (o lingurita), de 3 ori pe zi, intr-o cana de ceai, pe stomacul gol si in cura de 3-4 luni. Extern, se aplica sub forma de comprese cu tinctura, care se mentin la locul afectat 2-3 ore. Inaintea administrarii produsului se recomanda ca, persoanele care au o piele sensibila, sa aplice o crema cu extract de plante, argila sau rasina.
Ce beneficii are tinctura de rozmarin pentru sanatate:
Tot in uz extern, tinctura de rozmarin are un efect cicatrizant, antiseptic si antimicrobian. Acesta activeaza pe piele ca un pansament natural fiind eficienta in cazul dermatozelor, plagilor deschise, intepaturilor de insecte si in cazul ranilor purulente.
-Pentru uz intern, tinctura ajuta la functionarea optima a memoriei, favorizeaza digestia, stimuleaza producerea si eliminarea de bila. Totodata, reduce spasmele ce ar putea aparea la nivelul tractului intestinal, mentine sanatatea ficatului si a cailor biliare, influenteaza pozitiv metabolismul lipidic si lipoproteic, normalizeaza nivelul sanguin al colesterolului, contribuie la stoparea procesului de ateroscleroza. Nu in ultimul rand, planta contribuie la imbunatatirea irigarii si oxigenarii cerebrale.
Contraindicatii
Nu se recomanda administrarea in caz de: hepatite virale, toxice si metabolice, ciroza hepatica, sarcina si alaptare. De asemenea, se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal.
Sursa foto: veraguedesaroma.com
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: