Dantura este foarte importanta pentru adulti, atat pentru barbati, cat mai ales pentru femei. De aceea, este vital ca aceasta sa fie cat mai bine ingrijita de la primii dinti, cei de lapte. Copilul trebuie obisnuit din timp pentru acest lucru, dantura este importanta si ca aspect si pentru articularea cuvintelor, dar si pentru masticatia corecta a alimentelor.
Ce stim despre dinti?
Prima dentitie are 20 de dinti, iar perioada lor de aparitie este cuprinsa intre 6 si 36 de luni de la nastere. In perioada 6-15 ani se face schimbarea dentitiei de lapte cu cea permanenta. Dintii permanenti sunt in numar de 32. Structural dintele se alcatuieste in felul urmator: in interior este o cavitate ce se continua cu canalele radacinilor pline de tesut conjunctiv moale, de culoare rosiatica, bogat in vase sangvine si nervi senzitivi (pulpa dintelui). Pulpa este inconjurata de un tesut osos numit dentina, tesut mai dur decat osul.
Radacina dintelui are dentina acoperita cu un alt strat subtire de tesut osos, numit cement. Coroana dintelui are dentina imbracata in smalt sau email – tesutul cel mai dur din organism. Fiecare dinte are un aparat de sustinere, vene, artere, limfatice, nervi.
Sfaturi pentru ingrijirea dintilor de lapte
1 – Alegeti periute adecvate varstei. Periutele cu peri delicati, miscarile blande, joaca din timpul periajului si periute electrice cu sunete vesele sunt importante pentru a face din aceasta activitate una cat mai placuta pentru copil. O periuta electrica, ce poate peria delicat si eficient intre dinti si de-a lungul gingiei, dar si care sa aiba capul de periere cauciucat pentru protejarea dintilor poate fi o varianta potrivita. In plus, periajul se efectueaza corect fara prea mult efort sau bataie de cap pentru un copil mai nerabdator.
2 – Alegeti pasta de dinti naturala. Intrucat cei mici nu vor invata din prima sa nu inghita pasta de dinti, aceasta trebuie sa fie neaparat cat mai naturala. Pastele de dinti pe baza de argila si menta pot fi o varianta excelenta. Evitati pastele cu arome de fructe, de obicei acestea contin multe ingredinte ce lasa de dorit. De asemenea, pastele de dinti cu fluor nu sunt atat de eficiente precum se spune. Institutul National in probleme de Cancer a SUA a tras concluzii ingrijoratoare cu privire la administrarea fluorului, mai ales la copii. Fluorul este toxic, creste riscul aparitiei fluorozei, provoaca infertilitate si nu ajuta la reducerea numarului de carii, dupa cum au aratat cercetarile.
3 – Periati dintii de lapte cu sare neiodata sau cu bicarbonat de sodiu o data pe luna. Aceste ingrediente ajuta la albirea dintilor, iar cei de lapte se pot strica destul de repede. Sarea neiodata si bicarbonatul de sodiu sunt foarte eficiente pentru pastrarea dintilor cat mai albi. De preferat, sa se foloseasca o periuta de dinti normala, cu perii moi pentru aceasta spalare speciala. Vizitati acest site pentru a alege produsul potrivit pentru copil.
4 – Perierea dintilor ca joaca. Pentru unii copii aceasta activitate este vazuta ca pe o povara, tocmai de aceea trebuie transformata in joaca. Fie ca vorbim de joaca cu apa in timpul periajului, fie ca vorbim de o recompensa dupa, spalarea dintilor poate fi privita ca motiv de distractie. Cantecelele despre spalatul pe maini, pe fata si pe dinti pot face minuni, chiar si acolo unde copiii sunt mai incapatanati.
5 – Invatati impreuna periajul corect. Cei mai multi medici stomatologi recomanda perierea dintilor timp de 2 minute, insa un copil nu poate sta atat de mult. Tocmai de aceea este important ca periajul sa se execute corect. Dintii superiori se periaza separat de cei inferiori. Perierea verticala de sus in jos la cei superiori si de jos in sus la cei inferiori este metoda cea mai buna. Aceasta metoda stimuleaza circulatia parodentara si astfel se ajunge la spatiile interdentare cu usurinta.
6 – Tratati serios cariile dintilor de lapte. Cariile dintilor de lapte, in special cele problematice cu infectii, pot afecta cresterea normala a dintilor permanenti. De aceea, este vital sa fie tratate din timp si cu seriozitate.
7 – Mare grija la alimentatie. Renuntati pe cat posibil la dulciuri si sucuri. Inlocuiti-le cu fructe, in special mere, care curata dintii foarte eficient. Zaharul rafinat distruge dintii si slabeste sistemul imunitar in formare. Obisnuiti-va copiii sa consume miere, este sanatoasa si foarte benefica pentru intarirea sistemului imunitar si stimularea cresterii copiilor.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: