12.6 C
București
vineri, aprilie 4, 2025

Studiu: unele contraceptive hormonale cresc riscul de infarct si AVC

Un studiu recent sugereaza ca anumite metode de contraceptie hormonala pot creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral (AVC). Aceste descoperiri subliniaza importanta unei evaluari atente a optiunilor de contraceptie, mai ales pentru femeile cu factori de risc cardiovasculari preexistenti.

Contraceptia hormonala si riscurile cardiovasculare

Contraceptivele hormonale, inclusiv pilulele contraceptive combinate, plasturii hormonali si dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni, contin estrogeni si/sau progestative care pot influenta coagularea sangelui si tensiunea arteriala. Studiul a aratat ca utilizarea indelungata a acestor contraceptive hormonale poate duce la ingrosarea peretilor arteriali si cresterea riscului de formare a cheagurilor de sange, ceea ce poate favoriza aparitia unui infarct sau a unui AVC.

Cine este cel mai expus riscului?

Riscurile asociate contraceptivelor hormonale sunt mai mari in cazul femeilor care:

  • Fumeaza sau au hipertensiune arteriala;
  • Sufera de diabet sau au un istoric familial de boli cardiovasculare;
  • Sunt supraponderale sau obeze;
  • Au peste 35 de ani.

Pentru aceste categorii de persoane, medicii recomanda metode alternative de contraceptie, cum ar fi dispozitivele intrauterine fara hormoni sau metodele de bariera (prezervative, diafragme).

Rezultatele studiului si implicatiile pentru sanatatea publica

Cercetatorii au analizat datele a mii de femei utilizatoare de contraceptive hormonale si au observat o incidenta mai mare a evenimentelor cardiovasculare in randul acestora, comparativ cu cele care foloseau metode non-hormonale. In urma acestor concluzii, specialistii sugereaza ca este necesara o informare mai ampla a femeilor cu privire la potentialele riscuri si beneficiile fiecarei metode contraceptive.

*Cel mai frecvent utilizat contraceptiv hormonal – pilula combinata estrogen-progestativ – a fost asociat cu un risc dublu de accident vascular cerebral ischemic si atac de cord, ceea ce se traduce printr-un accident vascular cerebral suplimentar pentru fiecare 4.760 de femei care folosesc pilula combinata timp de un an si un infarct suplimentar pentru fiecare 10.000 de femei pe an de utilizare.

Contraceptivele numai cu progestativ, inclusiv pilulele si implanturile, prezinta un risc usor crescut, desi mai mic decat pilulele combinate. Contraceptivele combinate non-orale, cum ar fi inelul vaginal si plasturele, au avut riscuri asociate mai mari, inelul vaginal crescand riscul de accident vascular cerebral ischemic de 2,4 ori si riscul de atac de cord de 3,8 ori, in timp ce plasturele a crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic de 3,4 ori.

Sistemul intrauterin cu numai progestativ a fost singurul contraceptiv hormonal care nu are legatura cu un risc crescut, facand aceasta optiune mai sigura pentru sanatatea cardiovasculara. Durata de utilizare nu pare sa influenteze riscul.

Ce recomanda medicii?

Expertii in sanatate recomanda consultarea unui medic inainte de initierea oricarei metode de contraceptie hormonala, pentru a evalua riscurile individuale. De asemenea, femeile care folosesc deja astfel de metode ar trebui sa fie monitorizate periodic pentru a preveni eventualele complicatii cardiovasculare.

Vezi si: STUDIU: Indulcitorii artificiali pot creste riscul de boli de inima

Vezi si: Sfaturi utile pentru echilibrarea hormonilor in mod natural

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole