2 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Impactul major al obezitatii in aparitia diabetului de tip 2 si importanta unui stil de viata sanatos

Obezitatea a devenit o problema globala care afecteaza milioane de persoane si, conform studiilor medicale, este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Cercetarile subliniaza legatura clara dintre obezitate si diabetul de tip 2, iar mentinerea unei greutati moderate poate incetini sau chiar preveni evolutia bolii. La fel de alarmant este si faptul ca obezitatea a crescut in randul copiilor, ceea ce a dus la un numar ingrijorator de cazuri de diabet de tip 2 la tinerii sub 18 ani.

Ziua Mondiala a Diabetului, marcata anual pe 14 noiembrie, este o ocazie esentiala de a aduce in prim-plan impactul major pe care diabetul il are asupra sanatatii globale si de a constientiza importanta preventiei.

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates explica pe larg care este legatura dintre obezitate si diabetul tip II si a altor boli asociate, de ce mentinerea unei greutati sanatoase este cruciala pentru prevenirea prediabetului si a diabetului, si ce alte boli grave pot aparea in urma excesului de kilograme.

„Obezitatea si diabetul de tip II au o legatura foarte stransa. Cercetarile subliniaza foarte clar ca obezitatea este un factor de risc comun care poate duce la dezvoltarea prediabetului si a diabetului de tip II. Obezitatea este o afectiune care apare atunci cand o persoana are un exces de grasime corporala care ii poate afecta sanatatea. O persoana poate fi diagnosticata cu obezitate poate daca are un indice de masa corporala (IMC) suficient de mare. Unele dovezi indica faptul ca o persoana cu obezitate are de aproximativ 10 ori mai multe sanse de a dezvolta diabet de tip 2 decat cineva cu o greutate corporala moderata. Diabetul descrie un grup de afectiuni care afecteaza modul in care organismul proceseaza zaharul din sange. Diabetul de tip II, cel mai frecvent tip, apare din cauza problemelor de utilizare sau producere a insulinei. Acest hormon permite glucozei din sange sa intre in celule, ceea ce le ofera energia necesara pentru a functiona. Rezistenta la insulina este o trasatura comuna a acestor afectiuni. Apare atunci cand celulele nu mai raspund la semnalele insulinei. Acest lucru face ca pancreasul sa lucreze mai mult pentru a produce suficienta insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange. In timp, pancreasul isi pierde capacitatea de a elibera insulina, ceea ce poate duce la dezvoltarea diabetului de tip II. De aceea mentinerea unei greutati sanatoase este cruciala pentru prevenirea diabetului de tip 2 si a altor boli asociate. Obezitatea este un factor major de risc, dar efectuarea unor ajustari simple si constante ale stilului de viata, cum ar fi imbunatatirea alimentatiei si integrarea miscarii in rutina zilnica, pot ajuta enorm in prevenirea acestei boli.” – Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates.

Riscuri asociate obezitatii

Excesul de grasime corporala, in special in jurul abdomenului, pare a fi o contributie majora la inflamatia care poate duce la diabet de tip 2. Obezitatea are ca rezultat, de obicei, o inflamatie de nivel scazut, dar cronica, iar cercetarile subliniaza ca inflamatia joaca un rol in dezvoltarea diabetului. Pe langa diabetul de tip 2, obezitatea creste riscul dezvoltarii unui numar mare de alte afectiuni grave, precum:

• Bolile cardiovasculare: Obezitatea este direct asociata cu hipertensiunea arteriala, colesterolul marit si bolile coronariene, care pot duce la atacuri de cord si accidente vasculare.

• Sindromul metabolic: Caracterizat printr-o combinatie de conditii care cresc riscul de boli cardiace si diabet.

• Probleme articulare: Greutatea excesiva pune o presiune suplimentara pe articulatii, ceea ce poate duce la osteoartrita.

• Boli respiratorii: Persoanele obeze sunt mai predispuse la apnee in somn si probleme respiratorii.

• Cancer: Obezitatea este legata de o incidenta mai mare a unor forme de cancer, cum ar fi cel de colon, san si rinichi.

„Pe langa obezitate, alti factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 includ: prediabetul; incidenta diabetului tip II in familie ( parinte sau frate); diabetul gestational sau nasterea unui copil care cantareste mai mult de 9 kilograme. Diabetul de tip II are si alti factori de risc printre care: lipsa activitatii fizice regulate; hipertensiune arteriala; niveluri scazute de colesterol HDL si niveluri ridicate de colesterol LDL; fumat; lipsa unei alimentatii sanatoase si variate; consum mare de alcool; niveluri ridicate de stres si somn insuficient.”, adauga specialistul.

Cresterea cazurilor de diabet de tip II la copii si tineri

Daca pana acum diabetul de tip 2 era considerat o boala a adultilor, prevalenta obezitatii la copii si tineri a determinat cresterea numarului de cazuri de diabet de tip 2 in randul acestora. Alimentatia bogata in zahar si grasimi nesanatoase, impreuna cu sedentarismul, contribuie semnificativ la dezvoltarea obezitatii la copii, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului de tip 2 de la varste fragede.

„Incidenta excesului de greutate si a obezitatii in randul copiilor a crescut dramatic in ultimele decenii, aproximativ o treime dintre copiii din SUA fiind in prezent fie supraponderali, fie obezi. Excesul de greutate in copilaria timpurie creste riscul de obezitate ulterioara. Exista dovezi pentru eficacitatea tratamentului comportamental bazat pe familie pentru a controla greutatea si a imbunatati rezultatele sanatatii. Riscurile de sanatate legate de obezitate se refera inclusiv la sindromul metabolic. In ultimii ani, exista, de asemenea, o incidenta in crestere a diabetului zaharat de tip II in randul tinerilor, in general in familii unde obezitatea este crescuta sau unde exista antecedentele familiale de diabet tip II. Majoritatea tinerilor supraponderali si obezi, nu realizeaza un control glicemic optim si prezinta un risc ridicat de complicatii ulterioare de sanatate. Asadar, copiii si tinerii obezi sunt expusi unui risc semnificativ crescut de probleme medicale, inclusiv psihologice.”

Recomandarile lui Cori Gramescu pentru prevenirea si tratarea obezitatii

Mentinerea unei greutati moderate poate ajuta o persoana sa previna sau sa gestioneze diabetul tip II. Pentru multi oameni, acest lucru poate implica pur si simplu gasirea combinatiei potrivite de exercitii fizice, alimente sanatoase si control al portiilor.

„Adoptarea unei alimentatii echilibrate, bazata pe alimente integrale, fructe si legume proaspete, proteine slabe si grasimi sanatoase, este un pas esential pentru prevenirea obezitatii si a complicatiilor acesteia. Importanta unor ajustari simple, dar semnificative poate ajuta in aparitia acestei boli grave. Adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie corecta si miscare regulata, trebuie sa fie un angajament pe termen lung, nu o solutie temporara. Prin educatie si informare, putem ajuta oamenii sa inteleaga riscurile si sa adopte schimbari benefice in stilul de viata. Mentinerea unei greutati sanatoase, alimentatia echilibrata si activitatea fizica regulata sunt piloni esentiali pentru a combate diabetul si pentru a imbunatati calitatea vietii la nivel individual si social.”, adauga Cori Gramescu.

· Reducerea zaharului si carbohidratilor rafinati: Acestea provoaca cresteri rapide ale glicemiei si contribuie la acumularea de grasime corporala.

· Consumul de alimente hranitoare din toate grupele de alimente: legume ( broccoli, morcovi, rosii, cartofi dulci, mazare); fructe ( in special cele de sezon, dar si portocale, mere, banane, pepene galben, fructe de padure si struguri); cereale integrale; proteine (pui, peste, curcan); lactate (laptele degresat sau cu continut scazut de grasimi, iaurtul si branza);

· Cresterea aportului de fibre: Alimentele bogate in fibre, precum legumele si cerealele integrale, nu doar ajuta la controlul greutatii, ci si la mentinerea unui nivel constant de energie pe parcursul zilei.

· Exercitiile fizice regulate: Un minim de 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana poate avea un impact major asupra sanatatii si greutatii.

· Controlul portiilor si planificarea meselor: Evitarea mancatului impulsiv si a portiilor mari sunt strategii eficiente pentru gestionarea greutatii.

Prevenirea obezitatii are efecte pozitive care se resimt in multiple aspecte ale sanatatii si calitatii vietii. Controlul greutatii reduce riscul de diabet, bolile cardiovasculare si alte afectiuni cronice, imbunatateste mobilitatea si calitatea somnului si ofera o stare generala de bine. Alegerea unui stil de viata sanatos poate preveni multe afectiuni grave si poate imbunatati semnificativ calitatea vietii.

Despre Cori Gramescu

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de peste 18 ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare. Prima sa carte – “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp” este o poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii. Cori Gramescu este omul care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat. Cori interactioneaza zilnic cu mii de femei dornice sa descopere secretele unui trup sanatos. De pe canalele de social media, utilizatorii pot afla raspunsuri la intrebari despre mancare, sport, retete, obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul afecteaza digestia sau despre cum pot pune capat mancatului emotional.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole