1.8 C
București
duminică, decembrie 22, 2024

Usturoiul: Planta cu cel mai mare continut de SULF si impactul sau asupra sanatatii

Usturoiul (Allium sativum) este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate, fiind cunoscuta si apreciata de secole pentru proprietatile sale medicinale si pentru aroma sa distinctiva. Una dintre cele mai remarcabile trasaturi ale usturoiului este faptul ca are cel mai mare continut de sulf, un mineral esential care joaca un rol crucial in numeroase functii biologice. 

* Sulful este al treilea cel mai abundent mineral din corpul uman, dupa calciu si fosfor.

Continutul de sulf din usturoi

Usturoiul contine compusi sulfurici (~ 1,200 mg de sulf/100 g), dintre care cel mai cunoscut este alicina. Aceasta se formeaza atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit, avand un impact semnificativ asupra sanatatii. Alte forme de sulf prezente in usturoi includ alliina, sulfoxid de alliina si compusi tiolici. Continutul ridicat de sulf face ca usturoiul sa fie un aliment valoros, contribuind la multe procese metabolice din organism.

Beneficiile sulfului din usturoi

-Proprietati antiinflamatorii: Sulful din usturoi are efecte antiinflamatorii puternice, ajutand la reducerea inflamatiilor si a durerilor asociate cu diferite afectiuni. De asemenea, exista unele cercetari care arata ca atunci cand adultii cu durere de osteoartrita iau suplimente de sulf timp de cel putin 12 saptamani, acestia tind sa experimenteze o reducere a durerii si o imbunatatire a functiei articulatiilor.

-Sustinerea sistemului imunitar: Usturoiul este recunoscut pentru abilitatea sa de a stimula sistemul imunitar, datorita compusilor sai sulfurici care sprijina activitatea celulelor imune, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. De exemplu, o lucrare din 2014 publicata in Cochrane Database of Systematic Reviews a citat un studiu care a evaluat 146 de participanti timp de trei luni pentru a afla impactul pe care l-a avut asupra pacientilor care sufereau de raceala si tuse. Ca parte a studiului, cercetatorii au impartit numarul total de participanti in doua grupuri egale. Un grup a luat o tableta placebo, in timp ce celalalt grup a luat o tableta de usturoi. La sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au luat usturoi in fiecare zi timp de trei luni in loc de un placebo au avut mai putine crize de raceala in comparatie cu grupul placebo.

-Detoxifiere: Sulful ajuta la detoxifierea organismului prin sprijinirea functiei ficatului, facilitand eliminarea toxinelor si a metalelor grele din corp.

-Sanatatea cardiovasculara: Consumul regulat de usturoi a fost asociat cu reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”), ceea ce contribuie la mentinerea sanatatii inimii, potrivit unui raport din 2014 din jurnalul Integrated Blood Pressure Control. De asemenea, usturoiul are proprietati cardioprotectoare semnificative, care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace majore, cum ar fi ateroscleroza, hiperlipidemia, tromboza, hipertensiunea si multe altele.

-Proprietati antibacteriene si antifungice: Usturoiul este cunoscut pentru efectele sale antimicrobiene, avand capacitatea de a combate bacteriile, ciupercile si chiar anumite virusuri.

-Cancer: Se crede ca usturoiul si compusul lui bioactiv cu sulf are efecte in fiecare etapa de formare a cancerului si afecteaza multe procese biologice care modifica riscul de cancer, potrivit unei recenzii publicate in Cancer Prevention Research. In cuvintele Institutului National al Cancerului al National Institutes of Health:

„Mai multe studii populationale arata o asociere intre aportul crescut de usturoi si riscul redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac, colon, esofag, pancreas si san.”

Doza zilnica recomandata de sulf

Desi nu exista o doza zilnica specifica de sulf stabilita de autoritatile de sanatate, se recomanda un aport general de sulf din dieta, avand in vedere ca majoritatea oamenilor obtin suficient sulf din alimentele consumate. Totusi, estimarile sugereaza ca un aport zilnic de aproximativ 1.000–1.500 mg de sulf este considerat adecvat pentru majoritatea adultilor.

Surse de Sulf:

Usturoi: ~ 1,200 mg de sulf / 100 g
Ceapa: ~ 300 mg de sulf / 100 g
Broccoli: ~ 100 mg de sulf / 100 g
Oua: ~ 400 mg de sulf / 100 g

Cum sa includem usturoiul in dieta zilnica

Usturoiul poate fi integrat in alimentatie in numeroase moduri. Poate fi consumat crud, adaugat in salate, supe, sosuri sau gatit impreuna cu diverse feluri de mancare. De asemenea, usturoiul poate fi utilizat si sub forma de suplimente, insa este intotdeauna recomandat sa discuti cu un specialist inainte de a incepe orice tratament.

Vezi si: Sulfina, o planta medicinala cu multiple beneficii

Vezi si: Argintul Coloidal: Leac miraculos sau mit periculos?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole