14.9 C
București
luni, septembrie 23, 2024

Perele, fructele minune pentru sanatatea ta – 7 beneficii dovedite de studii

Perele (Pyrus  communis) sunt fructe delicioase si hranitoare, cunoscute pentru continutul lor bogat in fibre, antioxidanti si vitamine esentiale. In plus, pe langa gustul lor delicios, exista numeroase studii care au evidentiat beneficiile consumului lor pentru sanatate.

Dupa cum am spus si mai sus, perele sunt bogate in fibre, dar si in vitamina C si antioxidanti.

*Foarte multi fitonutrienti si alti antioxidanti se gasesc mai ales in coaja fructului. 

De asemenea, potrivit USDA, o para medie (aproximativ 178 de grame) contine:

Calorii: 101
Carbohidrati totale: 27,1 g
Fibre: 5,5 g
Zahar: 17,4 g
Grasimi totale: 0,25 g
Grasimi saturate: 0,04 g
Grasimi polinesaturate: 0,17 g
Grasimi mononesaturate: 0,15 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 0,6 g
Sodiu: 1,8 mg (0,1% *Doza Zilnica Recomandata)
Cupru: 0,1 mg (11%)
Vitamina C: 7,7 mg (9%)
Vitamina K: 7,8 mcg (7%)
Potasiu: 206 mg (4%)
Mangan: 0,1 mg (4%)
Folat: 12,5 mcg (3%)
Magneziu: 12,5 mg (3%)

In plus, mai contin si putina vitamina A, vitamina E, niacina, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, fosfor, zinc si seleniu.

In privinta caloriilor, o para are in jur de 100 de calorii, similar cu un mar, banana sau portocala.

Totodata, trebuie sa mai stii ca, desi perele si alte fructe sau legume contin zaharuri naturale sub forma de fructoza, studiile arata ca un aport mai mare de fructe si legume este invers asociat cu incidenta diabetului, in special in randul femeilor.

Perele: Cele mai importante beneficii dovedite stiintific:

1. Sustin sanatatea digestiva

Perele sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, in special fibre solubile, potrivit studiilor. O para medie contine aproximativ 6 grame de fibre, ceea ce reprezinta aproximativ 24% din necesarul zilnic recomandat. Fibrele sunt esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, promovand tranzitul intestinal regulat si prevenind constipatia. De asemenea, un aport regulat de fibre poate reduce riscul de afectiuni gastrointestinale, inclusiv boala diverticulara si cancerul colorectal.

In plus, potrivit unui studiu din 2015, continutul de fenolici din coaja perelor (soiurile Bartlett si Starkrimson) si sucul de pere fermentat poate juca un rol vital in promovarea sanatatii intestinale. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca acestea pot ajuta la incetinirea cresterii bacteriilor daunatoare, cum ar fi H. pylori, fara a influenta bacteriile benefice cu potential probiotic.

2. Sunt bogate in antioxidanti

Perele contin compusi vegetali, inclusiv flavonoide si antociani, care au efecte antioxidante puternice. Antioxidantii protejeaza celulele de stresul oxidativ, reducand astfel riscul de boli cronice precum bolile de inima si anumite tipuri de cancer​. In special, perele cu coaja rosie sunt bogate in antociani, care au demonstrat capacitatea de a reduce inflamatia si de a proteja sanatatea vasculara.

Mai exact, atunci cand cercetatorii au studiat capacitatea antioxidanta a perelor si merelor, au descoperit ca dietele hranite la sobolani care includeau cojile de fructe aveau un nivel semnificativ mai mare de acizi grasi sanatosi (nivel mai ridicat de lipide in plasma) si activitate antioxidanta decat dietele care aruncau cojile si mancau doar pulpa.

Totodata, perele au si efecte antioxidante si anticancerigene datorita glutationului, un super antioxidant cunoscut pentru a ajuta la prevenirea cancerului, a hipertensiunii arteriale si a accidentului vascular cerebral.

3. Regleaza nivelul de zahar din sange

Desi au un gust dulce, perele au un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu cauzeaza cresteri rapide ale nivelului de zahar din sange. Studiile au aratat ca persoanele care consuma fructe bogate in fibre, cum ar fi perele, au un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2 . Continutul ridicat de fibre incetineste absorbtia zaharului, mentinand nivelul de glucoza stabil.

4. Sprijina sanatatea cardiovasculara

Consumul regulat de pere poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Fibrele din pere ajuta la scaderea nivelului de colesterol „rau” (LDL) din sange, iar antioxidantii protejeaza vasele de sange de daunele oxidative. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca un consum crescut de flavonoide, care se gasesc din abundenta in pere, este asociat cu un risc mai mic de boli de inima​.

Vezi si articolul: Merele. Fructele care tin la distanta colesterolul

5. Contribuie la pierderea in greutate

Perele sunt relativ sarace in calorii, dar extrem de bogate in apa si fibre, ceea ce le face satioase. Consumul regulat de pere poate ajuta la controlul apetitului si la reducerea caloriilor consumate pe parcursul zilei, potrivit studiilor. De exeemplu, o cercetare publicata in Appetite Journal a indicat ca persoanele care au inclus pere in dieta lor au inregistrat o scadere semnificativa a greutatii in comparatie cu grupurile de control.

6. Sustin sistemul imunitar

Perele sunt o sursa excelenta de vitamina C, un nutrient esential pentru functionarea normala a sistemului imunitar, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Vitamina C ajuta la stimularea productiei de celule albe din sange, care joaca un rol crucial in combaterea infectiilor si a inflamatiilor. Consumul de pere poate sprijini sanatatea sistemului imunitar si poate accelera procesul de vindecare, fiind astfel utile in eliminarea afectiunilor precum raceala, gripa si alte boli usoare​.

7. Imbunatatesc sanatatea oaselor

Continutul de bor din pere joaca un rol important in sanatatea oaselor, ajutand la retinerea calciului. Desi borul nu este un mineral major, el sprijina metabolismul mineralelor esentiale, precum calciul, magneziul si fosforul, toate fiind importante pentru mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei​. De asemenea, borul este adesea subutilizat in ceea ce priveste prevenirea osteoporozei, dar multi experti il considera o parte importanta a prevenirii tulburarilor osoase legate de varsta.

Vezi si: Puterea fructelor de aronia: 7 beneficii demonstrate stiintific

Vezi si: Beneficiile nutritionale ale citricelor si fructelor de iarna. Bucura-te de gust si sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole