16 C
București
vineri, septembrie 20, 2024

Merele. Fructele care tin la distanta colesterolul

Marele sunt considerate cele mai populare fructe. Merele nu sunt chiar atat de bogate in vitamine si minerale ca alte fructe, dar au un continut impresionant de pectina.

Fructul care tine la distanta colesterolul

In timp ce pectina pura in forma de pudra duce la scaderea colesterolului, marul proaspat, necojit, s-a dovedit a fi si mai bun!

Pectina este una dintre cele mai eficiente substante in scaderea nivelului de colesterol rau din organism. In cadrul unui studiu, 30 de voluntari au mancat 2-3 mere crude pe zi. Fara vreo alta schimbare a dietei obisnuite, s-a constatat o scadere impresionanta a colesterolului LDL in acest grup: 24 de subiecti au manifestat aceasta imbunatatire, cu o  medie de 14%. Cea mai mare scadere s-a observat la aceia care aveau novelele cele mai ridicate.

S-a demonstrat ca 2-3 mere pe zi scad colesterolul LDL, care obtureaza arterele si ridica colesterolul HDL (cel bun), care curata arterele. Cu cat colesterolul LDL al unei persoane este mai mare, cu atat reducerea este mai importanta cand merele se adauga dietei sale.

Marul ajuta inima

Nu numai ca merele sunt un bun medicament pentru inima, dar ajuta, de asemenea, la reglarea cantitatii de zahar din sange. In ciuda dulcetii sale naturale, un mar nu produce ridicarea rapida a cantitatii de zahar din sange, ca alte alimente dulci, si de aceea nu sporeste nevoia de insulina. Din acest motiv, merele sunt indicate diabeticilor.

Un mar crud este benefic si pentru o dantura sanatoasa. Muscand din el, dintii se curata de alimentele aderente care duc la acumularea tartrului. De aceea, merele sunt numite uneori „periute de dinti naturale”.

Chiar daca sucul de mere nu are aceeasi proprietate de reducere a colesterolului ca marul intreg, are totusi un alt efect la fel de promitator. Anumiti virusi pusi in eprubeta cu suc de mere proaspete, nediluat, sau cu cidru dulce, devin inactivi.

De asemenea, merele mentin sanatatea inimii. Polifenolul gasit in coaja merelor previne solidificarea depunerilor de colesterol de pe peretii arterelor ce determina reducerea fluxului sanguin catre inima, rezultatul fiind aparitia bolilor arterelor coronariene.

Se pare ca merele rosii contin un antioxidant numit quercentina, iar studiile au descoperit ca acest antioxidant poate ajuta la imbunatatirea si fortificarea sistemului imunitar.

Cum alegem merele si cum se pastreaza:

Prima regula cand cumparat mere este sa incercati sa gasiti fructe care nu au fost stropite cu substante chimice. Cautati mere cu coaja nepatata.

Miezul lor trebuie sa fie tare, daca sunt moi cand le apasati cu degetul, e mai bine sa nu le cumparati, pot fi fainoase.

Merele tari, proaspete, se pastreaza la temperatura camerei in jur de o saptamana. Dupa aceea, e mai bine sa le bagati la frigider. Pentru a pastra merele mai mult de o luna, este bine sa le depozitati intr-o pivnita, la o temperatura de 5-10 grade C.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole