16.1 C
București
miercuri, septembrie 18, 2024

Cum sa reducem substantele cancerigene la gratar cu pana la 99%: Tehnici simple pentru gatit sanatos

Gratarul este una dintre cele mai populare metode de preparare a alimentelor, mai ales in sezonul cald. Cu toate acestea, in timpul procesului de gatire la temperaturi ridicate, precum gratarul, se pot forma substante chimice care au fost asociate cu un risc crescut de cancer. Doua dintre acestea sunt hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) si aminele heterociclice (HCA), substante cancerigene generate atunci cand carnea este expusa direct la flacari sau la caldura intensa.

Orice tip de carne are aminoacizi, cum ar fi creatina si zaharuri, iar in cazul in care o prepari pe gratar, la temperaturi foarte ridicate, acele substante produc in mod natural molecule numite amine heterociclice (HCA), compusi toxici care se gasesc si in fumul de tigara si care cauzeaza cancer.

Este adevarat ca nu putem schimba modul in care carnea este copmusa, insa putem controla cantitatea totala de HCA pe care o consumam, iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa controlezi cat de bine este facuta carnea si ce tip de carne consumi.

Tehnici simple care ajuta la reducerea substantelor cancerigene la gratar:

1. Alegeti carne slaba si indepartati grasimea vizibila

Una dintre sursele principale de formare a PAH-urilor este grasimea care se topeste si picura pe flacari, cauzand fum care contine substante cancerigene. Acest fum se ridica si poate contamina carnea. Prin urmare, alegerea bucatilor de carne mai slabe si indepartarea grasimii vizibile inainte de a le pune pe gratar poate reduce semnificativ cantitatea de substante daunatoare generate.

2. Marinati carnea inainte de a o pune pe gratar

Cercetarile au aratat ca marinarea carnii poate reduce formarea amine heterociclice cu pana la 96%. Marinadele functioneaza ca o bariera intre caldura intensa si suprafata carnii, impiedicand formarea HCA-urilor. Cele mai eficiente marinade contin uleiuri, ierburi aromatice si condimente bogate in antioxidanti, cum ar fi rozmarinul, cimbrul, oregano si usturoiul. De asemenea, adaugarea de otet sau suc de lamaie poate reduce si mai mult producerea de HCA-uri.

Totodata, Centrul de Cercetare a Cancerului din Hawaii a descoperit ca o marinata teriyaki a redus HCA-urile cu 67%, iar un sos de turmeric si usturoi le-a redus cu 50%.

3. Pre-gatiti partial carnea

Un alt truc eficient este sa pre-gatiti carnea inainte de a o pune pe gratar. De exemplu, puteti fierbe sau coace carnea in cuptor inainte de a o rumeni la gratar pentru o perioada scurta de timp. Aceasta metoda reduce timpul pe care carnea il petrece pe gratar, ceea ce limiteaza expunerea la caldura intensa si formarea de substante cancerigene.

4. Gatiti la temperaturi mai scazute si evitati arderea

Cand faceti gratar la temperaturi foarte ridicate, riscati sa ardeti suprafata carnii, generand astfel HCA si PAH in concentratii mari. Incercati sa pastrati temperatura gratarului la un nivel moderat si sa intoarceti carnea frecvent pentru a preveni arderea. Daca apar zone arse, indepartati-le inainte de a consuma carnea.

5. Folositi gratare de protectie sau folii de aluminiu

Folosirea unor gratare de protectie sau folii de aluminiu cu mici perforatii poate impiedica picurarea grasimii pe flacari, reducand astfel formarea PAH-urilor. De asemenea, folia de aluminiu ajuta la distribuirea uniforma a caldurii si la prevenirea arsurilor directe. Cu toate acestea, asigurati-va ca preparatul nu sta in propriile sucuri prea mult timp, pentru a evita gatirea in aburi, care poate afecta gustul.

6. Incercati alternative vegetale si reducerea consumului de carne procesata

Carnea procesata (cum ar fi carnatii si burgerii din carne procesata) contine deja niveluri crescute de substante cancerigene. Optati pentru alternative vegetale, cum ar fi legumele, tofu sau burgerii vegetali, care produc mult mai putine HCA-uri si PAH-uri in timpul gatitului la gratar. Legumele nu genereaza aceleasi substante cancerigene la temperaturi ridicate si sunt o alternativa gustoasa si sanatoasa.

7. Intoarceti carnea frecvent

Intoarcerea frecventa a carnii pe gratar poate reduce semnificativ formarea amine heterociclice. In loc sa lasati carnea sa stea prea mult timp pe o parte, intoarceti-o la fiecare cateva minute pentru a evita supraincalzirea unei singure zone.

8. Curatati bine gratarul inainte de fiecare utilizare

Grasimea si resturile de carne de la sesiuni anterioare de gatit pot contine substante cancerigene. Curatarea gratarului inainte de fiecare utilizare ajuta la prevenirea transferului de PAH-uri si alte substante daunatoare catre alimentele proaspat gatite. Folositi o perie de gratar pentru a indeparta resturile alimentare si asigurati-va ca gratarul este bine curatat.

9. Evitati carnea afumata in exces

Afumatul excesiv al carnii poate contribui la formarea PAH-urilor, deoarece acestea se gasesc in fum. Daca preferati carnea afumata, incercati sa reduceti timpul de expunere la fum si optati pentru metode alternative de gatit care nu implica o cantitate mare de fum direct.

10. Serviti carnea cu alimente bogate in antioxidanti

Consumul de legume si fructe bogate in antioxidanti impreuna cu carnea preparata la gratar poate contribui la reducerea efectelor negative ale substantelor cancerigene. Alimente precum spanacul, broccoli, rosiile, fructele de padure si avocado sunt excelente surse de antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea organismului de daunele celulare.

Retineti!!! Chiar si marinarea pe scurt a alimentelor este eficienta in reducerea cantitatii de agenti cancerigeni – in unele cazuri cu pana la 92% pana la 99%.

Vezi si: Pelinul si potentialul sau terapeutic in tratarea cancerului – Ce spun studiile

Vezi si: Ce este aflatoxina si cum sa evitati acest cancerigen alimentar comun

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole