Finalitatea unei reabilitări orale complete, indiferent dacă discutăm despre o singură arcadă sau despre ambele arcade, o reprezintă lucrarea finală, sau dantura propriu-zisă. Scopul promordial al acesteia este să îi permită pacientului să ducă o viață normală în ceea ce priveste masticația, vorbirea și estetica.
Cum știm, însă, ca și pacienți, care este soluția optimă și pentru ce tip de proteză să optăm: fixă sau mobilă? Dar mai ales, cât de mare este diferența între cele două?
Pentru a face alegerea potrivită, adaptată nevoilor fiecărui pacient, dar și posibilităților financiare ale fiecăruia,doctor Andrei Stan, specializat în implantologie dentară avansată, recomandă întotdeauna un consult de specialitate pentru elaborarea unui plan de tratament personalizat, dar și pentru a-i explica pacientului avantajele și dezavantajele celor două tipuri de proteze, pentru ca alegerea să poată fi făcută în cunoștință de cauză.
În mare parte, alegerea între o proteză mobilă și una fixă depinde de o serie factori, printre care se numără starea sănătății orale, bugetul, stilul de viață și, nu în ultimul rând, așteptările sau preferințele personale.
În cazul unei proteze fixe, sau mai bine zis, a unei lucrări definitive fixe pe implanturi, avantajele sunt majore:
- acestea sunt foarte stabile, nu se mișcă și oferă un confort asociat cu dinții naturali, atât în timpul masticației, cât și în timpul vorbirii, iar astfel, stabilitatea și confortul reprezintă punctul forte;
- oferă un aspect estetic foarte natural, fiind soluția cea mai apropiată de o dantură naturală;
- permite cel mai apropiat stil de viață de cel similar al dinților naturali, întrucât restricțiile alimentare sunt mult mai puțin semnificative în comparație cu protezele mobile;
- au durabilitate pe termen lung, astfel încât, cu o îngrijire adecvată și cu o igienă orală corespunzatoare, conform recomandărilor medicului, acestea pot dura ani buni.
Printre dezavantajele lucrărilor fixe se numără:
- costurile ridicate, pentru că prețurile, în acest caz, sunt mai mari, atât în ceea ce privește intervenția inițială, cât și igienizările periodice ulterioare;
- recuperarea postoperatorie și procedurile chirurgicale invazive, pentru că o astfel de lucrare poate fi montată doar pe implanturi dentare.
Proteza mobilă este folosită și ea pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a restabili funcția masticatorie și aspectul fizionomic al unei persoane, însă aceasta se diferențiază de lucrările fixe prin faptul că este un dispozitiv dentar detașabil. Există două tipuri principale de proteze mobile:
- proteza mobilă totală care este utilizată atunci când lipsesc toți dinții naturali dintr-o arcadă dentară (maxilar sau mandibulă). Aceasta constă dintr-o bază acrilică care se mulează pe gingii și conține dinți artificiali montati. Ea poate fi purtată și îndepărtată de către pacient după cum dorește acesta;
- proteza mobilă parțială care este utilizată atunci când pacientul are încă unii dinți naturali restanti. Proteza parțială se fixează pe dinții rămași. Aceasta poate fi îndepărtată pentru curățare, la fel ca și proteza mobilă totală.
Diferența dintre protezele mobile și protezele fixe este semnificativă, iar alegerea între ele depinde de mai mulți factori, inclusiv starea generală a sănătății orale, bugetul, dar și preferințele personale ale pacientului. Pentru o comparație elocventă, e bine de știut că în cazul protezelor mobile, avantajele sunt:
- în general, sunt mai accesibile din punct de vedere financiar comparativ cu protezele fixe;
- procesul de realizare și montare a acestor proteze mobile este mai puțin invaziv și nu necesită intervenții chirurgicale complexe;
- pot fi ajustate mai ușor în cazul în care apar modificări ale gingiilor sau maxilarului.
Totuși, în comparație cu lucrările fixe, în cazul protezelor mobile există mai multe dezavantaje:
- acestea sunt mult mai instabile, pot aluneca sau se pot mișca în timpul masticației și chiar în cazul vorbirii;
- mai ales la început, până se adaptează gingia, protezele mobile pot cauza iritații sau dureri sau ulcerații;
- au un aspect mai puțin natural comparativ cu protezele fixe.
Pentru alegerea corectă și potrivită a protezei dentare, în funcție de nevoile și condițiile individuale ale fiecărui pacient, consultarea unui medic stomatolog este esențială.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: