20.4 C
București
marți, septembrie 10, 2024

Top 11 cele mai bune utilizări și beneficii ale uleiului de arbore de ceai (Tea Tree)

Uleiul de arbore de ceai, cunoscut și sub denumirea de ulei de Tea Tree, este un remediu natural extrem de versatil, apreciat pentru proprietățile sale antiseptice, antibacteriene și antifungice. Folosit de secole în medicina tradițională, acest ulei esențial continuă să fie un aliat valoros în îngrijirea personală și casnică.

Cercetările efectuate de-a lungul anilor arată că acțiunile naturale antiseptice și antiinflamatorii ale acestui ulei îl fac unul dintre cele mai benefice uleiuri esențiale care ar trebui să fie incluse în dulapul cu medicamente naturale.

Ingredientele active primare ale arborelui de ceai includ hidrocarburi terpenice, monoterpene și sesquiterpene. Acești compuși conferă arborelui de ceai activitatea sa antibacteriană, antivirală și antifungică.

Uleiul de Tea Tree conține peste 100 de componente chimice diferite – terpinen-4-ol și alfa-terpineol sunt cele mai active – și diverse intervale de concentrații. In plus, studiile indică faptul că hidrocarburile volatile găsite în ulei sunt considerate aromatice și capabile să călătorească prin aer, porii pielii și membranele mucoase. De aceea, uleiul de arbore de ceai este folosit în mod obișnuit aromatic și local pentru a ucide germenii, a lupta împotriva infecțiilor și pentru a calma afecțiunile pielii.

Iată câteva dintre cele mai bune utilizări și beneficii ale uleiului de arbore de ceai:

1. Tratament natural pentru păduchi

Uleiul de arbore de ceai este eficient în combaterea păduchilor datorită proprietăților sale insecticide. Aplicat pe scalp, în combinație cu un ulei purtător sau un șampon, acesta ajută la eliminarea păduchilor și a ouălor acestora, oferind o soluție naturală și sigură pentru întreaga familie.

De exemplu, într-un studiu, arborele de ceai a fost folosit singur și în combinație cu nerolidol și testat în diferite proporții împotriva a 69 de păduchi și 187 de ouă pe o perioadă de șase luni. La final, cercetătorii au descoperit că numai uleiul de arbore de ceai a fost mai eficient împotriva păduchilor capului, tratamentul având ca rezultat o mortalitate de 100% după 30 de minute de expunere.

O concentrație mai mare de ulei de arbore de ceai a fost în stare să inducă eșecul a 50 la sută din ouă. Când uleiul de arbore de ceai a fost combinat cu nerolidol într-un raport de 1:2, cele două substanțe au cauzat moartea tuturor păduchilor în doar 30 de minute și efectul abortiv al ouălor de păduchi după cinci zile de tratament.

2. Îmbunătățiți sănătatea părului

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai ajută la menținerea unui scalp sănătos, prevenind mătreața și alte afecțiuni ale scalpului. Adăugat în șampon sau balsam, acest ulei poate stimula creșterea părului și îmbunătăți textura și strălucirea acestuia.

3. Protejați rănile și tăieturile

Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a dezinfecta și proteja rănile și tăieturile minore. Aplicarea unei soluții diluate ajută la prevenirea infecțiilor și la accelerarea vindecării.

4. Îmbunătățiți psoriazisul și eczemele

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antiinflamatorii și calmante, fiind util în ameliorarea simptomelor psoriazisului și eczemelor. Aplicarea uleiului diluat pe zonele afectate poate reduce roșeața, mâncărimea și inflamația. De asemenea, puteți amesteca o linguriță de ulei de nucă de cocos, cinci picături de ulei de arbore de ceai și cinci picături de ulei de lavandă pentru a vă face propria loțiune de corp pentru îmbunătățirea pielii.

5. Luptător natural al acneei

Proprietățile antibacteriene ale uleiului de arbore de ceai îl fac eficient în tratamentul acneei. Aplicarea unei soluții diluate pe coșuri ajută la reducerea inflamației și a roșeței, accelerând procesul de vindecare.

De exemplu, un studiu pilot din 2017 efectuat în Australia a evaluat eficacitatea gelului cu ulei de arbore de ceai în comparație cu o spălare a feței fără el în tratamentul acneei ușoare până la moderate. Participanții din grupul arborelui de ceai și-au aplicat uleiul pe față de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni.

La final, s-a constatat ca cei care au folosit arborele de ceai au prezentat mult mai puține leziuni de acnee facială în comparație cu cei care au folosit spălarea feței. 

6. Combate ciuperca unghiilor și pecinginele

Uleiul de arbore de ceai este eficient în tratarea infecțiilor fungice ale unghiilor și a pecinginelui.

Asadar, puneți două până la cinci picături de ulei de arbore de ceai nediluat pe zona afectată folosind un tampon de bumbac curat.

În cazul ciupercilor încăpățânate, luați în considerare amestecarea acestuia cu ulei de oregano. Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit, de asemenea, benefic pentru tratarea și îndepărtarea negilor, așa că pur și simplu pune câteva picături de ulei de arbore de ceai direct pe zonă timp de 30 de zile o dată sau de două ori pe zi.

Totodata, îmbunătățeste și mirosul piciorului. Proprietățile antifungice și antibacteriene ale uleiului de arbore de ceai îl fac ideal pentru combaterea mirosului neplăcut al picioarelor. Adăugați, asadar, câteva picături într-o baie de picioare sau aplicați-l diluat direct pe piele pentru a elimina bacteriile care cauzează mirosul.

Vezi si: Top 5 uleiuri esentiale antibacteriene

7. Deodorant natural

Datorită proprietăților sale antibacteriene, uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a crea un deodorant natural. Combinat cu ulei de cocos și bicarbonat de sodiu, acesta ajută la eliminarea bacteriilor care cauzează mirosul neplăcut.

8. Pastă de dinți naturală pentru sănătatea orală

Uleiul de arbore de ceai poate fi adăugat în pasta de dinți sau apă de gură pentru a ajuta la combaterea bacteriilor și la menținerea sănătății orale. Acesta poate preveni respirația urât mirositoare și infecțiile gingivale.

9. Detergent și odorizant pentru rufe

Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a crea un detergent natural pentru uz casnic. Combinat cu apă și oțet, acesta poate curăța și dezinfecta suprafețele din bucătărie și baie, eliminând bacteriile și mucegaiul.

Adăugarea câtorva picături de ulei de arbore de ceai în ciclul de spălare sau în balsamul de rufe ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și la dezinfectarea rufelor.

10. Ucide mucegaiul

Uleiul de arbore de ceai este eficient în eliminarea mucegaiului din casă. Pulverizați o soluție de apă și ulei de arbore de ceai pe zonele afectate de mucegai și lăsați să acționeze înainte de a șterge suprafața.

11. Repelent natural împotriva insectelor

Uleiul de arbore de ceai este un repelent natural eficient împotriva insectelor. Pulverizat pe piele sau în aer, acesta ține la distanță țânțarii și alte insecte, oferind o protecție naturală și fără chimicale.

Vezi si: Ce sunt uleiurile purtatoare si cum sa le folosesti

Vezi si: Uleiurile esentiale si afectiunile creierului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole