21.1 C
București
duminică, septembrie 29, 2024

Este siropul de artar cel mai bun indulcitor natural? Beneficii, nutritie si efecte secundare

Siropul de artar este adesea promovat ca un indulcitor natural superior altor tipuri de zaharuri. Folosit pe scara larga in diverse retete si ca topping, acest sirop dulce provine din seva copacilor de artar si este popular pentru aroma sa distincta. Dar este siropul de artar sanatos? In acest articol, vom explora beneficiile, valoarea nutritionala si efectele secundare ale consumului de sirop de artar.

Siropul de artar este obtinut prin fierberea sevei din specii precum artarul de zahar (Acer saccharum), artarul rosu si artarul negru. Siropul pur trebuie sa contina cel putin 66% zaharoza. In timp ce alte plante necesita procese mecanice si chimice pentru a extrage zaharul, seva de artar se colecteaza usor.

In prezent, Canada furnizează peste 71% din siropul de artar din lume. In SUA, cea mai mare tara producatoare de sirop de artar este Vermont. Siropul se face in Vermont de sute de ani. De fapt, unii copaci mari de artar din Vermont, care sunt si astazi furnizori de seva, au peste 200 de ani.

Beneficiile siropului de artar

-Continut ridicat de antioxidanti

Siropul de artar contine mai multi antioxidanti decat majoritatea indulcitorilor artificiali. Acestia ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, care pot provoca daune celulare si contribuie la imbatranirea prematura si la dezvoltarea unor boli cronice. Studiile au identificat peste 20 de antioxidanti diferiti in acest sirop, inclusiv acidul benzoic, galic si cateva flavonoide.

-Indice glicemic mai mic

Comparativ cu zaharul rafinat, siropul de artar are un indice glicemic mai mic, arata studiile. Aceasta inseamna ca provoaca o crestere mai lenta si mai controlata a nivelului de zahar din sange, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet sau cei care urmaresc sa mentina niveluri stabile de energie si satietate .

-Surse de minerale esentiale

Siropul de artar este o sursa buna de minerale precum mangan, zinc si calciu. Manganul este important pentru sanatatea oaselor si metabolismul energetic, in timp ce zincul joaca un rol crucial in functionarea sistemului imunitar. Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor .

-Proprietati anti-inflamatorii si anti-cancerigene

Unele studii sugereaza ca siropul de artar poate avea proprietati antiinflamatorii si anticancerigene datorita prezentei anumitor compusi fenolici. Acesti compusi pot ajuta la reducerea inflamatiei si pot oferi protectie impotriva unor tipuri de cancer.

-Valoarea nutritionala

Siropul de artar contine aproximativ 52 de calorii pe lingura (15 ml) si ofera aproximativ 13 grame de carbohidrati sub forma de zaharuri. Desi este o sursa de zahar natural, consumul trebuie sa fie moderat pentru a evita excesul de calorii si zahar.

Compozitia nutritionala pe 100 g de Sirop de Artar:

Calorii: 260 kcal
Carbohidrati: 67 g
Proteine: 0 g
Grasimi: 0 g
Mangan: 4.2 mg (210% din valoarea zilnica recomandata)
Zinc: 1.5 mg (10% din valoarea zilnica recomandata)
Calciu: 102 mg (10% din valoarea zilnica recomandata)

Efecte secundare si precautii

-Continut ridicat de zahar

Chiar daca are un indice glicemic mai mic decat zaharul rafinat, siropul de artar este inca bogat in zahar. Consumul excesiv poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange si la riscul de boli asociate cu consumul ridicat de zahar, precum obezitatea, diabetul de tip 2 si bolile de inima.

-Reactii alergice

Desi rar, unele persoane pot prezenta reactii alergice la siropul de artar. Simptomele pot include eruptii cutanate, dificultati respiratorii si alte simptome alergice. Persoanele cu alergii la polen sau la alte produse de copaci ar trebui sa fie atente.

-Interactiuni cu medicamente

Datorita continutului sau de compusi activi, acest indulcitor natural poate interactiona cu anumite medicamente. Este recomandat sa consulti un medic inainte de a consuma cantitati mari de sirop de artar daca iei medicamente pentru diabet sau alte afectiuni .

Vezi si: Siropul de agave este un indulcitor natural sanaătos sau doar marketing?

Vezi si: Siropul de paducel, un tonic pentru inima ta

Vezi si: Sirop de morcovi, remediul care amelioreaza gripa si raceala

Referinte

  1. Healthline – Maple Syrup
  2. Nutrition Data – Maple Syrup
  3. American Diabetes Association – Sugar and Sugar Substitutes
  4. National Institutes of Health – Antioxidants
  5. Journal of Functional Foods – Maple Syrup and Health Benefits

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole