Afectiunile ortopedice sunt foarte intalnite, deoarece majoritatea apar in urma practicarii diferitelor activitati fizice. Foarte multi sportivi de performanta intampina, la un moment dat, in cariera lor, probleme de acest fel. Unele afectiuni se pot vindeca prin repaus si kinetoterapie, insa altele necesita interventie chirurgicala.
Cum se stabileste daca ai nevoie de interventie chirurgicala sau nu? In urma unui consult la MedSport, medicul poate sugera un simplu tratament pe care sa-l urmezi singur sau iti poate recomanda sa apelezi la interventia chirurgicala, daca simptomele nu se amelioreaza.
Ce afectiuni ortopedice necesita operatie?
Daca tratamentele clasice nu dau rezultate, atunci este nevoie de operatia chirurgicala. Printre afectiunile ortopedice ce pot necesita o astfel de interventie, se pot numara:
- rupturile de menisc, ligamente
- leziunile de cartilaj
- rupturile de tendon
- artroza gleznei
- fracturile
Ce cauze pot duce la aceste afectiuni?
Unele probleme se pot mosteni genetic, cum ar fi instabilitatea rotulei de la nivelul genunchiului. In cazul acesta, deplasarea rotulei poate avea loc mai ales in timpul activitatilor, in care se solicita foarte mult folosirea genunchilor.
Multi sportivi ajung pe masa de operatie din cauza accidentelor provocate in timpul meciurilor, fie ele de fotbal, baschet, tenis sau handbal.
Imbatranirea este un alt factor care provoaca diferite afectiuni ortopedice. Odata cu trecerea anilor, oasele se pot roade intre ele,iar mobilitatea si flexibilitatea incep sa scada.
Optiuni de tratament chirurgical
Un tratament ortopedic chirurgical, minim invaziv, este operatia artroscopica care se poate face in cazul afectiunilor precum: rupturile de menisc, ligamente, cartilaje. Se efectueaza o incizie foarte mica la nivelul pielii, in care este introdusa o camera. Aceasta procedura permite ca pacientul sa fie operat in interiorul structurii anatomice.
Artroscopia de genunchi este un tratament chirurgical ce necesita o perioada de recuperare foarte scurta. La aceasta procedura se realizeaza doua taieturi mici la nivelul pielii. Artroscopul ajuta la vizualizarea intregii articulatii in interior. Cu ajutorul acestei proceduri de pot rezolva foarte multe afectiuni de la nivelul genunchilor, cum ar fi: inflamatia sinovialei, ruptura de menisc, de ligament incrucisat anterior/posterior, fractura articulara si multe altele.
Fracturile necesita o operatie mai ampla, in care medicul trebuie sa aiba contact direct cu osul rupt ca sa poata fixa fragmentele rupte. Aceasta fixare se realizeaza cu ajutorul suruburilor sau a tijelor. Bineinteles, facturile se pot rezolva si prin purtarea ghipsului, dar recuperarea este mult mai grea si poate fi foarte inconfortabil, deoarece ghipsul necesita o purtare indelungata pana ca osul sa se vindece.
La fel este si in cazul tendoanelor rupte. Acestea trebuiesc vizualizate direct de medic pentru ca se vor coase capetele tendonului afectat.
Ca aceste operatii sa aiba rezultate optime, trebuiesc efectuate de medici profesionisti, cu o experienta vasta. La MedSport gasesti o echipa de profesionisti, pregatiti foarte bine in domeniu, prin mainile carora au trecut multi pacienti care s-au bucurat de rezultate benefice. Ai grija de sanatatea oaselor si muschilor tai si trateaza-te corespunzator, in functie de recomandarile medicilor.
Contact:
021 324 03 05
contact[@]medsport.ro
Sursa foto: freepik.com
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: