Urciorul este infectia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei. Initial apare ca o mica umflatura rosie, moale si se sparge cand atinge nivelul maxim de umflare.
Urciorul se vindeca in aproximativ o saptamana.
Cum apare urciorul si de ce
Urciorul se formeaza de regula atunci cand bacteriile, cum ar fi stafilococul auriu infecteaza una din micile glande sebacee de la baza genelor. Nu ai cum sa nu observi daca bebelusul tau sufera de aceasta problema, iar la putin timp dupa inflamarea ochiului veti observa si eliminarea unei cantitati mici de puroi.
Nu va speriati, urciorul nu este periculos, dar poate fi foarte incomod pentru copil si trebuie tratat pentru a preveni transformarea lui intr-o infectie mai grava.
De obicei, urciorul isi face aparitia in momentul in care igiena oculara este necorespunzatoare. Stafilococii ajung in contact cu ochiul de pe manutele nespalate ale celui mic.
Inflamatiile de la nivelul marginilor pleoapelor, denumite si blefarite reprezinta o conditie favorizanta de aparitie a urciorului. Urmarirea cu strictete a tratamentului prescris de catre medic in cazul blefaritei scade riscul de aparitie al acestei complicatii.
Cum tratam urciorul
De regula, majoritatea urcioarelor se vindeca si fara un tratament medicamentos in cateva zile (aproximativ 7 zile).
Pentru ati ajuta copilul sa treaca mai usor peste acest eveniment, poti aplica o batistuta curata si calduta pe ochiul copilului. E indicat sa tii compresa la locul ei in aproximativ 15 minute/de 3-4 ori pe zi. Caldura va face ca infectia sa fie eliminata mai rapid. Urciorul odata drenat, se va vindeca mult mai usor si mai rapid. Nu strange si nu incerca sa scoti urciorul ca si cum ar fi un cos. Va fi dureros pentru copil si poate agrava infectia.
Cand secretia este eliminata, spala-i pleoapa copilului cu un prosopel curat si aveti grija sa nu folositi acelasi prosopel si pentru ochiul sanatos pentru ca puteti transmite infectia si la acesta.
Evita ceaiul de musetel si orice alta metoda “babeasca” pentru ca acesta favorizeaza dezvoltarea microbilor, alergiilor si agravarea infectiei.
Un alt tratament naturist este si sucul de aloe. Dar pentru aceasta este necesar sa se utilizeze planta care nu este mai mica de 3 ani. Sucul are mai multe proprietatea de vindecare. O bucata de plante trebui sa fie taiată, se spala si se pune in frigider pentru cateva ore. Apoi, stoarce sucul, se dilueaza cu apa la un raport de 1/3 si ungem pleoapa afectata.
Pentru ameliorarea simptomelor si pentru a preveni raspandirea infectiei, ambii ochi se spala cu ceai puternic sau decoct de sunatoare.
Cand trebuie mers la medic
Daca dupa 7 zile urciorul nu a disparut, roseata si umflatura se extind si catre alte zone ale fetei sau daca imediat dupa vindecare mai apare unul, trebuie apelat imediat un medicul specialist. Daca este cazul, se pot preleva mici probe din puroiul colectat pentru a se identifica bacteria raspunzatoare si a se prescrie un tratament cu antibiotic. Daca si in acest caz, urciorul nu sparge, medicul oftalmolog trebuie sa intervina chirurgical. In urma acestei mici interventii, durerea si presiunea locala vor disparea.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
De ce vomita bebelusul. Cauzele principale ale varsatului
Febra bebelusului. De ce apare si cum tratam aceasta afectiune
Cum tratam constipatia copilului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: