9.1 C
București
luni, noiembrie 4, 2024

Anemia la copii. Simptome si tratament

Copilul dumneavoastra este palid si afirmati ca este anemic. Aveti oare dreptate? Un copil poate avea o astfel de nuanta a pielii, a tenului, in mod natural. Pe de alta parte, daca nu este in mod obisnuit palid, sau daca paliditatea lui naturala s-a accentuat brusc de ceva timp, trebuie consultat medicul. In acest articol iti vom explica care sunt principalele simptome, dar si ce tratament trebui urmat cand apare anemia la copii.

Simptome anemie

Mult mai caracteristica pentru anemie este decolorarea mucoaselor, nuanta acestora fiind totdeauna rosiatica.

-Trebuie sa va uitati foarte atent la culoare mucoasei obrajilor, a gurii, a buzelor, sa-i ridicati pleoapa superioara si sa-i rasfrangeti usor in afara pleoapa inferioara. Daca toate aceste mucoase sunt roz-albicioase sau chiar bine decolorate, atunci intr-adevar este vorba de o anemie.

-Insa copilul anemic nu este doar palid; oboseste repede, este apatic, respira cu greutate, nu are pofta de mancare, e somnolent, se concentreaza greu etc.

-Si nuanta de rosu a sangelui este mult mai deschisa decat cea obisnuita deoarece globulele rosii sunt saracite de hemoglobina, constituentul lor esential, in care se afla depozitata aproape toata cantitatea de fier din organism.

Anemia comuna a nou-nascutului este totdeauna mai frecvanta catre cea de-a patra luna de viata si apare in cazul unei alimentatii care este saraca in fier. Fierul este constituentul principal al hemoglobinei, iar laptele de mama sau cel de vaca nu contin o cantitate suficienta din acest element mineral. Ca urmare, regimul alimentar al copilului trebuie sa contina o sursa importanta de fier. Majoritatea tipurilor de lapte industrial au un continut imbogatit de fier.

Tratament anemie

Acum va veti intreba daca bebelusul alaptat la san va fi anemic? Nu, deoarece, la nastere, el are acumulata in organism o rezerva apreciabila de fier, primita de la mama lui, prin circulatia placentara, in timpul celor noua luni de viata intrauterina, iar una din problemele pe care le are un prematur este tocmai acesta (nu apuca sa-si acumuleze cantitatea optima de fier).

In principiu, tratamentul anemiilor se face functie de tipul anemiei, de cauza aparitiei si de severitate. Astfel medicul poate sa recomande:

– schimbarea dietei;
– administrarea unor suplimente;
– administrarea de medicamente;
– diverse proceduri medicale, in unele cazuri este recomandata efectuarea de interventii chirurgicale.

Scopul tratamentului este acela de a creste nivelul celulelor rosii sau/si a hemoglobinei, de a trata simptomele si cauza bolii.

Tratamentul anemiei feriptive

Pentru tratamentul anemiei feriprive provocate de lipsa de fier se recomanda schimbarea dietei cu introducerea de alimente bogate in fier. Cele mai bune alimente sunt: carnea, ficatul, ouale, fructele uscate (prune, caise, stafide), spanacul, fasolea, mazarea, legumele preparate la abur, etc.

Parintii copiilor anemici trebuie sa stie faptul ca exista si alimente care reduc cantitatea de fier, astfel ca este bine sa le evitam sau sa reducem cantitatea pe care o consumam. Acestea sunt: painea graham, ceaiul, ciocolata, laptele si alte alimente bogate in calciu.

Se poate recomanda administrarea unor suplimente de fier, care trebuie luate doar la recomandarea medicului intrucat pot provoca intoxicatii cu fier ce pot avea consecinte periculoase.

In cazul administrarii de pastile cu fier se pot observa anumite simptome precum: scaune inchise la culoare, chiar negre, diaree, constipatie, dureri gastrice. Pentru a ajuta la absorbtia fierului este recomandat sa se administreze vitamina C sau o alternativa la administrarea de suplimente este consumul de suc de portocale.

Tratamentul cu suplimente de fier poate determina ameliorarea simptomelor in cateva zile, dar este important ca acesta sa se continue pana la refacerea rezervelor de fier din organism. De regula tratamentul poate dura cateva luni.

Un produs 100 % natural si foarte bun pentru copii in cazul anemiei este MULTIVITAMIN & MINERAL (contine 13 vitamine si 10 minerale, extrase din surse naturale).

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:
Porumbul, medicament universal. Benefic de la bob pana la cenusa de cocean

Sanatate de la A la Z. Care sunt beneficiile si proprietatile legumelor si fructelor
Mierea de albine. Medicamentul natural din stup

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole