1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Avocado – Este sau nu cel mai sanatos aliment de pe planeta?

Avocado, denumit adesea „fructul minune”, a castigat o popularitate impresionanta in ultimii ani datorita beneficiilor sale pentru sanatate si versatilitatii in bucatarie. Dar este cu adevarat avocado cel mai sanatos aliment de pe planeta? Sa exploram mai profund acest subiect si sa intelegem de ce avocado este atat de apreciat in randul nutritionistilor si al pasionatilor de sanatate.

Avocado este un fruct hranitor originar din Mexic, dar cultivat acum in intreaga lume. Este recunoscut prin coaja sa exterioara intunecata, pulpa neteda de culoare verde inchis si un sambure mare in centrul sau. Cu un gust bland si o textura cremoasa, avocado se integreaza perfect in diverse feluri de mancare si retete, de la salatele de pui cu avocado pana la deserturi precum budinca de ciocolata cu avocado si multe altele.

Nutrienti bogati si beneficii pentru sanatate

Avocado este extrem de bogat in nutrienti esentiali, cum ar fi:

-Grasimi sanatoase: Avocado este bogat in grasimi mononesaturate, precum acidul oleic, care este benefic pentru sanatatea inimii si a creierului. Aceste grasimi sanatoase pot ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) si la cresterea colesterolului bun (HDL).

-Fibre: O singura portie de avocado furnizeaza o cantitate semnificativa de fibre, esentiale pentru sanatatea digestiva si pentru mentinerea nivelului de zahar din sange sub control.

-Vitamine si minerale: Avocado este o sursa excelenta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina K, vitamina E, vitamina C, potasiu si acid folic. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului si pentru mentinerea sistemului imunitar puternic.

Pe langa acesti nutrienti esentiali, avocado contine si fitonutrienti puternici, cum ar fi antioxidantii, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei.

Potrivit USDA, un avocado crud (aproximativ 136 de grame) contine aproximativ:

Calorii: 227
Carbohidrati totale: 11,8 g
Fibre: 9,3 g
Zahar: 0,4 g
Grasimi totale: 20,9 g
Grasimi saturate: 2,9 g
Grasimi polinesaturate: 2,5 g
Grasimi mononesaturate: 13,3 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 2,7 g
Sodiu: 10,9 mg (0,5% doza zilnica recomandata*)
Acid pantotenic: 2 mg (40%)
Folat: 121 mcg (30% DV)
Vitamina K: 28,6 mcg (24%)
Vitamina B6: 0,4 mg (24%)
Cupru: 0,2 mg (22%)
Vitamina E: 2,7 mg (18%)
Niacina: 2,6 mg (16%)
Potasiu: 690 mg (15%)
Riboflavina: 0,2 mg (15%)
Vitamina C: 12 mg (13%)
Magneziu: 39,4 mg (9%)
Mangan: 0,2 mg (9%)
Tiamina: 0,1 mg (8%)
Zinc: 0,9 mg (8%)
Fosfor: 73,4 mg (6%)
Fier: 0,8 mg (4%)

In plus, acest fruct contine si cativa acizi grasi omega-3, acizi grasi omega-6, colina, betaina, calciu, vitamina A si seleniu.

Beneficiile pentru sanatate

Datorita continutului sau nutritiv bogat, avocado ofera o serie de beneficii pentru sanatate, printre care:

-Sanatatea inimii:

Grasimile sanatoase din avocado, precum si potasiul si fibrele, pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

Un numar din ce in ce mai mare de studii clinice investigheaza importanta surselor sanatoase de grasimi pentru mentinerea sanatatii inimii.

De exemplu, cercetatorii din Mexic au efectuat un studiu in care au introdus o dieta imbogatita cu avocado atat pentru adultii sanatosi, cat si pentru persoanele cu colesterol ridicat, analizand apoi rezultatele. Dupa doar o saptamana, s-a constatat ca persoanele sanatoase cu niveluri normale de lipide care au consumat avocado au inregistrat o reducere a nivelului total de colesterol cu 16%.

Rezultatele observate in randul grupului cu colesterol ridicat au fost chiar mai semnificative. Pe langa scaderea lipidelor totale din sange cu 17%, s-a inregistrat o reducere a nivelurilor de LDL (cu 22%) si trigliceride (cu 22%), in timp ce nivelurile de HDL (colesterolul bun) au inregistrat o crestere de 11%.

-Controlul greutatii:

Consumul de avocado poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate datorita continutului sau ridicat de fibre si grasimi sanatoase, ceea ce poate contribui la controlul greutatii.

-Sanatatea ochilor:

Avocado este bogat in luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si la reducerea riscului de degenerescenta maculara si cataracta.

-Controlul nivelului de zahar din sange:

Fibrele din avocado pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru prevenirea aparitiei acestei afectiuni, arata studiile.

-Lupta impotriva dezvoltarii celulelor canceroase

Mai multe studii au identificat avocado-ul ca fiind un aliment cu potential in lupta impotriva cancerului. De exemplu, Journal of Nutrition and Cancer a publicat rezultatele unui studiu in vitro care a evidentiat ca fitochimicalele prezente in avocado sunt atat de puternice incat ar putea ajuta la distrugerea celulelor canceroase orale.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio au mers si mai departe pentru a intelege exact cum acest lucru este posibil. Un studiu preliminar publicat in 2011 sugereaza ca combinatia specifica de fitonutrienti gasiti in fiecare avocado ar putea fi cheia efectelor sale anticancerigene.

Bine de stiut!!!

Avocado este, fara indoiala, unul dintre cele mai sanatoase alimente disponibile, datorita continutului sau nutritiv bogat si a beneficiilor pentru sanatate pe care le ofera. Cu toate acestea, nu exista un „aliment miracol” care sa asigure in mod exclusiv o sanatate perfecta. Este important sa adoptam o dieta echilibrata, care sa includa o varietate de alimente nutritive, pentru a ne asigura ca obtinem toti nutrientii esentiali pentru o sanatate optima. Avocadoul poate fi un element valoros al unei diete sanatoase, dar este esential sa fie consumat in cadrul unei alimentatii echilibrate si sanatoase.

Vezi si: Samburele de avocado, excelent impotriva dereglarilor tiroidei si cancerului

Vezi si: Masca cu avocado pentru riduri fine. Reteta care previne aparitia ridurilor, cat si tratarea celor existente

Vezi si: „Uleiul de masline ne prelungeste viata”. Secretul longevitatii, conform Dr. Steven Gundry, medic cardiolog si cercetator

Vezi si: Uleiul esential de tamaie, o comoara aromatica cu beneficii pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole