3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Masuri de prevenire a cariilor dentare si rolul alimentatiei

In prezent, cariile dentare au inceput sa apara la varste din ce in ce mai mici. De aceea, trebuie sa iei cateva masuri de prevenire a cariilor, printr-o igiena dentara foarte buna, inca de la aparitia primilor dinti de lapte.

Deoarece dezvoltarea mugurilor dentari (aparitia dintisorilor) incep din saptamana a sasea si continua o perioada lunga de timp, pana la 12-13 ani (cu exceptia molarilor de minte), profilaxia (ansamblul de masuri medico-sanitare) cariei trebuie inceputa la gravida, continuata la mama care alapteaza, la copilul mic si preadolescent.

Masuri de prevenire a cariilor si importanta alimentatiei

Regimul alimentar al gravidei si al mamei care alapteaza trebuie sa fie bogat in vitamine si minerale (lapte si derivatele sale, carne, oua, peste, legume, fructe). Faptul ca fatul obtine de la mama elementele necesare dezvoltarii, explica de ce mineralizarea prenatala este mai buna decat cea postnatala si de ce defectele de smalt se intalnesc rar la dintii temporari.

Un aport insuficient de vitamine poate disturba procesul formarii dintisorilor. Astfel, deficitul de vitamina C, A, sau E se poate repercuta asupra formarii dentinei si a smaltului. Vitamina D, cu rol deosebit in procesele de mineralizare, poate duce prin deficit la aparitia distrofiilor dentare rahitice, bine cunoscute.

Ar trebui eliminate pe cat posibil formele lipicioase (caramele, jeleuri, dropsuri). Din punctul de vedere al aderentei la dinte, se prefera ciocolata (contine grasimi care fac sa nu se lipeasca si sa nu stationeze la nivelul dintilor) si mierea de albine, care fiind foarte dulce se consuma in cantitati mai mici.

Ar fi bine sa le oferiti copiilor dulciuri numai la masa principala, urmata de igienizarea dintisorilor. La mesele intermediare oferiti-le alimente care feresc dintii de carii: branzeturi, legume, fructe proaspete. Intre mese, consumul de dulciuri ar trebui interzis.

Proteinele si lipidele au un rol de protectie impotriva aparitiei cariilor. Ele pot asigura straturi protectoare contra atacului acid si pot stimula capacitatea de aparare a salivei prin continutul bogat in calciu si fosfor. Unii acizi grasi chiar inhiba dezvoltarea bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor.

Fructele si legumele crude, prin continutul lor in fibre, stimuleaza functia masticatorie si secretia salivara, facilitand autocuratirea.

Este foarte importanta ordinea in care alimentele sunt consumate pentru influentarea aciditatii finale. Este de preferat incheierea meselor cu lactate/branzeturi, ceea ce ar favoriza neutralizarea aciditatii.

Nu trebuie sa uitam de temperatura alimentelor/bauturilor, nefiind favorabile cele prea fierbinti ori prea reci, dar mai ales alternarea lor, datorita riscului de producere a unor fisuri la nivelul smaltului.

Masuri de prevenire a cariilor – Sigilarea fisurilor si a fosetelor

Trebuie stiut ca exista o cale sigura de a preveni aparitia cariilor la copii. Acestia sunt cei mai vulnerabili in fata cariilor, de aceea s-a creat o metoda eficace si nedureroasa, eficienta in prevenirea cariilor: sigilarea dintelui.

S-a demonstrat ca sigilantii smaltului devin, alaturi de fluoruri, unul din cele mai importante mijloace folosite in prevenirea cariilor dentare. Prevenirea cariei dentare e mult mai usoara decat tratarea acesteia. Sigilarea este o metoda de profilaxie specifica ce previne aparitia cariilor in procent de 80%.

Sigilarea dintelui este o manopera neinvaziva, complet nedureroasa, care nu presupune efectuarea anesteziei si de obicei nici folosirea frezelor. Este o tehnica foarte usor de aplicat la copii, fiind foarte bine tolerata de acestia. Conditia esentiala pentru a beneficia de sigilare este ca dintele/dintii respectivi sa nu prezinte nici un inceput de carie.

Sigilarea consta de fapt in blocarea fisurilor si a fosetelor dintilor cu materiale specifice (sigilanti).

Metoda este indicata atat pentru molarii temporari (in jurul varstei de 3-4 ani), cat si pentru molarii permanenti (6-8 ani pentru primul molar, respectiv 11-12 ani pentru al doilea molar definitiv) si premolari (intre 9-12 ani, in functie de momentul eruptiei. In principiu, orice dinte poate fi sigilat cu conditia sa nu aiba nici o carie.

Tehnica consta in efectuarea unui periaj riguros in cabinet cu o pasta speciala, apoi se aplica gelul demineralizant (cu efect similar acelui gel dinti bebelusi pe care il folosim atat de des si cu succes acasa – cum ar fi Anaftin Baby) . Ultima etapa este aplicarea sigilantului si polimerizarea acestuia cu o lampa cu lumina speciala care-i permite sa-si pastreze calitatile in timp.

Eficienta sigilarii este data atat de calitatea materialului folosit cat si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare si efectuarea unui periaj optim.

Se recomanda controale periodice la un interval de 6 luni si refacerea sigilarii la nevoie.

Parintii de bebelusi

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

6 metode naturiste de albire a dintilor

Igiena orala a bebelusului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole