1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Retete bebe 10 luni

Ciorba de rosii cu orez 

Ingrediente:

  • 400 g apa,
  • 250 g rosii, 1 ardei gras
  • 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel
  • 1 lingura orez, 2 lingurite unt, patrunjel verde si un pic de sare

Mod de preparare:

  • Se adauga legumele in apa care clocoteste. Se lasa sa fiaba si se adauga rosiile taiate
  • Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama. Zarzavatul se paseaza sau se taie cubulete in functie de varsta bebelusului.
  • Se pune din nou la fiert cu orezul.
  • Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul.

Paste cu pui

Ingrediente:

  • 1 piept pui,
  • 4 rosii decojite,
  • 4/5 fire ceapa verde,
  • 1 cana 300 de paste (melci,dinosauri,scoici,pernute)
  • sare, piper (doar pentru copiii mai mari de 1 an)

Mod de preparare:

  • Se fierbe pieptul de pui, iar in apa de la pui se vor fierbe pastele.
  • Se spala cu apa rece si se pun deoparte.
  • Ceapa verde se caleste in putin ulei adaugandu-se apoi rosiile decojite.Se lasa sa fiarba 15min.
  • Cand este gata se adauga pieptul de pui maruntit si pastele si se lasa sa fiarba in sos 10min.

Spanac la cuptor

Ingrediente:

  • 200-300 grame spanac fiert si scurs
  • 4-5 oua
  • 5-6 linguri de cascaval sau brinza rasa
  • parmezan
  • 2-3 linguri de smintina
  • pesmet
  • unt
  • max 3g sare

Mod de preparare:

  • In functie de varsta copilului spanacul se va toca marunt sau in bucatele
  • Se bat oualele cu furculita, se adauga brinza, smintina, spanacul
  • Se adauga sarea (in cazul in care copilul are cel putin 1 an).
  • Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Se toarna compozitia si se presara easupra pesmet.
  • Se da la cuptor, la foc mediu, pentru cca. 1/2 ora.
  • Se lasa sa se raceasca citeva minute si se serveste calda.
  • Deasupra se presara si parmezam marunt.

Sufleu de dovlecel

Ingrediente:

  • 3 cani de dovlecel taiat cubulete
  • 1 cana de crutoane mici
  • 1 cana de brinza sau cascaval ras
  • 2 linguri de unt topit sau margarina
  • 2 linguri de ceapa tocata marunt
  • 2 oua batute (doar galbenus pana la 1 an)

Mod de preparare:

  • Se combina toate ingredientele si se amesteca bine.
  • Se pune compozitia intr-o cratita bine unsa si acoperita cu hartie de copt sau capac.
  • Se coace la foc mijlociu circa 1h

Spanac cu orez

Ingrediente:

  • 1 fir de praz (sau ceapa verde)
  • 1 ceasca mica de orez
  • 2 cesti de apa
  • putin spanac proaspat sau congelat
  • putin marar
  • 2 linguri ulei de masline
  • max 3g sare

Mod de preparare:

  • Se pune uleiul la incins si se caleste putin prazul (ceapa verde).
  • Se adauga spanacul si la putin timp orezul si apa.
  • Se amesteca continuu. Se completeaza cu putina apa in caz ca mai e nevoie
  • Se adauga mararul la sfarsit

Dovlecei umpluti
 
Ingrediente:

  • 2 dovlecei mici
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 2 linguri de piept de pui maruntit cu cutitul
  • 2 linguri orez
  • Suc de rosii sau doua rosii bine coapte

Mod de preparare:

  • Dovleceii se curata de coaja se taie pe jumatate si se scobesc de seminte cu o lingurita .
  • Carnea de pui se toaca marunt cu cutitul dupa care se amesteca cu orezul bine spalat, morcovul si ceapa date pe razatoarea mica. Se adauga sare si cu amestecul astfel obtinut se vor umple jumatatile de dovlecel.
  • Dovleceii umpluti se aseaza intr-un vas mic cu capac, se pune apa cat sa-i acopere si se dau la cuptor.
  • Dupa o jumatate de ora se adauga sucul de rosii sau rosiile date pe razatoare, se intorc dovleceii si se mai lasa la cuptor pana cand orezul e bine fiert.

Rosii umplute cu branza de vaci

Ingrediente:

  • 500g rosii (3 rosii mari),
  • branza de vaci 100g,
  • gris 5g,
  • lapte 25 ml, (formula pana la 1 an)
  • 1 buc. ou, (galbenus pana la 1 an)
  • marar 10g,
  • max 3g sare

Mod de prepapare:

  • Se spala rosiile, se taie un capac si se scobesc.
  • Se amesteca branza de vaci cu galbenusul, grisul fiert, laptele, albusul batut spuma, mararul tocat (si sarea in cazul in care copilul are cel putin 1 an).
  • Cu acest amestec se umplu rosiile.

Ficatei de pui cu rosii la cuptor

Ingrediente:

  • 2 ficatei de pasare
  • 1 rosie
  • unt
  • max 3g sare

Mod de preparare:

  • Se spala bine ficateii si se asaza intr-un vas Yena,
  • Se adauga cubulete mici de unt si rosii taiate felii subtiri
  • Se infasoara totul in hartie de copt
  • Se da la cuptor pentru 20-30 minute

Ostropel din pui cu piure

Ingrediente:

  • Piureul de cartofi:

2-3 cartofi mari,
max 3g sare in cazul in care copilul are cel putin 1 an
30-40 g unt,
lapte cat cuprinde

  • Ostropelul:

1-2 piept de pui (sau 2-3 copane de pui),
sare,
piper,
un praf de cimbru,
1/2 cutie cu rosii in bulion sau 3-4 linguri cu bulion de rosii,
3-4 catei de usturoi taiati felii;

Orez cu rosii

Ingrediente:

  • 150 gr rosii (sau morcovi)
  • 2 lingurite unt
  • 30 gr cascaval
  • 2 linguri suc de portocale (sau suc de mere sau pere)

Mod de prepapare:

  • Rosiile se oparesc si se decojesc, apoi se taie marunt.
  • Intr-o tava incinsa cu o lingurita de unt se pun la inabusit rosiile
  • Se spala orezul si se adauga peste rosii, apoi se adauga 250 ml apa clocotita, se acopera cu capac si se va inabusi la foc mic timp de 20 minute.
  • In alta tava se va incalzi 1 lingurita de unt, cascavalul si sucul de portocale.
  • Se amesteca orezul cu rosiile si amestecul din cascaval cu sucul de portocale.

Ciorbica de perisoare din carne de vita

Ingrediente:

  • Zeama:

2l apa,
2 cepe mici,
1 morcov,
1 radacina patrunjel,

  • Perisoare:

200 g carne de vita fara os,
1 canita de orez
2 linguri de faina de grau
3 lingurite pasta de tomate

  • Smantana:

200g smantana
2 galbenusuri de ou
zeama de lamaie sau bors
patrunjel verde,
sare

Mod de preparare:

  • Zeama de ciorba

Se pun la fiert toate legumele (pastarnac, morcov, ceapa, telina) cu putina sare. Atunci cand sunt bine fierte se scot din apa si se dau prin blender. Piureul astfel obtinut se varsa din nou in zeama impreuna cu 2 lingurite de pasta de tomate.

  • Smantana:

Se bate galbenusul de ou si smantana. Se adauga treptat in compozitie 3 polonice din zeama in care au fiert legumele

  • Perisoarele:

Separat se toaca carnea, se adauga canita de orez, putina sare, 1 galbenus de ou, 1 lingurita de pasta de tomate, orezul.
Se amesteca bine compozitia si se fac perisoare care se pun in supa. Atunci cand perisoarele ies la suprafata si s-au fiert bine la foc mic se adauga zeama de lamaie sau bors.

Se adauga smantana si patrunjelul si se lasa sa dea din nou in clocot

Sos de legume

Ingrediente:

  • 2 morcovi
  • patrunjel
  • telina
  • 2 cartofi
  • 1 ardei gras
  • 2 rosii
  • 10 gr. unt
  • patrunjel
  • 300 ml. apa
  • max 3g sare in cazul in care copilul are cel putin 1 an

Mod de preparare

  • Legumele spalate si curatate, taiate in feliute subtiri, se fierb inabusit in apa.
  • Cand sunt bine fierte, se scot din apa, se paseaza, apoi se suspenda in apa in care au fiert.
  • Se adauga untul si putina sare .
  • Se mai fierb 10-15 minute, pana cand apa scade si compozitia are consistenta unei creme.
  • La sfarsit se adauga patrunjelul tocat fin.

Supa crema de dovlecei

Ingrediente:

  • 1 dovlecel;
  • 2 linguri de unt;
  • 2/3 linguri smantana;
  • 1 lingura faina;
  • patrunjel verde;
  • sare

Mod de preparare:

  • Se pune dovlecelul la fiert si se mai adauga la supa o lingurita de faina dizolvata in putina apa;
  • Cand da in clocot se pun untul si sarea – se fierbe cam 45 de min. la foc potrivit;
  • Cand este gata se ia dovlecelul si se da prin blender.
  • Se adauga dovleceii pasta, smantana si patrunjelul; se poate servi si cu crutoane bebelusilor mai mari

Sos alb

Ingrediente:

  • carne de pui
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 linguri faina alba sau integrala
  • 1/2 cana supa de carne sau de legume
  • 1/2 cana lapte (formula pana la 1 an)
  • oregano (patrunjel tocat)
  • sare

Mod de prepapare:

  • Se pune la fiert carnea.
  • Intr-o cratita se incalzeste uleiul de masline impreuna cu faina (atentie a nu se praji).
  • Cand s-au omogenizat bine, se stinge totul cu zeama de la carne si laptele.
  • Se tine pe foc mestecandu-ce incontinuu pana ce sosul devine consistent (cca 3 minute)
  • La sfarsit se adauga oregano, sau patrunjel.

Pui cu sos alb si garnitura de orez

Ingrediente:

  • 400 g piept de pui
  • 40 g ceapa
  • 25 g morcov
  • 25 g radacina patrunjel
  • 75 g unt (margarina)
  • 10 g faina
  • 100 g orez
  • 10 ml zeama de lamaie
  • 1 gabenus de ou
  • sare

Mod de preparare:

  • Preparare pui:

Bucatile de carne spalate se pun la fiert in circa 2 litri de apa cu putina sare si cu zarzavaturile intregi. Carnea se scoate si se pune intr-un vas separat. Zeama se pastreaza pentru orez si sosul alb

  • Preparare sos:

Din 50 g unt, faina si zeama in care a fiert carnea se prepara un sos alb mai subtire, care se fierbe 25 min; apoi se amesteca cu galbenusul si cu 2 g sare, se acreste dupa gust si se toarna peste bucatile de carne fiarta.

  • Preparare Orez:

Orezul se caleste usor in restul de unt. Peste orez te toarna zeama de la puiul care a fiert. Cantitatea de zeama = 3xcantitatea de orez. Se amesteca constant

Mamaliguta fiarta in lapte

Ingrediente:

  • 250 ml. lapte  formula
  • 100 ml. apa
  • 2 linguri mari pline cu varf de malai
  • 2 linguri branza de vaci
  • 1 lingura smantana
  • putin unt
  • sare

Mod de preparare:

  • Se pune la fiert laptele indoit cu apa. Pentru copiii mai mici de 1 an se pune lapte formula
  • Cand incepe sa clocoteasca se adauga malaiul “in ploaie”.
  • Se adauga sarea.
  • Se fierbe timp de 25-30 minute, la foc mic, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn.
  • Cand mamaliguta este gata, se adauga untul si branza de vaci. Se amesteca bine.
  • Se rastoarna pe o farfurie.
  • Deasupra se pune smantana.

Budinca aperitiv

Ingrediente:

  • 1-2 cartofi,
  • sare
  • lapte cat cuprinde,
  • 20-30 g. unt,
  • 2-3 felii de sunca presata,
  • 3 linguri de branza dulce de vaci,
  • 50 g. cascaval (ras)

Mod de preparare:

  • Se prepara un piure de cartofi (cartofi, sare, unt si lapte), care se imparte in doua parti.
  • Intr-o craticioara mica, unsa cu putin unt, se pune prima jumatate de piure de cartori
  • Peste piureul de cartofi se presara 2-3 felii de sunca taiata marunt
  • Peste sunca se intinde branzica
  • Deasupra se pune cea de-a doua jumatate din cantitatea de piure de cartofi.
  • Se presara cascavalul ras deasupra si se da la cuptor cam 12-15 min.

Supa de galuste

Ingrediente:

  • Supa: 2 copane de pui

2 cartofi
2 morcovi
1 ceapa
telina
sare

  • Galustele:

2 oua (pana la 1 an se pune doar galbenusul)
ulei de malsine (1/2 lingurita)
4-5 linguri de gris
un cubulet de unt

Mod de preparare:

  • Supa:

Se curata de coaja cartofii, morcovii.
Se pun la fiert: puiul impreuna cu cartofii si morcovii, telina si ceapa intreaga
Se lasa sa fiarba

Ficatei de pui la cuptor cu cartofi si morcovi

Ingrediente:

  • 2 ficatei de pui
  • 2 lingurite de unt
  • un cartof mediu
  • un morcov

Mod de preparare:

  • ficateii:

Se pun in hartia de copt ficateii de pui si se pune o lingurita de unt in cubulete mici deasupra.
Se impacheteaza bine hartia si se baga la cuptor la foc potrivit circa 1/2 h.

  • garnitura:

Piure de cartofi
sau
Cartofii se fierb bine, impreuna cu morcovii. Dupa ce au fiert, se taie in cubulete potrivite si se adauga untul deasupra.

Pate din ficatei de pasare

Ingrediente:

  • 1 ficatel
  • 1 ou (doar galbenusul pana la 1 an)
  • lapte (formula pana la 1 an)
  • 1 cubulet de unt
  • coaja de paine

Mod de preparare:

  • Se fierbe un ficatel
  • Se fierbe un ou;
  • Se amesteca ficatelul cu galbenusul de ou impreuna cu putin lapte,un cubulet de unt si putina coaja de paine

CIULAMA

Ingrediente:

  • 1 portie x 120 – 150 g
  • Carne de pasare 100g,
  • morcov 15g,
  • albitura 15g,
  • lapte 25ml, (formula pana la 1 an)
  • faina 8g,
  • unt 5g,
  • smantana 10g,
  • sare 1-2g,
  • apa 150-200ml.

Mod de praparare:

  • Bucatile de carne se fierb in apa cu zarzavaturile curatate si taiate in felii mari si cu sarea; apoi, zeama se strecoara.
  • Supei strecurate i se adauga faina desfacuta in putin lapte rece si apoi se adauga si restul de lapte.
  • Se fierbe 15 min, amestecand continuu.
  • Cand ciulamaua este bine fiarta, se adauga smantana, untul.
  • Toata aceasta compozitie, bine amestecata, se toarna peste carnea fiarta.

Budinca cu mere

Ingrediente:

  • 2 oua (doar galbenus pana la 1 an)
  • 30 g zahar (doar pentru copiii mai mari de 1 an )
  • 20 g unt,
  • 30 g faina,
  • 250 g mere rase

Mod de prepapre:

  • Se curata cateva mere si se dau prin razatoare.
  • Se adauga putin zahar.
  • Separat se freaca 30 g zahar cu unt
  • Se adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele.
  • Se coace 1/2 ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet.

Retete indicate bebelusului in primul an de viata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole