0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Rolul crucial al ecografiei in sănătatea femeilor

Majoritatea persoanelor, atunci când aud de termenul de ecografie, o asociază cu sarcina și cu modul în care este utilizată în monitorizarea dezvoltării copilului în uter. Cu toate acestea, o ecografie poate fi folosită pentru a diagnostica și a trata un număr mare de probleme de sănătate a femeilor. Medicii ginecologi folosesc ecografia de zeci de ani pentru a găsi și a trata diferite probleme medicale.

Depistarea și monitorizarea problemelor ginecologice

Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a vizualiza părțile interne ale corpului uman și pentru a le face poze. O ecografie efectuată în Cluj sau în alte orașe, este folosită pentru a detecta modificări ale organelor, vaselor sanguine sau țesuturilor precum și pentru a depista țesuturi străine eventuale( tumori benigne sau maligne).

Ecografia este un instrument esențial atât pentru medicina generală cât și pentru ginecologie. Ecografia transvaginală le permite medicilor să detecteze și să diagnosticheze diferite afecțiuni ginecologice precum polipi endometriali, polipi cervicali, chisturi ovariene, fibroame, infecții pelviene, endometrioza sau adenomioza dar și să evalueze o sarcină timpurie.

Ecografia se poate efectua în orice cabinet medical dotat cu un ecograf performant și se poate repeta ori de câte ori este nevoie. În cazurile de infertilitate, ecografia joacă un rol crucial. Spre exemplu,una din cele mai des întâlnite probleme este impermeabilitatea trompelor uterine care poate fi depistată prin intermediul unei ecografii. Se injectează substanța de contrast în trompele uterine cu scopul de a vedea dacă există sau nu un blocaj.

Această metodă are rol de diagnostic dar poate avea și un rol de corectare deoarece, de cele mai multe ori, substanța de contrast este împinsă sub presiune și trompele se pot desfunda, problema fiind astfel eliminată.

Ghidare precisă în tratamentul afecțiunilor ginecologice

Utilizarea pe scară largă a tehnologiei cu ultrasunete se datorează capacității sale de a produce imagini ale organelor corpului fără a utiliza radiații sau tehnologii care folosesc radiații precum razele X. Ecografia oferă o ghidare precisă în tratamentul afecțiunilor ginecologice, funcționează excelent cu furnizarea de imagini ale țesuturilor moi.

Ecografia este folosită pentru a studia ovarele, endometrul, vaginul, uterul, colul uterin, vezica urinară și trompele uterine ale femeii. Astfel, medicul ginecolog, în urma unei ecografii, poate detecta orice anomalie și decide dacă este sau nu nevoie de investigații suplimentare. Afecțiunile în care ecografia este folosită ca instrument de diagnosticare sunt foarte numeroase.

Datorită naturii sale, un medic este capabil să detecteze, printre altele, următoarele afecțiuni ginecologice:

  • Prezența chisturilor ovariene
  • Diagnosticarea endometriozei
  • Verificarea prezenței fibroamelor uterine
  • Prezența unor nereguli la nivelul uterului
  • Depistarea eventualelor blocaje la nivelul trompelor uterine
  • Depistarea prezenței bolii inflamatorii pelviene
  • Prezența unor tumori genitale
  • Măriri ale ganglionilor limfatici abdominali
  • Sarcini intrauterine sau extrauterine
  • Chisturi anexiale sau fibroame uterine

Ecografia se poate utiliza și în probleme de infertilitate. Imaginile sistemului reproducător prin intermediul ecografiei pot confirma dacă există probleme sau le pot exclude. Dacă există probleme, acestea vor fi tratate și probabilitatea de a rămâne însărcinată va fi îmbunătățită. Pe lângă faptul că ajută la depistarea unor probleme de reproducere, ecografiile sunt utile pentru a stabili dacă există probleme cu steriletul deoarece, acesta din urmă se deplasează uneori și apar sângerări.

Indiferent de problemele tale ginecologice, prima ocazie de a vedea ce se poate întâmpla este o ecografie. De acolo, medicul va ști care este următorul pas necesar.

Datorită numeroaselor avantaje oferite de ecografie și ținând cont de faptul că tehnologia a evoluat enorm, dimensiunile acestora fiind reduse și permit ca ecografia să fie realizată în cabinete medicale mai mici dar și la domiciliul pacientului, ecografia rămâne principala metodă pentru a explora diferitele afecțiuni.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole