Varza murata este o delicioasa imbinare intre savoarea crocanta si gustul usor acru, care a fost apreciata in bucatariile din intreaga lume de-a lungul timpului. Pe langa gustul sau inconfundabil, varza murata ofera numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o sursa valoroasa de nutrienti si probiotice. In acest articol, vom explora beneficiile verzei murate si vom invata cum sa o pregatim acasa.
*Auzim adesea ca iaurtul probiotic este unul dintre cele mai bune alimente de consumat pentru o digestie mai buna si prevenirea bolilor, dar alimentele de cultura fara lactate precum varza murata au aceleasi efecte.
Varza murata este mai exact o varza fermentata. Fermentarea se refera pur si simplu la o tehnica straveche si o metoda de perseverenta care modifica in mod natural chimia alimentelor.
Procesul de fermentatie al verzelor murate produce probiotice benefice care sunt legate de imbunatatirea functiei imunitare, cognitive, digestive si endocrine.
Pentru fermentare, este nevoie de prezenta unei surse de carbohidrati (cum ar fi laptele sau legumele, care contin molecule de zahar) plus drojdie, bacterii sau ambele. Microorganismele de drojdie si bacterii sunt responsabile pentru transformarea glucozei (zaharului) in tulpini de bacterii sanatoase care populeaza mediul intestinal si ajuta la reglarea multor functii ale corpului.
Tipul de fermentatie care face ca majoritatea alimentelor sa fie „probiotice” (bogate in bacterii benefice) se numeste fermentatie a acidului lactic. Acidul lactic este un conservant natural care inhiba cresterea bacteriilor daunatoare.
Pe langa faptul ca ofera probiotice, varza murata este o sursa buna de antioxidanti si fibre alimentare.
Expertii din domeniul sanatatii sunt de parere ca si consumul unei cantitati mici zilnic – doar cateva linguri – ofera o sursa excelenta de nutrienti, inclusiv vitamina K, vitamina C, calciu, potasiu si fosfor – si, desigur, probiotice. In plus, proliferarea microorganismelor in legumele fermentate sporeste digestibilitatea acestora si creste absorbtia diferitilor lor nutrienti.
Doar o portie de 80 g (o jumatate de cana) are aproximativ:
- 14 calorii
- 3 g carbohidrati
- 1 g proteine
- 4 g fibre
- 11 mg vitamina C (17% din doza zilnica recomandata)
- 10 micrograme de vitamina K (8%)
- 1 mg fier (6 %)
- 1 mg mangan (6 %)
- 0,1 mg vitamina B6 (6 %)
- 17 micrograme de folat (5%)
Varza murata – Beneficii pentru sanatate
-Probiotic pentru sistemul digestiv:
Varza murata este bogata in probiotice, acele bacterii „bune” care sustin sanatatea sistemului digestiv. Consumul regulat de varza murata poate ajuta la echilibrarea florei intestinale si la imbunatatirea digestiei.
Asa cum este descris intr-un raport din 2009 publicat in Jurnalul Indian de Microbiologie Medicala, „folosirea antibioticelor, a terapiei imunosupresoare si a iradierii, printre alte mijloace de tratament, poate provoca modificari ale compozitiei intestinale si poate avea un efect asupra florei. Prin urmare, introducerea unor specii bacteriene benefice in tractul gastro-intestinal poate fi o optiune foarte atractiva pentru restabilirea echilibrului microbian si prevenirea bolilor.”
De asemenea, un raport din 2006 publicat in Journal of Applied Microbiology afirma ca beneficiile probiotice ale alimentelor de cultura includ: reducerea inflamatiei generale, imbunatatirea tulburarilor digestive (sindromul intestinului permeabil, colita ulceroasa, sindromul intestinului iritabil), imbunatatirea imunitatii, o mai buna absorbtie a nutrientilor, prevenirea si tratamentul diareei, prevenirea si reducerea simptomelor alergiilor alimentare, imbunatatirea tensiunii arteriale, un risc redus de cancer, atenuarea inflamatiei artritei (artrita reumatoida si artrita juvenila cronica), colesterol scazut, protectie impotriva infectiei cu H. pylori, raspuns imun mai bun la pacientii cu HIV/SIDA, imbunatatirea sanatatii vaginale si prevenirea infectiilor bacteriene, remediu natural pentru boala ficatului/creierului encefalopatia hepatica.
-Ofera un aport de nutrienti:
Varza murata este o sursa buna de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina K, vitamina B6 si acid folic. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru functionarea corespunzatoare a organismului si pentru mentinerea imunitatii.
-Bogata in antioxidanti:
Varza murata contine antioxidanti precum vitamina C si compusi fitochimici, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism si la reducerea stresului oxidativ. Totodata, varza murata face parte dintr-un grup de alimente bogate in antioxidanti care lupta impotriva cancerului. De exemplu, in studiile de laborator, aceasta a demonstrat protectie impotriva formarii celulelor canceroase si efecte pozitive asupra scaderii inflamatiei.
-Promoveaza sanatatea inimii:
Consumul de varza murata poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL). De asemenea, varza murata contine potasiu, care are un rol important in mentinerea functiei cardiace sanatoase.
-Ajuta la pierderea in greutate:
Datorita continutului scazut de calorii si bogatiei in fibre, varza murata poate contribui la crearea senzatiei de satietate si poate sustine pierderea in greutate in cadrul unei diete echilibrate.
-Ajuta la intarirea imunitatii
Multi nu stiu faptul ca intestinul nostru este organul care contine majoritatea sistemului imunitar, iar probioticele din varza murata joaca un rol major in reglarea sanatatii intestinale.
Studiile au aratat rolul important al probioticelor ca parte a unei diete sanatoase, care poate oferi o abordare sigura, care adauga o bariera impotriva multor tipuri de infectii microbiene. Cercetarile au aratat ca probioticele pot fi eficiente in combaterea diareei, a rezistentei la antibiotice, a colitei cu Clostridium difficile, a diferitelor infectii, a bolilor inflamatorii intestinale, a constipatiei si chiar a cancerului.
-Reduce inflamatia si alergiile
Autoimunitatea – una dintre cauzele fundamentale ale inflamatiei – este o stare in care organismul isi ataca propriile tesuturi, deoarece suspecteaza ca este vatamat de un „invadator” exterior, indiferent daca acesta este un aliment la care esti sensibil sau alergic, toxinele de la produse de uz casnic si de infrumusetare, aer, apa de proasta calitate si asa mai departe.
Probioticele benefice ale verzei murate ajuta la cresterea si reglarea celulelor, care sunt supranumite „celule ucigase naturale”, care controleaza caile inflamatorii ale organismului si iau masuri impotriva infectiilor sau a reactiilor alergice la alimente. Astfel, se reduce riscul de a dezvolta aproape toate bolile cronice existente.
Vezi si: Afectiuni tratate cu varza de la A la Z
Cum sa pregatesti varza murata acasa
Ingrediente:
- 1-2 capete de varza proaspata
- Sare (preferabil sare de mare)
- Mirodenii optionale (cimbru, boabe de piper, foi de dafin etc.)
- Un vas de sticla sau ceramica
- O piulita sau un capac de sticla
Instructiuni:
Spala varza si indeparteaza frunzele exterioare necorespunzatoare.
Taie varza in felii subtiri sau rondele, inlaturand cotorul central.
Intr-un vas mare, alternand straturi de varza si sare (aproximativ 1-2 linguri de sare la fiecare strat), lasa varza sa stea timp de 1-2 ore, pana cand elibereaza suficient lichid.
Stoarce bine varza pentru a indeparta excesul de lichid si pune-o in vasul de muraturi.
Adauga mirodeniile optionale intre straturile de varza.
Foloseste o piulita sau un capac de sticla pentru a comprima varza, asigurandu-te ca lichidul acopera varza complet.
Inchide vasul si lasa-l la temperatura camerei pentru 3-7 zile, in functie de cat de acra doresti varza.
Dupa perioada de fermentare, pastreaza varza murata in frigider, unde se poate pastra timp indelungat.
!!! Varza murata este o modalitate delicioasa si sanatoasa de a aduce un plus de arome si beneficii nutritive in dieta ta. De la sustinerea sanatatii intestinale la promovarea inimii sanatoase, aceasta alegere culinara merita cu siguranta sa fie explorata. Cu ajutorul retetei simple de mai sus, poti sa pregatesti varza murata chiar la tine acasa si sa savurezi gustul autentic al acestei delicii sanatoase.
Vezi si: Varza murata la putina – Care e reteta corecta si ce secrete poti aplica
Vezi si: Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de varza rosie
Sursa foto: Jana Ohajdova/pexels.com
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: