Inca din cele mai vechi timpuri, salvia a fost utilizata pentru tratarea a numeroase afectiuni, numele ei venind din limba latina care inseamana „salvare”.
Un studiu efectuat acum cativa ani a constatat ca aceasta planta medicinala prezinta un nivel ridicat de activitate antioxidanta impotriva stresului oxidativ din celulele ficatului si un agent antimicrobian eficient impotriva anumitor bacterii (salmonella, sighella si stafilococul).
Frunzele de salvie contin un ulei volatil cu o compozitie complexa (tuiona), tanin, un principiu amar (picrosalvina), substante estrogene, acid nicotinic, acid ursolic, vitamina B1 si vitamina C.
Afectiuni tratate cu salvie
-Salvia este recomandata in bolile respiratorii (bronsita, astm, rinita si sinuzita)
Se administreaza cate 3 cani de ceai pe zi, indulcite cu miere sau se iau cate 30 de picaturi tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai de tei. De asemenea, se poate administrata, timp de 1 luna, cate o jumatate de lingurita de pulbere de salvie, 4 ori pe zi. Aceasta reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice.
-Salvia te scapa de indigestie, balonare
Aceasta planta stimuleaza digestia, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. Se recomanda decoctul combinat de salvie care se ia cate un sfert de lingurita de pulbere. Este recomandata si tinctura de salvie – se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de menta. De asemenea, si vinul este foarte eficient. Se administreaza 3 linguri, de 2 ori pe zi.
Sfat: pentru cresterea apetitului, infuzia, tinctura sau vinul se administreaza inainte de masa, iar pentru favorizarea digestiei, dupa masa. Vezi si: Beneficiile salviei, o planta ce nu trebuie sa iti lipseasca din casa
-Salvia este recomandata in diabetul de tip II
Aceasta sporeste receptivitatea organismului la insulina. Se administreaza decoctul combinat de salvie, cate 1 cana pe zi. Infuzia de salvie poate înlocui aportul zilnic de lichide. De asemenea, se poate administra si tinctura de salvie, cate 1/2 lingurita, de 3 ori pe zi, dupa masa, adaugata intr-o cana cu ceai.
-Salvia este indicata in prevenirea si tratamentul cancerului la colon si tumorilor de pe tubul digestiv
Salvia este de un real ajutor in toate formele de cancer.
-Salvia trateaza ranile si eczemele infectioase
Se aplica pe locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite de salvie (o mana de frunze maruntite se lasa timp de 1 ora sa se inmoaie in apa calda, iar la final se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon si se lasa vreme de 1 ora). Tratamentul se face zilnic, timp de 3 saptamani.
-Salvia este eficienta in cazul ciclului menstrual neregulat, abundent sau dureros
Se administreaza o jumatate de lingurita de salvie, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratament dureaza 3 luni.
-Salvia trateaza simptomele neplacute ale menopauzei
Tinctura de salvie este un adevarat elixir, reducand transpiratia, rarind aparitia bufeurilor si avand un puternic efect de reintinerire. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura, diluata in apa/ceai, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 1 luna. De asemenea, si vinul de salvie este indicat. Se administreaza cste 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa.
-Salvia este recomandata in raceala, gripa si guturai
Se beau cate 3 cani de infuzie pe zi, indulcite cu miere si cate 30 de picături tinctura de salvie, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei sau de coaja de salcie. De asemenea, si vinul de salvie face minuni. Se bea cate o ceasca, de 2 ori pe zi, dupa masa (se recomanda ca vinul sa fie cald).
-Salvia trateaza amigdalitele, rinitele si sinuzitele
In aceste afectiuni, se recomanda infuzia (se beau cate 3 cani de ceai pe zi, indulcite cu miere), tinctura (se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de musetel sau de coada-soricelului ) si vinul de salvie (se administreaza cate 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa).
-Salvia are rolul de a activa secretia bilei
Se beau cate 3 cani de ceai pe zi. Tinctura se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de papadie, iar vinul – cate 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa.
-Salvia este indicata in cazul porilor dilatati, a tenului patat si uscat
Se fac spalaturi, dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie.
Salvia – Metode de preparare
-
Iata cum se prepara decoctul de salvie:
Se pun 3 linguri de salvie maruntita la macerat in 500 ml apa, timp de 8 ore si dupa se strecoara. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe in alta jumatate de litru de apa, timp de 5 minute si dupa se lasa sa se raceasca si se strecoara. La final se amesteca cele doua extracte.
-
Iata cum se prepara infuzia de salvie:
2 linguri planta maruntita se dau in clocot pentru 2-3 minute, in 250 ml de apa si apoi se lasa la infuzat pentru jumatate de ora, dupa care se filtreaza.
-
Iata cum se prepara tinctura de salvie:
20 g planta maruntita se pune la macerat in 100 ml alcool, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza printr-un tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 5 zile, pentru a se limpezi si se mai strecoara o data. Se pastreaza in sticlute inchise la culoare.
-
Iata cum se prepara vinul de salvie:
50 g planta maruntita se pune la macerat intr-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, vinul se filtreaza si se lasa la decantat alte 5 zile, separandu-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, pana la 1 litru. Se pune la pastrat in sticle, iar termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, daca vinul are concentratia alcoolica de cel putin 11 grade, iar daca este sub 11 grade, acesta se va pastra la frigider.
Salvia – Precautii
Planta este contraindicata epilepticilor si femeilor – pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.
Vezi si:
Ce trebuie sa stii inainte de a folosi uleiuri esentiale. 7 greseli care iti pot afecta sanatatea
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Frunzele de salvie contin un ulei volatil cu o compozitie complexa (tuiona), tanin, un principiu amar (picrosalvina), substante estrogene, acid nicotinic, acid ursolic, vitamina B1 si vitamina C. Vezi si articolul Salvia. Planta care te „salveaza” de numeroase afectiuni. […]
[…] 32.004 – salvia proaspata […]