3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Care este diferenta dintre retinol si retinoid. Ce trebuie sa stii pentru a avea o piele mai sanatoasa

Retinolul si retinoizii sunt doua clase de compusi chimici care sunt adesea folositi in produsele de ingrijire a pielii si in tratamentele dermatologice. Aceste substante sunt cunoscute pentru beneficiile lor in promovarea sanatatii pielii si in tratarea diferitelor probleme dermatologice. Cu toate acestea, exista o diferenta semnificativa intre retinol si retinoizi, iar aceasta consta in structura chimica si modul de actiune.

Care este diferenta dintre retinol si retinoid

-Retinolul

Retinolul este o forma de vitamina A, care este un nutrient esential pentru sanatatea generala a pielii. Este un derivat al retinaldehidei si este convertit in organism in retinaldehida si apoi in acid retinoic, forma activa a vitaminei A. Retinolul se gaseste in mod natural in alimente precum ficat, oua si lactate, dar este, de asemenea, disponibil ca ingredient in multe produse cosmetice si tratamente dermatologice. Atunci cand este aplicat topic pe piele, retinolul este transformat in acid retinoic in celulele pielii, oferind beneficii anti-imbatranire si imbunatatirea texturii si aspectului general al pielii.

-Retinoid

Termenul „retinoid” este unul mai general care se refera la o clasa larga de compusi chimici derivati din vitamina A. Retinoizii includ atat forme naturale, cat si sintetice ale vitaminei A. Acestia includ retinoizii topici precum tretinoina (acidul retinoic), isotretinoina, adapalena si alti derivati ai vitaminei A care sunt utilizati in tratamentul acneei si a altor afectiuni dermatologice. Acesti retinoizi topici actioneaza direct asupra receptorilor specifici din celulele pielii, influentand procesele de regenerare celulara si reducand inflamatia, rezultand imbunatatirea acneei si a altor afectiuni cutanate.

Retinoidul este unul dintre cel mai folosit si mai  sunt unii dintre cei mai studiat compus anti-imbatranire, potrivit Harvard Health Publishing. Indiferent daca este aplicat ca o crema cu retinoid pentru acnee, un ser peste noapte pentru riduri sau chiar ca un tratament prescris, s-a dovedit ca produsele care contin acest compus ajuta la mentinerea pielii sanatoase in mai multe moduri.

Retinol vs. retinoid

Diferenta cheie dintre retinol si retinoizi consta in modul in care acestia sunt metabolizati si in puterea lor activa. Retinolul trebuie sa fie transformat in acid retinoic in celulele pielii pentru a-si exercita beneficiile, in timp ce retinoizii topici sunt deja in forma activa si pot actiona direct asupra receptorilor specifici din celule. Retinoizii topici sunt adesea considerati mai puternici si mai eficienti in tratarea acneei si a altor afectiuni cutanate grave, in timp ce retinolul este mai potrivit pentru utilizarea zilnica, imbunatatirea texturii pielii si prevenirea semnelor de imbatranire.

Ce spun studiile despre retinoizi:

Studiile sugereaza ca beneficiile retinoidelor pot include:

-Pot ajuta la combaterea semnelor de imbatranire. S-a demonstrat ca vitamina A si retinolul regleaza numerosi factori de transcriptie localizati in nucleul diferitelor celule. Aceasta inseamna ca pot stimula sanatatea pielii la nivel celular. Totodata, cercetarile au aratat ca tratamentele de infrumusetare cu retinoizi pot ajuta la prevenirea ridurilor, liniilor si petelor de varsta in mai multe moduri, inclusiv prin cresterea productiei de colagen si prevenirea pierderii de colagen.

-Combat acneea. Retinoizii sunt adesea prescrisi de dermatologi pentru tratamentul acneei usoare pana la moderate, deoarece sunt comedolitici, rezolva leziunile precursoare de microcomedon, sunt antiinflamatorii si permit mentinerea clearance-ului. In plus, lucreaza cu antibiotice topice pentru a eradica bacteriile care duc la acnee.

-Ajuta in cazul petelor pigmentare. Studiile arata ca produsele cu retinol pot afecta expresia genelor intr-un mod care are ca rezultat o piele mai neteda, inmuierea petelor aspre si o pigmentare mai uniforma. Retinoizii sunt, de asemenea, utilizati pentru tratamentul tulburarilor pigmentare, dintre care unele sunt in mod normal dificil de gestionat. Acestea pot ajuta la reducerea simptomelor cauzate de hiperpigmentarea post-inflamatoare, melasma si lentiginile actinice.

-Pot reduce simptomele psoriazisului. Retinoizii pot ajuta la scaderea hiperproliferarii si a exprimarii celulelor epidermice ale pielii care contribuie la psoriazis. De asemenea, sunt folosite pentru a controla inflamatia si a restabili diferentierea epidermica normala.

Sfaturi si atentionari!!!

Crema cu retinoizi tinde sa fie puternica, in functie de tip, asa ca, de obicei, este suficient sa se aplice doar cateva picaturi sau o cantitate de marimea unui bob de mazare pentru a vedea rezultate.

Este indicat ca la prima utilizare sa se foloseasca doar o data la trei zile sau o data la doua zile, pentru a da timp pielii tale sa se adapteze. Apoi poti trece treptat pana la aplicatii nocturne in fiecare zi, atata timp cat nu ai efecte adverse.

Majoritatea expertilor recomanda utilizarea cremei cu retinol, serului etc., noaptea, deoarece lumina soarelui poate schimba modul in care functioneaza acest ingredient. Poti absorbi cel mai bine produsul daca astepti 15-20 de minute dupa ce speli fata inainte de aplicare. De asemenea, dermatologii recomanda folosirea cremelor cu protectie solara atunci cand se folosesc produse cu retinoizi.

Ca mod de aplicare, este indicat sa se puna o cantitate mica de produs pe ten si apoi sa aplici o crema hidratanta deasupra.

Cele mai multe studii au descoperit ca este nevoie de aproximativ trei pana la sase luni de utilizare regulata inainte de a vedea rezultate vizibile.

!!! Este important de mentionat ca atat retinolul, cat si retinoizii pot avea efecte secundare si pot provoca: uscarea pielii si peeling, roseata si iritatie, arsuri solare, senzatii usoare de arsura, intepaturi/furnicaturi, mancarime, decolorarea usoara a pielii).

Vezi si: Cele mai importante beneficii ale vitaminei A (retinolul)

Vezi si: Cum poti scapa sau cum poti reduce semnificativ cicatricile de acnee

Vezi si: Care sunt pasii esentiali pentru o rutina zilnica de ingrijire a pielii. Ghid pentru incepatori

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole