Simptomele racelii comune sunt destul de asemanatoare cu cele ale gripei, dar diferenta este ca raceala apare, in general, mai lent si are simptome mai usoare decat gripa si este putin probabil sa duca la probleme grave de sanatate. Specialistii spun ca nu exista leac pentru raceala comuna si au perfecta dreptate, dar trebuie sa stii ca exista anumite remedii care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.
Exista peste 200 de virusi care pot provoca raceala comuna, dar cel mai frecvent este cauzata de un grup de virusi cunoscuti sub numele de rinovirusuri. Vezi si articolul: Care este diferenta dintre gripa si raceala
Dupa cum am spus si mai sus, se pare ca nu exista medicamente antivirale care sa poata lupta impotriva virusilor care provoaca raceala comuna, dar exista remedii care sa o amelioreze si sa o scurteze. De asemenea, este important de stiut ca raceala obisnuita nu trebuie tratata cu antibiotice, deoarece acestea sunt folosite doar pentru a trata infectiile cauzate de bacterii.
!!!Antibioticele nu sunt de nici un folos impotriva virusurilor racelii si nu ar trebui folosite decat daca exista o infectie bacteriana.
Majoritatea persoanelor cu o raceala comuna pot fi diagnosticate dupa semnele si simptomele lor.
Iata care sunt principalele simptome ale unei raceli comune:
- nas infundat sau curge
- durere in gat
- dureri de cap si/sau dureri musculare
- tuse si/sau stranut
- febra
- presiune in urechi si fata
Iata cum poti face diferenta dintre o raceala comuna si o gripa:
- O raceala apare treptat, in timp ce gripa apare in cateva ore.
- O raceala iti afecteaza in principal nasul si gatul, in timp ce gripa iti afecteaza mai mult corpul.
- O raceala te face sa te simti rau, dar iti poti continua rutina zilnica, pe cand o gripa te poate face sa te simtiti prea rau sau epuizat pentru a continua activitatea.
Majoritatea cazurilor de raceala se imbunatatesc fara tratament, de obicei in decurs de 7-10 zile. Dar o tuse poate persista cateva zile. Asadar, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai grija de tine in timp ce corpul tau se vindeca. Iata cateva sfaturi numai bune de urmat:
- Odihneste-te. Corpul tau are nevoie de odihna pentru a se vindeca
- Bea multa apa pentru a evita deshidratarea. Apa calda cu lamaie si miere ajuta la slabirea congestiei si previne deshidratarea
- Evita alcoolul, cafeaua si sucurile cu cofeina, care pot agrava deshidratarea
- Fa gargara cu apa sarata pentru a calma durerea din gat (nu este potrivit pentru copii)
- Irigarea nazala cu solutie. Un studiu din 2012 a aratat ca irigarea nazala cu solutie salina a avut efecte benefice atat pentru copii, cat si pentru adulti cu rinita alergica (febra fanului). Aceasta solutie curata mucusul, amelioreaza simptomele alergice, elimina bacteriile si reduce curgerea nasului. Tot ce trebuie sa faci este sa cumperi un dispozitiv de clatire sau sa improvizezi tu unul si sa prepari solutia: 3 lingurite de sare fara iod se amesteca cu 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, dupa care, in 250 ml apa (distilata sau fiarta, apoi racita.), se adauga 1 lingurita din acest amestec – te apleci peste o chiuveta si speli usor cate o nara pe rand.
- Daca ai o temperatura ridicata sau nu te simti suficient de bine pentru a-ti face activitatile normale, incearca sa stai acasa si sa eviti contactul cu alte persoane pana cand te simti mai bine
- Creeaza umiditate in aer. Un vaporizator sau un umidificator cu ceata rece poate adauga umiditate in casa ta, ceea ce ar putea ajuta la slabirea congestiei. Schimba apa zilnic si curata aparatul conform instructiunilor
Vezi si: Sirop de morcovi, remediul care amelioreaza gripa si raceala
Remedii care pot grabi vindecarea racelii:
-Socul. Aceasta planta are o istorie lunga de utilizare ca remediu popular pentru raceli, infectii ale sinusurilor si gripa. In studiile preliminare de laborator efectuate la inceputul anilor 2000, s-a descoperit ca extractele de soc lupta impotriva virusurilor gripale A si B. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista niste compusii in fructele de soc numiti antocianiar care intaresc sistemul imunitar si blocheaza lipirea virusului gripal de celule.
-Suc de sfecla rosie. Aceasta radacinoasa este o adevarata putere nutritionala cu proprietati antioxidante, antitumorale si de protectie a ficatului. In plus, potrivit unui studiu, administrarea sucului de sfecla rosie in perioadele de stres psihologic protejeaza impotriva simptomelor racelii, in special in randul celor cu astm. Pentru a beneficia de beneficiile de imbunatatire a sistemului imunitar ale sucului de sfecla rosie, bea o ceasca pe zi.
-Echinacea. Aceasta planta poate ajuta la reducerea severitatii si a duratei simptomelor racelii atunci cand este administrata in stadiile incipiente ale unei raceli. Asadar, pentru o buna eficienta, apeleaza la echinaceea atunci cand observi simptome de raceala si continua timp de sapte pana la 10 zile.
-Miere. Aceasta are proprietati antimicrobiene, care ii pot permite sa lupte impotriva unor bacterii si virusi.
-Mentolul. Acesta poate ajuta la ameliorarea sinusurilor congestionate. Are efecte antibacteriene si de calmare a durerii.
-Ulei de oregano. Acesta are proprietati antibacteriene. Multi oamenii spun ca administrarea uleiului de oregano sau frecarea acestuia pe piept i-a ajutat la ameliorarea simptomelor racelii.
-Vitamina C. Unele studii au descoperit ca administrarea de vitamina C inainte de aparitia simptomelor racelii poate scurta perioada de timp in care ai simptome.
-Vitamina D. Unele studii au sugerat ca vitamina D ar putea ajuta la reducerea simptomelor racelii si la scurtarea racelilor. De asemenea, exista unele dovezi ca persoanele cu niveluri mai scazute de vitamina D ar putea avea mai multe sanse sa raceasca. Totusi, sunt necesare mai multe studii. Aceasta vitamina o putem lua din alimente, soare sau suplimente.
Medicamente pentru raceala care nu functioneaza
-Antibioticele. Acestea ataca bacteriile, dar nu sunt de ajutor impotriva virusilor racelii. Asadar, evita folosirea lor, deoarece utilizarea necorespunzatoare duce la probleme grave si la cresterea bacteriilor rezistente la antibiotice.
-Medicamentele fara prescriptie medicala pentru raceala si tuse la copiii mici. Medicamentele OTC pentru raceala si tuse pot provoca reactii adverse grave si chiar punand viata in pericol la copii.
Iata cum poti ramane sanatos iarna aceasta:
Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde si purtarea mastilor pentru a reduce transmiterea virusurilor respiratorii sunt cheia pentru a te proteja. Totodata, asigura-te ca dormi suficient si urmezi o dieta buna si echilibrata.
Vezi si: Vin fiert cu plante medicinale, un remediu care tine raceala la distanta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: