19.4 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Sfaturi care te ajuta sa scazi aportul de sare

Inca din Antichitate, sarea a fost extrem de valoroasa incat oamenii o foloseau pe post de moneda. Sarea, cunoscuta si sub numele de clorura de sodiu, contine in jur de 40% sodiu si 60% clorura si este folosita pentru condimentarea si conservarea alimentelor, dar astazi oamenii o consuma intr-o cantitate mult prea mare, ducand la aparitia unor probleme de sanatate.

Organismul nostru are nevoie de sare sau sodiu pentru realizarea anumitor functii, dar asta nu inseamna ca trebuie consumata  in exces.

In prezent, adultii consuma in jur de 3.400 mg sare pe zi, iar specialistii recomanda 1.500 mg/zi, ceea ce inseamna mai putin de 1 lingurita sau 6 g pe zi. Totodata, dovezile au aratat ca reducerea aportului de sodiu reduce tensiunea arteriala, precum si riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Asadar, pentru a mentine un aport normal de sare si pentru a impiedica afectarea sanatatii (mai ales boala de inima sau de rinichi), trebuie sa stii cateva lucruri.

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci aportul de sare:

-Citeste in mod regulat etichetele alimentelor. Cauta etichete pe care sa scrie „fara sare adaugata”, „fara sodiu” (adica nu este adaugata sare in timpul procesarii, dar produsul nu este neaparat fara sare sau sodiu). Alimentele cu cel mai mare continut de sare sunt: supele conservate, chipsurile si popcornul, condimentele (ex: sosul de soia si sosul teriyaki), mancarurile congelate, muraturile si maslinele, gustarile procesate (biscuiti etc.)

-Dieteticianul Julia Zumpano spune ca cel mai bun lucru pentru a scapa de excesul de sodiu este transpiratia. Corpul nostru elimina in mod natural sodiul prin transpiratie, lacrimi si urina. Asadar, pentru a scadea nivelul de sodiu din organism, transpira facand exercitii fizice sau stand intr-o sauna si bea multe lichide (expertii recomanda 6-8 pahare de apa pe zi).

-Cel mai bun sfat este sa iti prepari chiar tu mancarea. In acest fel, stii ce ingrediente folosesti. Mancarurile ambalate si cele de la restaurant reprezinta mai mult de 70% din sodiu. Plus ca daca mananci frecvent in oras, este dificil sa controlezi cantitatea de sare pe care o consumi. Asadar, pentru a tine sub control consumul de sare, pregateste mai multe mese acasa. In acest fel, decizi cata sare sa pui in mancarea ta.

-Nu renunta brusc la sare. Incepe prin a o injumatatii. Reducerea treptata a cantitatii de sare te va face sa te obisnuieste mai repede cu asta.

-Adauga aroma folosind alte condimente. Plantele aromatice si condimentele pot ajuta la imbunatatirea aromei mancarurilor. Asadar, adauga in mancarea ta busuioc, oregano, patrunjel, rozmarin, turmeric, ghimbir si legume puternic aromate precum usturoiul si ceapa.

-Mananca alimente bogate in potasiu. Acest mineral lucreaza mana in mana cu sodiul. Cand nivelul de sodiu creste, nivelul de potasiu tinde sa scada. Alimente bogate in potasiu: avocado, banane, ciuperci, mazare, cartofi, spanac si rosii.

Vezi si: 6 remedii pentru piele cu sare de mare

Vezi si: Cate tipuri de sare alimentara exista si care este diferenta dintre ele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole