Fructele de goji (Lycium barbarum) au fost folosite in medicina traditionala chineza de peste 2.000 de ani datorita capacitatii lor de a ajuta la combaterea bolilor, de a imbunatati digestia si de a proteja impotriva efectelor imbatranirii.
Aceste fructe micute au o culoare portocalie-rosiatica, cu o aroma dulce si acidulata, foarte asemanatoare cu merisoarele.
Multi experti din domeniul sanatatii le numesc „fructe super-aliment”, deoarece contin o gama larga de fitonutrienti, vitamine si oligominerale. Totodata, acestea sunt sarace in calorii, fara grasimi, o sursa buna de fibre si un aliment bogat in antioxidanti. Acestea se pot consuma ca atare (crude), uscate sau sub forma de lichid sau pulbere.
Este adevarat ca foarte multe fructe sunt bogate in aceste substante nutritive, dar ceea ce face ca fructele de goji sa se deosebeasca sunt aminoacizii lor (proteine), acizii grasi si antioxidantii specifici. Este rar ca un fruct sa furnizeze aminoacizi, in special 11 tipuri care sunt considerati „esentiali”, deoarece organismul nu ii poate produce singur. De exemplu, fructele de goji ofera de pana la 500 de ori mai multa vitamina C decat portocalele, mai mult beta-caroten decat morcovii si mai mult fier decat soia si spanacul.
Potrivit unui studiu publicat de Journal of Alternative and Complementary Medicine, fructele de goji ofera energie, o buna performanta atletica, reduce semnificativ oboseala si stresul, imbunatateste calitatea somnului si puterea de concentrare.
Beneficiile fructelor de Goji
1. Intaresc imunitatea si combat cancerul
Fructele sunt bogate in antioxidanti, care stimuleaza sistemul imunitar si lupta impotriva radicalilor liberi daunatori si a inflamatiei. In plus, acestea contin cantitati mari de vitamine A si C, care sunt vitale pentru construirea imunitatii si prevenirea bolilor, de la raceala pana la cancer (lupta impotriva cresterii tumorii, scaderea nivelului de citokine inflamatorii si detoxifierea organismului de toxine daunatoare).
2. Ofera energie si imbunatatesc starea de spirit
Potrivit unui studiu al celor de la Journal of Alternative and Complimentary Medicine, consumul regulat de suc de fructe de goji ajuta la cresterea nivelului de energie si a starii de spirit.
In acest studiu, participantii adulti sanatosi au consumat zilnic 120 ml de suc de goji sau o bautura placebo timp de 14 zile. La final, s-a constatat ca grupul care a primit suc de goji a raportat o energie imbunatatita, capacitatea de concentrare, performanta atletica imbunatatita, acuitate mentala si sentimente de calm si multumire pana in ziua 15. In plus, studiul a aratat si o calitate imbunatatita a somnului .
3. Fructele de goji protejeaza sanatatea ochilor
Fructele de Goji pot ajuta vederea, deoarece contin niveluri ridicate de antioxidanti, in special zeaxantina. De exemplu, un studiu publicat in jurnalul Academiei Americane de Optometrie, Optometry and Vision Science, a constatat ca persoanele varstnice care au baut suc de goji timp de 90 de zile au crescut semnificativ nivelurile de zeaxantina si alti antioxidanti. Totodata, un alt studiu raportat în revista Drug Design, Development and Therapy arata ca aceste fructe protejeaza retina de celule ganglionare responsabile de glaucom, o afectiune care poate duce la pierderea vederii.
3. Te ajuta sa ai o piele mai sanatoasa
Fructele de goji sunt bogate in beta-caroten, care mentine pielea sanatoasa, ba chiar actioneaza ca un tratament natural pentru cancerul de piele. De exemplu, un studiu efectuat pe soareci a descoperit ca dupa un consum de 5% cu suc de goji, corpul a primit suficienti antioxidanti pentru a se proteja de daunelor luminii UV si a tulburarilor pielii.
4. Fructele de goji ajuta la stabilizarea zaharului din sange/Stabilizeaza glicemia
Aceste fructe pot fi utile in controlul eliberarii zaharului in sange. De exemplu, o cercetare efectuata in 2015 arata ca fructele de goji echilibreaza nivelul de insulina si glucoza din sange. In plus, a dus si la niveluri crescute de HDL (colesterol bun).
5. Ajuta la detoxifierea ficatului
Fructele de Goji ofera protectie ficatului, fiind folosite adesea in medicina traditionala chineza pentru a trata bolile hepatice. In plus, mai multe cercetari asupra celulelor canceroase ale ficatului au descoperit ca aceste fructe pot inhiba cresterea tumorii.
Vezi si: Uleiul de seminte de merisoare ajuta la generarea celulelor pielii si regenereaza pielea uscata
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: