6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Top 10 beneficii ale consumului patrunjel

Patrunjelul (petroselinum crispum) este o planta aromatica, originara din zona mediteraneana, dar este cultivata si consumata in intreaga lume. Patrunjelul este adesea folosit ca ingredient in mancaruri si salate datorita gustului sau proaspat si aromat, dar si pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii.

Pe langa gustul sau placut, patrunjelul este si o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale. Acesta contine o cantitate semnificativa de vitamina C, vitamina K si vitamina A, precum si fier, magneziu, potasiu si calciu. In plus, patrunjelul este bogat in uleiuri esentiale (miristicina si apiol) si antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, de aceea este adesea numit un superaliment. De asemenea, radacina de patrunjel este populara si ea pentru continutul ridicat de vitamina C si fier si poate fi gatita in moduri similare cu alte legume radacinoase, cum ar fi morcovii si napii.

Vezi si: Radacina de patrunjel. Beneficii si remedii pentru sanatatea ta

O alta utilizare a patrunjelului este in medicina traditionala. De exemplu, potrivit unui raport din 2013 din Jurnalul de Medicina Traditionala Chineza, patrunjelul a fost folosit ca „un tratament al tulburarilor gastrointestinale, hipertensiunii, bolilor cardiace, bolilor urinare, diabetului si, de asemenea, diferite boli dermice in medicamentele traditionale si populare”.

Care sunt cele mai importante beneficii ale patrunjelului pentru sanatate

1-Intareste imunitatea

Datorita nivelurilor sale ridicate de antioxidanti (luteolina, apigenina, licopenul , beta-carotenul si alfa-carotenul), inclusiv vitamina C si vitamina A, patrunjelul aduce beneficii apararii imunitare.

Totodata, un studiu din 2006 sugereaza ca unii dintre acesti antioxidanti pot ajuta la activitatea de eliminare a radicalilor liberi. Aceasta inseamna ca patrunjelul poate avea un rol in prevenirea bolilor cronice. In plus, un studiu a mai aratat ca apigenina, gasita in plante precum patrunjelul si telina, poate avea un efect terapeutic asupra bolilor autoimune.

2-Poate ajuta la prevenirea anemiei

Patrunjelul este o sursa bogata de fier, iar un studiu publicat in revista Oxidative Medicine and Cellular Longevity mentioneaza ca aceasta planta poate fi o modalitate potentiala de a lupta impotriva anemiei.

Vezi si: Ceaiul de frunze de patrunjel. Totul despre o bautura cu efecte nebanuite

3-Poate imbunatati sanatatea creierului

Patrunjelul contine apigenina, o flavona puternica care poate ajuta la imbunatatirea formarii neuronilor si poate imbunatati functiile creierului, cum ar fi memoria si invatarea. Totodata, acest compus este cercetat pentru capacitatea sa de a ajuta impotriva depresiei, a Alzheimerului si a bolii Parkinson.

4-Ofera protectie impotriva cancerului

Potrivit studiilor de cercetare, uleiurile volatile din patrunjel (miristicina, limonen, eugenol si alfa-thujene) ajuta la intarirea imunitatii si ajuta la combaterea formarii cancerului, in special prin incetinirea cresterii tumorii, neutralizarea stresului oxidativ si combaterea agentilor cancerigeni. De aceea, aceasta planta este uneori numita si „chimioprotectoare”, deoarece ajuta la protejarea ADN-ului de deteriorare, opreste mutatia celulara si ajuta la inducerea apoptozei sau la moartea celulelor daunatoare.

Totodata, conform cercetarilor efectuate in 2013 de catre Asociatia Americana a Cancerului, s-a descoperit ca apigenina, unul dintre compusii benefici ai acestei plante, inhiba sinteza dependenta de progestin a celulelor canceroase de san umane, intarzie semnificativ dezvoltarea si scadea incidenta si multiplicitatea tumorilor mamare.

5-Imbunatateste digestia si sanatatea rinichilor

Conform practicilor Ayurveda, patrunjelul aduce beneficii digestiei, deoarece uleiul esential poate ajuta la cresterea productiei de bila si a sucurilor gastrice benefice care sunt necesare pentru functiile enzimelor adecvate implicate in absorbtia alimentelor si a nutrientilor, tratand astfel trata o serie de simptome si tulburari gastro-intestinale, inclusiv gaze, constipatie, balonare, indigestie si greata.

De asemenea, potrivit studiilor, patrunjelul duce la scaderea potentiala a riscului de a face pietre la rinichi si ajuta la reglarea nivelului pH-ului organismului prin reducerea aciditatii.

6-Promoveaza sanatatea inimii

Patrunjelul poate fi foarte util in protejarea inimii, arata studiile.

Studiile arata ca patrunjelul poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiace. Aceasta planta este bogata in antioxidanti cu flavone, care poate reduce stresul oxidativ, stimuland astfel sanatatea cardiovasculara. De asemenea, aceasta planta contine niveluri ridicate de vitamina B si acid folic care pot ajuta la prevenirea ingrosarii peretilor arterelor.

7-Poate ajuta la gestionarea diabetului

Patrunjelul contine miricetina, un flavonoid care poate scadea nivelul zaharului din sange si poate scadea rezistenta la insulina. De exemplu, cercetarile arata ca extractele de patrunjel pot ajuta la atenuarea diabetului zaharat de tip 1.

Un studiu de cercetare a aratat ca sobolanii diabetici carora li s-a administrat patrunjel au aratat o scadere a nivelului de zahar din sange pe o perioada de o luna.

8-Protejeaza oasele

Cercetarile sugereaza ca extractele de patrunjel pot ajuta la tratarea problemelor de sanatate a oaselor. Acesta ofera un nivel ridicat de vitamina K, un nutrient esential pentru mentinerea densitatii osoase, lupta impotriva rupturii si fracturilor osoase. Ca aliment cu vitamina K, acest nutrient functioneaza impreuna cu ceilalti nutrienti pentru construirea oaselor din planta – calciu, fosfor, vitamina D si magneziu.

9-Ajuta la protejarea sanatatii ochilor

Patrunjelul este bogat in vitamina A si antioxidanti precum carotenoizii si beta-carotenul care ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor si pot proteja retina de afectiuni precum degenerarea maculara si cataracta, arata mai multe studii.

10-Ajuta la echilibrarea hormonilor

Pe langa frunze, trebuie sa stii ca si semintele de patrunjel au beneficii, mai ales in echilibrarea hormonilor. Acestea ajuta la normalizarea menstruatiei, tratarea amenoreei (pierderea ciclului menstrual) si scaderea durerilor menstruale. Totodata, semintele de patrunjel ajuta la prevenirea defectelor tubului neural care pot aparea atunci cand are loc o deficienta de folat, acidul folic din aceasta planta este fiind atfel important pentru o sarcina sanatoasa.

Patrunjelul – Riscuri si efecte secundare

Patrunjelul are numeroase beneficii pentru sanatate, dar trebuie sa stii ca un consum exagerat poate dauna organismului, deoarece contine o cantitate mica de oxalati naturali, care uneori pot fi o problema pentru persoanele cu pietre la rinichi sau guta.

De asemenea, consumul excesiv ar trebui evitat si de femeile insarcinate, deoarece are un efect natural asupra nivelului hormonal si asupra ciclului menstrual.

Vezi si: Hasmutachi sau patrunjelul francez, un remediu natural pentru afectiunile oculare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole