Sarcina este o perioada importanta in viata oricarei femei, deoarece necesita o atentie deosebita pentru a asigura o crestere sanatoasa a fatului si pentru a mentine sanatatea mamei. De asemenea, in timpul sarcinii, aportul de vitamine si minerale este esential pentru dezvoltarea normala a bebelusului si pentru a mentine starea de sanatate a mamei. De aceea, ne-am gandit sa va aratam in acest articol care sunt cele mai bune vitamine recomandate in sarcina, potrivit medicilor.
O dieta sanatoasa si variata in timpul sarcinii te ajuta sa obtii majoritatea vitaminelor si mineralelor de care ai nevoie. Corpul tau foloseste vitamine, minerale si alti nutrienti in alimente pentru a fi puternic si sanatos. De asemenea, in timpul sarcinii, fatul primeste de la tine toti nutrientii necesari. Asadar, este posibil sa ai nevoie de mai mult in timpul sarcinii decat ai avut inainte.
Ce sunt vitaminele si suplimentele
In sarcina, organismul tau are nevoie de o varietate de nutrienti pentru o sanatate buna: vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, grasimi si fibre.
Vitaminele sunt compusi organici necesari in cantitati mici pe care corpultau nu le poate produce singur. In afara de vitamina D, pe care pielea o produce din lumina soarelui, majoritatea vitaminelor de care ai nevoie provin din alimente.
Suplimentele alimentare sunt medicamente complementare care contin nutrienti care pot umple o deficienta in dieta ta. Exemplele includ multivitamine, minerale unice, capsule cu ulei de peste si suplimente pe baza de plante.
Prin urmare, o alimentatie buna in timpul sarcinii este vitala pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a bebelusului tau. Trebuie sa consumi suficienti nutrienti pentru a satisface nevoile fatului, precum si pe ale tale.
Iata cele mai bune vitamine recomandate in sarcina:
-Acid folic
Este esential pentru dezvoltarea creierului si a maduvei spinarii bebelusului. Este recomandat sa incepi sa luati acid folic cu cel putin o luna inainte de conceptie si sa continuati sa-l luati pe toata durata sarcinii. Doza recomandata este de 400-800 de micrograme pe zi.
-Vitamina B12
Vitamina B12 (cobalamina) este un nutrient care sustine sistemul nervos. De asemenea, joaca un rol in crearea de celule rosii din sange si ADN.
Aceasta vitamina este importanta pentru a ajuta la dezvoltarea functiilor neurologice ale bebelusului. Mai exact, este necesar pentru formarea tubului neural, a creierului si a coloanei vertebrale.
Multe proteine animale si alimente fortificate contin vitamina B12. In plus, un supliment prenatal bun ar trebui sa contina cel putin 2,6 mcg (valoarea zilnica recomandata pentru sarcina si adulti in general) pentru dezvoltarea sanatoasa a sistemului nervos, conform ACOG. Totusi, unele femei insarcinate ar putea avea nevoie sa suplimenteze cu vitamina B12 suplimentara in timpul sarcinii. In special, cele care urmeaza o dieta pe baza de plante pot prezenta un risc mai mare de deficienta de B12 (deoarece acest nutrient se gaseste mai ales in produsele de origine animala). Asadar, medicul iti poate recomanda un supliment de B12 daca esti pe baza de plante sau ai avut niveluri scazute inainte de sarcina.
-Vitamina D
Este esentiala pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor bebelusului. De asemenea, ajuta la absorbtia calciului si la mentinerea nivelului de calciu in sange. Este recomandat sa iei intre 600-800 de UI pe zi in timpul sarcinii.
Vitamina D se afla si in unele alimente, inclusiv: peste gras (cum ar fi somon, macrou, hering si sardine), oua, carne rosie, dar mai este adaugata si in unele cereale pentru micul dejun, grasimi tartinabile si alternative de lapte non-lactate.
-Vitamina B6
Ajuta la prevenirea greturilor si a varsaturilor asociate cu sarcina. De asemenea, poate ajuta la mentinerea nivelului de energie si la reglarea hormonilor. Doza recomandata este de 1,9-2,6 mg pe zi.
-Vitamina C
Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar si la absorbtia fierului. De asemenea, ajuta la formarea colagenului, care este important pentru dezvoltarea oaselor, a pielii si a tesuturilor conjunctive ale bebelusului. Doza recomandata este de 85-120 mg pe zi.
Sursele bune includ: portocale, ardei rosu si verde, capsune, coacaze negre, broccoli, varza de Bruxelles, cartofi.
*Nu trebueie sa uitam nici de Fier. Acesta este esential pentru formarea hemoglobinei, care transporta oxigenul in corp. Este recomandat sa luati intre 27-30 mg de fier pe zi in timpul sarcinii.
Suplimente de evitat in sarcina sau alaptare
In timp ce vitaminele si suplimentele de mai sus sunt in general considerate sigure pentru mamele insarcinate si care alapteaza, anumite plante pot fi potential daunatoare. De aceea, trebuie sa anunti intotdeauna medicul despre orice suplimente pe care il iei.
Potrivit Asociatiei Americane de Sarcina, evita aceste plante in timpul sarcinii sau alaptarii:
- Saw Palmetto (palmierul pitic)
- Goldenseal
- Dong quai (Angelica sinensis, cunoscuta si ca ginseng feminin)
- Efedra
- Yohimbe
- Pau d’arco
- Floarea pasiunii
- Cohosh negru/albastru
- Musetel roman
- Busuiocul cerbilor
!!! Este important sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe sa iei orice supliment sau vitamina in timpul sarcinii. In functie de nevoile individuale, medicul iti poate recomanda doze diferite sau alte suplimente. De asemenea, este important sa obtii vitaminele si mineralele din alimentatie, prin consumul de fructe si legume proaspete, carne slaba si produse lactate cu continut scazut de grasimi.
Vezi si: Excesul de greutate iti poate afecta sansele de a ramane insarcinata? Ce spun specialistii
Vezi si: Care este cea mai buna varsta pentru a ramane insarcinata? Ce spun specialistii
Vezi si: Ceaiuri permise in sarcina si alaptare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: