0.8 C
București
duminică, ianuarie 5, 2025

Sparassis crispa – Ce utilizari medicinale are ciuperca „creasta cocosului”

Sparassis crispa, denumita in popor ciuperca „creasta cocosului”, „cretusca”, „cretisoare” sau „ciuperca conopida”, nu este doar o ciuperca comestibila, ci si o cunoscuta ciuperca medicinala care are multe aplicatii medicinale.

Aceasta ciuperca fitoparazita ataca radacinile pomilor, provocand putregaiul rosu al lemnului. O gasim adesea in paduri de conifere (si montane) in perioada august – octombrie.

In prezent, ciuperca creasta cocosului este utilizata pe scara larga in Japonia si Coreea.

Sparassis crispa are in compozitia sa substante puternice, ca de exemplu: β-glucan, compusi antifungici (sparasol, metil-2,4-dihidroxi-6-metilbenzoat si metil-dihidroximetoxi-metilbenzoat), peroxizi de ergosterol si derivati de benzoat) care sunt utile in tratamentul multor boli.

Prin urmare, aceasta ciuperca are proprietati antitumorale si anti-carcinogene; antiinflamatoare, antivirale, antihipertensive, anti -activitati alergice, antidiabetice si inducerea citokinelor.

Mai multe studii de laborator au aratat ca Sparassis crispa este o potentiala sursa naturala de ingrediente medicinale care poate contribui la limitarile si chiar la prevenirea bolilor (de exemplu, cancer, alergii si in special bolile diabetice).

Sparassis crispa – Ce beneficii are ciuperca „creasta cocosului”

-Are proprietati antitumorale

Testele de laborator au aratat ca aceasta ciuperca are potentialul de a promova activitatea antitumorala. Componentele sale intensifica raspunsul hematopoietic si activeaza functia macrofagelor si celulelor dendritice prin prevenirea metastazelor si angiogenezei. De exemplu, pacientii care sufera de boli ale plamanilor, colonului, sanilor, ovarelor, stomacului, prostatei si ficatului au prezinta o imbunatatire marcata a scorurilor calitatii vietii dupa consumul de ciuperci pe o perioada de 15 luni.

Vezi si: Maitake, ”regina tuturor ciupercilor”. Ce beneficii are si pe cine ajuta cel mai mult

-Are proprietati antimicrobiene si antibacteriene

Aceasta ciuperca are proprietati antimicrobiene si antibacteriene, fiind eficienta impotriva aparitiei microbilor.

De exemplu, substantele chimice inhiba cresterea Stafilococului auriu rezistent la meticilina sau MRSA. Totodata, extractele de ciuperci au aratat niveluri ridicate de posibile rezistente pentru HIV-1. S. crispa a fost una dintre mai multe specii de ciuperci al carui extract cu apa fierbinte a inhibat reversul transcriptaza HIV-1 peste 50% la o concentratie de 1 mg/mL (Wang et al., 2007).

Un extract de diclormetan s-a dovedit a fi antibacterian fata de Bacillus subtilis si Escherichia coli si moluscicid fata de Biomphalaria glabrata (Keller si colab., 2002).

Vezi si: Ciuperca Reishi. Ce beneficii are „ciuperca nemuririi”

-Are grija de sanatatea pielii

Ciuperca creasta cocosului reuseste sa creasca cantitatea de colagen sintetizat si sa scada pierderea de apa. Este remarcat pentru a avea capacitatea de a inhiba sinteza melaninei si intarzie intunecarea sau bronzarea pielii. Totodata, persoanele cu alergii ale pielii au experimentat o reducere a inflamatiei si mancarimi dupa consumul de ciuperci. Mai mult, aceasta are potentialul de a promova abilitatile de vindecare a ranilor la pacientii cu diabet zaharat.

Vezi si: Cordyceps. Ce beneficii au ciupercile care iarna sunt larve si vara plante

-Poate preveni accidentul vascular cerebral

Ciuperca cpoate ajuta la amanarea sau limitarea accidentelor vasculare cerebrale sau a posibilitatii de deces in testele predispuse la accident vascular cerebral. Componentele sale active ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei endoteliale cerebrovasculare pentru a preveni aparitia sau progresul accidentelor vasculare.

Vezi si: Kawaratake. Ce efecte terapeutice are ciuperca „Turkey Tail“ (coada de curcan)

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole