Unguras (Marrubium vulgare) este o planta perena, aromatica, din familia mentei. Planta are frunze ovale acoperite cu peri albi, pufosi si poarta flori mici, albe (apar din iunie pana in septembrie). Aceasta este destul de invaziva (are o crestere rapida, creste prin locurile virane, pe marginea drumurilor si gardurilor), dar are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si menta, ceea ce o face o planta importanta in unele practici medicinale traditionale.
Ungurasul are atat utilizari medicinale, cat si culinare. De exemplu, planta poate fi folosita pentru a face pastile sau bomboane, care sunt folosite pentru a calma durerile de gat.
In scop terapeutic, se recolteaza, in timpul infloririi, doar partile aeriene crude nelignificate ale ramurilor (cel mult 20 cm de la varf) si se usuca la umbra, in strat subtire. Produsul uscat are gust puternic amar cu nuante de iute.
Ungurasul are in compozitia sa chimica principii amare (marubina), saponina, uleiuri volatile, materii tanante, rezine, mucilagii, acid ursolic, alcaloid-aolina. Totusi, cea mai remarcabila substanta este marubina, una dintre componentele volatile ale plantei, care are efecte impresionante asupra catorva probleme de sanatate.
Unguras – Efecte terapeutice
- regleaza activitatea inimii in afectiuni cardiace
- astringent
- antispastic
- dezinfectant
- expectorant
- calmeaza tusea
- antispastic bronhic
- mareste contractia vezicii biliare
- emolient
- tonic amar
- cicatrizant
Unguras – Beneficii pentru sanatate
-Are efect antispasmodic
Cea mai veche utilizare a plantei este ca antispastic. Asadar, daca suferi de convulsii, crize musculare, crampe sau alte afectiuni legate de spasm, ungurasul poate calma sistemul nervos si poate preveni aparitia acestor atacuri. Ceaiul de unguras are un efect, calmand mintea si corpul.
-Afectiuni respiratorii
Ungurasul este un ingredient care se gaseste adesea in pastile si siropurile din plante folosite pentru tratamentul natural al tusei. Planta contine marubina, un compus care are capacitate expectoranta. Asadar, aceasta poate ajuta persoanele care sufera de tuse sa scape de acel mucus care le infunda caile respiratorii. Totodata, cercetarile au aratat ca planta are atat efecte antispastice, cat si analgezice (de calmare a durerii). In plus, planta expectoranta poate fi un bun remediu si atunci cand vine vorba de congestia intensa a bronsitei.
In caz de bronsite cronice, astm bronhic, guturai, tuse convulsiva si spastica, tuse de diferite etiologii, se recomanda infuzia: la o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara. Se poate indulci cu miere daca nu aveti contraindicatii si se poate adauga si zeama de lamaie fiind mult mai eficienta in acest caz.
-Are proprietati anticancer
Planta este bogata in apigenina, un flavonoid despre care s-a descoperit ca are proprietati anticancerigene. Potrivit unui studiu din 2006 publicat in jurnalul Oncology Reports, activitatile anti-proliferative ale plantei, in special in cazul cancerului colorectal, pot fi atribuite prezentei siterpenoidelor precum marubina si marrubenol. Totusi, sunt necesare mai multe studii clinice la scara larga pentru a sustine acest beneficiu.
-Tine sub control nivelul colesterolului
S-a observat ca pana si dozele mici de extract de unguras, atunci cand sunt luate in mod regulat, pot reduce considerabil nivelul de colesterol. In esenta, planta echilibreaza nivelul de colesterol, eliminand colesterolul „rau” si mentinand inima libera de acumularea placii. Astfel, se previne riscul de atacuri de cord si accident vascular cerebral, ambele fiind exacerbate de colesterolul ridicat.
-Eficienta in caz de gripa si stari febrile – Reduce toxicitatea
Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale plantei este aceea ca poate induce transpiratia, iar acest lucru este util din diverse motive. Daca esti bolnav, oprirea febrei este adesea primul pas catre recuperare. De asemenea, transpiratia poate elimina toxinele din organism, precum si excesul de saruri, apa, grasimi si substante periculoase care pot provoca boli.
In caz de gripa si febra, se recomanda infuzia de unguras, cate trei ceaiuri pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Totodata, in starile febrile, se poate apela si la pulberea de unguras. Aceasta se pune sub limba, 1 lingurita de praf, si se tine timp de 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa.
-Ajuta digestia
Planta este foarte buna la eliminarea problemelor din intestin, si anume constipatia si indigestia. Puterile sale antiinflamatorii se combina cu calitatile antiseptice naturale pentru a curata tractul gastro-intestinal si pentru a-si imbunatati functia. Prin eliminarea inflamatiei la nivelul colonului, poti preveni constipatia, balonarea in exces si flatulenta si chiar hemoroizii.
-Ajuta inima
In caz de tulburari de ritm cardiac pe fond nervos, aritmii cardiace, palpitatii, se recomanda pulberea de unguras. Aceasta se pune sub limba, 1 lingurita de praf, si se tine timp de 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Este un bun remediu pentru afectiunile inimii, in special cele pe fond nervos, dar si in foarte multe alte afectiuni.
-Indicat in dischinezie biliara
Se recomanda infuzia de unguras. La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi si impreuna cu anghinare, armurariu sau alte plante utile in aceasta afectiune. De asemenea, se poate folosi o perioada de 3 luni, dupa care se face o pauza obligatoriu de 15 zile, dupa care se va putea relua.
-Eficient in cazul durerilor de rinichi
Se recomanda infuzia de unguras, preparata astfel: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe stomacul gol, inainte de mesele principale.
-Afectiuni ale pielii
In caz de rani purulente sau ulceratii tegumentare, se recmanda o infuzie concentrata care se aplica extern: la o cana cu aa clocotita, se adauga 3 lingurite de planta. Se infuzeaza 10 minute, dupa care se strecoara si se fac spalaturi de 2 ori pe zi, sau cataplasme, comprese, pentru cicatrizare, vindecare. Se poate folosi sub forma de comprese inclusiv in calmarea durerilor de orice natura, dar in acest caz se va aplica comprese sau cataplasme calde.
!!! Atentie
Nu se depaseste dozajul. Administrat in exces, efectele pe care le are planta asupra inimii se pot intensifica pana la un nivel periculos si chiar pot provoca anomalii si aritmii. De asemenea, gravidele sau cele care alapteaza nu ar trebui sa consume aceasta planta, deoarece amestecul puternic de substante chimice si compusi ar putea fi potential periculos pentru fat/sugari.
Vezi si:
10 plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala
Saschiu (Vinca minor). In ce afectiuni este indicata planta care formeaza covoare intinse pe pamant
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: