Ochiul lupului (Plantago indica, Plantago psyllium) este o planta erbacee, cu o inaltime maxima de 30 cm, cu tulpina ramificata si flori in forma de spic, de culoare maro-inchis, ce apar in lunile mai-iunie. Planta este originara din zona perimetrului Mediteranean si o intalnim adesea pe campuri, marginea drumurilor, pe soluri nisipoase.
In scop terapeutic, de la Plantago indica se recolteaza doar semintele, deoarece contin xiloza, acid galacturonic, arabinoza si galactoza. Aceste substante ii ofera plantei proprietati laxative.
Atat semintele uscate, cat si cojile semintelor de ochiul lupului sunt emoliente si purgative.
Acestea au un invelis mucilaginos si se umfla pana la de cateva ori volumul lor atunci cand sunt scufundate in apa.
Semintele si cojile contin niveluri ridicate de fibre care, extinzandu-se si devenind foarte gelatinoase atunci cand sunt scufundate in apa, mentin un continut ridicat de apa in interiorul intestinului gros, crescand masa scaunului, facilitand astfel trecerea acestuia.
Ochiul lupului – Indicatii terapeutice
Dupa cum am spus si mai sus, semintele plantei au proprietati laxative, fiind folosite pentru a trata sindromul colonului iritabil si diareea prin extragerea mucilagiilor din tegument.
Totodata, mucilagiul gelatinos produs atunci cand semintele sunt scufundate in apa are capacitatea de a absorbi toxinele din intestinul gros, astfel incat ajuta la eliminarea toxinelor din organism si poate fi folosit pentru a reduce autotoxicitatea.
Mucilagiul din seminte reduce riscul de boala coronariana.
Semintele, sub forma de cataplasme, sunt utile pentru tratarea arsurilor si a ranilor ulcerate. Tratamentele facute la nivelul pielii sunt usor de suportat si au efecte pozitive pe termen relativ scurt.
Vezi si:
Bozul, unul dintre cele mai puternice laxative naturale
Laxativul natural care va ajuta sa scapati de constipatie pentru totdeauna
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: