13.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Ce beneficii si precautii are vetricea, planta pe care o gasim adesea la margini de drum

Vetricea este considerata adesea o simpla buruiana de pe marginea drumului, dar trebuie sa stiti ca a fost un ingredient de baza al medicamentelor populare traditionale de secole. Totusi, utilizarea plantei incorect poate provoca efecte toxice.

Utilizata in doze mari, planta este toxica, din cauza continutului de tuiona. Chiar si atingerea frunzelor poate duce la dermatita de contact.

Planta are in compozitia sa uleiuri esentiale, flavonoide, taninuri, alcaloizi, camfor, substante amare cu structura lactonica, eteri enolici, flavonoizi derivati ai luteolinei, gumirezine, acid malic, tartric, acid tanacetumolic, vitamina B1. Aceste substante ii ofera plantei proprietăți emenagoge, antiparazitare, amare si abortive.

Totusi, lipsesc dovezi care sa sustina utilizarea plantei pentru orice indicatie farmacologica. Desi viermisorii sunt nauciti de vetrice si apoi expulzati prin actiunea peristaltica a intestinului, riscul de toxicitate este prea mare pentru a justifica utilizarea ca antihelmintic, iar folosirea plantei ca emenagog sau abortiv este periculoasa.

Vetrice – Ce beneficii are planta daca este folosita corespunzator

Uz intern:

-Ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul preparat din florile sau frunzele uscate de vetrice se foloseau adesea ca remediu contra parazitilor intestinali, in special a oxiurilor.

-Ceaiul de vetrice este adesea prescris pentru durerile articulare sau pentru a atenua retentia de lichide.

-Ca emenagog, ceaiul de vetrice este adesea baut de femeile care incep fluxul menstrual, pentru a incuraja menstruatia regulata.

-Florile sunt considerate un stimulent gastrointestinal, imbunatatind digestia si apetitul. De asemenea, este utilizat pentru o varietate de probleme de digestie, inclusiv gaze, spasme stomacale, ulcere si balonare.

-Planta este benefica in cazul problemelor renale.

-Ingredientele active din planta sunt de natura anticonvulsivante si, de aceea, este utilizata si pentru prevenirea convulsiilor.

-Aceasta planta poate calma nervii, fiind prescrisa pentru tratarea migrenelor.

Uz extern:

-In uz extern, aplicata local, planta poate fi de folos in caz de scabie sau pentru uciderea bacteriilor si a paduchilor.

Din planta se extrage uleiul esential care este cel mai adesea aplicat local pe piele. Acest ulei esential are urmatoarele efecte terapeutice:

  • Combate inflamatia si vindeca ranile. Uleiul de vetrice contine mai multi compusi antiinflamatori care pot ajuta la scaderea leziunilor pielii, umflarea, roseata si disconfortul. In plus, uleiul actioneaza ca un agent natural de vindecare a ranilor si are capacitatea de a lupta impotriva semnelor de deteriorare si imbatranire UV, cum ar fi ridurile si liniile fine. Totodata, se pot folosi si cataplasme cu vetrice. In cazul arsurilor pe piele si a entorselor/luxatiilor, se zdrobesc cateva tulpini inflorite, proaspete, si se pun pe zona afectata.
  • Hidrateaza pielea si previne uscaciunea ei;
  • Ajuta la reducerea eruptiilor si a altor semne de inflamatie si iritatie a pielii.

Sfat: Uleiul esential se combina de fiecare data un un ulei purtator (ulei de cocos, masline sau jojoba) inainte de a-l aplica pe piele pentru a reduce riscul de iritatie. Se adauga 1-2 picaturi din acest ulei la serurile, cremele, mastile sau demachiantele dumneavoastra preferate pentru fata.

Folosit in cantitati mici este sigur pentru majoritatea oamenilor sa il foloseasca in fiecare zi, dar este important sa nu aplicati prea mult pe piele, deoarece acest lucru poate provoca iritatii.

Efecte secundare

Aceasta planta este toxica atat extern, cat si intern si trebuie luata numai sub supravegherea unui medic pentru a evita supradozajul.

Femeile ar trebui sa evite aceasta planta pe tot parcursul sarcinii sau in timpul alaptarii, deoarece tanacetul poate induce sangerare sau avort spontan.

Daca sunteti alergic la ambrozie, este posibil sa aveti o reactie incrucisata, iar tanaceul ar trebui, de asemenea, evitat de catre oricine diagnosticat cu boala metabolica porfirie.

Vezi si:

Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata

Pochivnic. Ce proprietati, beneficii si contraindicatii are planta cu miros de piper

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole