Menta este o planta medicinala cunoscuta in special pentru senzatia de racoare pe care o ofera. Totusi, frunzele plantei pot face mai mult decat sa te racoreasca sau sa adauge aroma preparatelor noastre. Aceasta ofera multiple beneficii pentru sanatate.
Frunzele de menta sunt bogate in ulei esential, cu nivel ridicat de mentona, mentol, limonen si diferiti alti acizi, compusi si antioxidanti.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale mentei:
-Amelioreaza rinita alergica (febra fanului)
Menta ofera o gama de compusi vegetali care au efecte anti-alergenice, conform unei recenzii din 2019 publicate in Frontiers in Pharmacology.
Frunzele de menta contin acid rosmarinic, un puternic antioxidant si agent antiinflamator ce blocheaza compusii care produc alergii, ajutand persoanele care sufera de alergii sezoniere, febra fanului (rinita) si astm.
-Prevenirea greata si varsaturile
Menta activeaza enzimele necesare digestiei si invinge greata si varsaturile. Asadar, poate fi un remediu grozav pentru viitoarele mame care sufera adesea de greturi matinale. In plus, frunzele zdrobite de menta pot ajuta si in cazul durerilor de cap.
-Ajuta la reglarea digestiei, fiind si un bun remediu in cazul sindromului de colon iritabil
Uleiul de menta are in compozitia sa mentol, un compus care ajuta la atenuarea simptomelor de colon iritabil prin relaxarea muschilor tractului digestiv (vezi AICI sursa). Unele studii efectuate in 2019, controlate cu placebo, sustin utilizarea uleiului de menta ca remediu pentru o serie de afectiuni gastrointestinale, inclusiv indigestie, colon iritabil, dureri de stomac si stari de rau dupa operatie. Autorii acestor studii au descoperit ca menta actioneaza impotriva microbilor daunatori, regleaza relaxarea musculara si ajuta la controlul inflamatiei.Totusi, este nevoie de realizarea mai multor studii.
-Amelioreaza raceala si simptomele afectiunilor respiratorii
Menta are in compozitia sa mentol, un decongestionant care poate ajuta la descompunerea mucusului, facandu-l mai usor de eliminat. In plus, proprietatea antibacteriana a mentei ajuta la ameliorarea iritatiilor cauzate de tuse.
*Oficiul Suplimentelor Dietetice (ODS) sfatuieste ca uleiul de menta poate provoca iritatie si roseata a pielii (vezi AICI sursa). Asadar, acestia recomanda prudenta in aplicarea uleiului sau unguentul direct pe pieptul sau pe fata unui copil.
-Imbunatateste sanatatea pielii
Menta are efect antiinflamator si antibacterian, astfel incat poate calma pielea si poate ajuta la tratarea acneei. Totodata, menta are proprietati antipruriginoase, fiind eficienta si pentru tratarea intepaturilor de insecte.
-Protejeaza impotriva cariilor dentare si a halenei (respiratiei urat mirositoare)
Potrivit cercetarilor, menta are proprietati germicide si poate improspata rapid respiratia. In plus, aceasta inhiba dezvoltarea bacteriilor daunatoare in interiorul gurii. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa mesteci cateva frunze de menta sau sa freci dintii si gingiile cu aceasta planta.
-Poate reduce stresul si anxietatea
Consumul de ceai de menta este o modalitate excelenta de a ameliora stresul si anxietatea si de a creste nivelul de energie. Vezi si: Ceaiul marocan de menta, o traditie care a supravietuit de-a lungul timpului
O cercetare efectuata in 2014 arata ca includerea mentei in dieta poate fi o optiune excelenta daca esti lipsit de energie, anxios sau deprimat.
Atentionari!!!
Este recomandat ca in sarcina si alaptare sa se evite uleiul si extractul de menta, deoarece concentratia de ingrediente active ar putea fi periculoasa pentru bebelus. Totodata, persoanele alergice la aceasta planta si pot confrunta cu dermatita de contact atunci cand ating oricare dintre aceste substante, iar cei cu probleme gastrointestinale se pot confrunta cu diaree si gastrita atunci cand folosesc menta in exces.
*Mentolul este considerat puternic si toxic daca este luat in cantitate mare. Asadar, consultati un specialist inainte de a-l include in dieta.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
darknet market tor marketplace