14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Ceaiul marocan de menta, o traditie care a supravietuit de-a lungul timpului

Ceaiul marocan de menta a supravietuit de-a lungul timpului nu numai datorita gustului sau delicios si a aromei imbatatoare, ci si datorita numeroaselor sale beneficii pentru minte si corp. Pe scurt, reteta ceaiului marocan cuprinde ceaiul verde cu menta si zahar. Totusi, aceste ingrediente simple ascund o traditie fascinanta ce simbolizeaza prietenie, generozitate si ospitalitate.  

Ceaiul marocan. Traditii si obiceiuri 

Oamenii din intreaga lume cunosc traditia marocana de a onora oaspetele, asa ca astepta-te ca orice gazda sa te serveasca cu acest tip de ceai ca gest de bun venit. Totodata, ceaiul marocan este atat de important in interactiunile zilnice, incat i se mai spune si “whiskey berber”. De exemplu, potrivit unor teorii, musulmanii nu aveau voie oficial sa bea alcool si probabil ca acest lucru a dus la inventarea ceaiului marocan cu aroma puternica.  

In 2019 , Marocul s-a clasat pe locul al VII-lea printre tarile care au importat ceai cu cea mai mare valoare in dolari, un rezultat care subliniaza importanta consumului de ceai in Maroc.

Trebuie sa mai stii ca marocanii beau ceai pe toata durata zilei, dar mai ales cand iau masa si, daca de pregatirea mancarurilor se ocupa femeile, ceaiul este preparat de capul familiei, fiind considerat o arta transmisă din generatie in generatie. 

Daca intr-un articol anterior am vorbit despre „Ceremonia ceaiului, o traditie japoneza cu o mare atentie la detalii”, ei bine, trebuie sa stii ca la fel de interesant este si ritualul marocan.

Pregatirea ceaiului poarta numele de Atai si se realizeaza in fata oaspetilor, in cazul ceremoniei traditionale.

In cadrul ceremoniei, marocanii pregatesc ceaiul in fata invitatilor. Se da apa in clocot, se clateste ceainicul, se umplea ceainicul cu apa clocotita, se adauga frunze de ceai verde (Gunpowder) printr-o strecuratoare, lasand la infuzat un timp, apoi se adauga frunze proaspete de menta (Mentha spicata) si cuburi de zahar sau miere.

Odata ce ceaiul este gata, gazda asaza pe o tava de argint un ceainic (bred – ceainic din metal/fonta, cu varf conic si gat subtire, curbat), pahare (keesan – paharele de ceai colorate, cu ornamente elegante) si un recipient cu miere. Apoi, pune totul in fata oaspetilor si urmeaza ritualul turnarii ceaiului. Acesta se toarna de la o inaltime de 1 metru deasupra cestilor de ceai, iar privirea ceaiului turnat este o adevarata arta.

Foto: nomadicdecorator.com

De asemenea, ceaiul marocan este servit de trei ori si fiecare pahar are propriul sau sens. De exemplu, despre primul pahar se spune ca este „la fel de amar ca viata”, al doilea pahar este „la fel de puternic ca dragostea”, iar al treilea pahar este „la fel de bland ca moartea”. Toate cele trei ofrande ar trebui sa fie baute din politete si respect pentru cultura si traditie.

Cum se prepara ceaiul marocan:

Intr-un ibric, se fierbe 750 ml de apa (la 80 de grade). Se adauga 4 lingurite de ceai verde intr-un ceainic, 60 g zahar si 4 crengute de menta proaspata in alta. Apoi, se toarna 250 ml de apa clocotita intr-un ceainic cu zahar si iarba uscata, se toarna restul in ceai verde. Dupa 3 minute, amesteca si toarna in cesti.

Dar cel mai bine, va recomandam clipul de mai jos:

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole